Biszkopcik z mascarpone i truskawkami by cod123

Ciasto:
1. 120 g skrobi ziemniaczanej
2. 4 jaja
3. 30 g słodzika
4. Skórka otarta z jednej cytryny
5. Szczypta soli

Krem:
1. Serek mascarpone
2. Owoce

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą ubite powoli dodawać słodzik, cały czas ubijając. Dodać żółtka i ubić, dodać skórkę z cytryny, ubić do wymieszania. Skrobię przesiać i dodać do piany- wymieszać rózgą bardzo powoli tak, aby nie było gródek. Przełożyć do silikonowej formy. Zwykłą wyłożyć wcześniej papierem. Piec w 170stopni przez ok. 50 min- do suchego patyczka.

1f92c7d4a08640d6b638e594ecad1b32
Gdy ciasto wystygnie, przekroić na pół, ja je nasączyłam jeszcze miksem wody, białego wina słodkiego i soku z cytryny. Przełożyłam mascarpone (250g) i truskawkami- ale owoce wedle uznania.

a9d5d49f20214a6f837554e82b142f2b
Polecam! 🙂

makro (podzieliłam na 4 kawałki, a raczej kawały )
1 kawałek:
393kcal/ 13,3B/ 40W/ 20T

 

Ten i inne przepisy znajdziecie w dziale „Kuchnia SFD”

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *