Charakterystyka wybranych odzywek / suplementow: Omega-3

*Omega-3
o3

Źródło zdjęcia
Wzór – omega 3

Nienasycone kwasy tłuszczowe, niestety nie są one wytwarzane przez nasz organizm w odpowiednich ilościach, dlatego muszą być dostarczane z zewnątrz. Szczególnie ważnymi dla naszego zdrowia kwasami należącymi do grupy omega-3 są:
EPA (kwas eikozapentaenowy) i
DHA (kwas dokozaheksaenowy).

W pożywieniu w odpowiednich ilościach występują one jedynie w tłuszczu ryb np. łosoś, makrela, halibut czy tuńczyk. Plusy idące z suplementacji omega-3 to min.: podwyższony poziom dobrego cholesterolu (HDL), zmniejsza szanse rozwoju chorób wieńcowych, zmniejsza możliwość zawałów, zapobiega arytmii, pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi. Podobnie jak w przypadku ZMA stosuję stałą suplementację omega-3 ze względu na korzystne działanie prozdrowotne.

Autor: BPL-G (sfd)

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *