Kulturystyka
SFD

Czy sterydy anaboliczne powodują raka?

Oceń artykuł:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 głosów, średnia: 4,00
Loading...

sterydy testosteron

Ostatnio w wielu serwisach tematem nr 1 są sterydy anaboliczne oraz szeroko rozumiane „nielegalne wspomaganie”. Bardzo często sterydy są obwiniane za całe zło tego świata, gdy tylko pojawi się jakakolwiek choroba, nawet nie związana ze stosowaniem dopingu hormonalnego. Niestety, brakuje merytorycznych argumentów, powielane są mity, kłamstwa oraz obiegowe opinie, nie mające zbyt dużo wspólnego z rzeczywistością. Kolejne osoby czytają nieprawdziwe informacje i tak plotka rośnie w siłę. Przykładowo ostatnio zachorowała wicemistrzyni świata, mistrzyni europy, dwukrotna absolutna mistrzyni polski w fitness sylwetkowym. Oczywiście, jedyna „pewna” teza brzmi – sterydy. Nieważne czy faktycznie stosowała jakiekolwiek zakazane środki. Nieważne, że nie ma badań mówiących o związku raka żołądka ze stosowaniem SAA (bardziej przyczyn tego nowotworu upatruje się w diecie).

Jak to jest w rzeczywistości?

Ogólnie rzecz biorąc sterydy anaboliczno-androgenne podawane drogą doustną mogą być groźne dla wątroby, podobnie jak paracetamol – powoduje on co roku 760 przypadków ostrej niewydolności wątroby w USA – czyli odpowiada za 38% przypadków występowania tej jednostki chorobowej. Źródło: [Lee 2001] Paracetamol zabija w USA co roku, wg szacunków, 213 osób (wątroba). Niszczące działanie dla wątroby wywiera alkohol oraz dziesiątki leków – czemu piętnuje się akurat sterydy anaboliczno-androgenne?

Spis treści:
1. Które sterydy anaboliczno-androgenne są groźne dla wątroby i dlaczego?
2. Czy podwyższony ALAT i ASPAT zawsze świadczy o uszkodzeniu wątroby?
3. Czy sterydy anaboliczno-androgenne mogą … być stosowane w leczeniu raka?
4. Czy wysoki poziom testosteronu wywołuje raka?
5. Które badania mówią o uszkodzeniach wątroby po SAA?

Które sterydy anaboliczno-androgenne są groźne dla wątroby i dlaczego?

Sterydy anaboliczno-androgenne, które są groźne dla wątroby to np. metylowany masteron/drostalone (znany jako superdrol), metanabol (methandrostenolone), winstrol, anapolon, oral-turinabol, oxandrolone, methyltrienolone (Metribolone/R1881; pochodna trenbolonu), mibolerone, fluoxymesteron (halotestin), methyltestosterone (metylowany testosteron). Problem tkwi w C17 alfa alkilacji – zabieg ten chroni związek przed rozpadem w wątrobie, w czasie pierwszego przejścia. Jednocześnie sprawia, iż dany preparat jest hepatoksyczny. Istnieją przykłady substancji pozbawionych C17AA – np. testosteron undecanoate – andriol, jednak jest on słabo wchłanialny (poprzez system limfatyczny), jego użycie przez kulturystów jest znikome (był stosowany przez kolarzy w Tour de France).

C17 alfa alkilowane sterydy anaboliczno-androgenne mogą wywoływać uszkodzenie wątroby z towarzyszącym utrudnieniem odpływu żółci (powodują wzrost aktywności fosfatazy alkalicznej).

Do tej samej grupy leków należą:

  • chloropromazyna,
  • doustne środki antykoncepcyjne,
  • erytromycyna,
  • estrogeny,
  • irbesartan,
  • mirtazapina,
  • fenotiazyna,
  • terbinafina,
  • trójpierścieniowe leki przeciwdepresyjne [2].

Jako takie uszkodzenie komórek wątrobowych może wywołać kilkaset różnych leków w tym: niesteroidowe leki przeciwzapalne, paracetamol, stosowany w terapii otyłości bupropion, który jest inhibitorem wychwytu zwrotnego norepinefryny i dopaminy (http://potreningu.pl/articles/4757/leki-na-otylosc—bomba-farmakologiczna–cz-i), fluoksetyna (lek przeciwdepresyjny), zioła takie jak kava kava, ożanka czosnkowa, izoniazyd oraz pyrazynamid (leki stosowany w gruźlicy), ketokonazol (lek przeciwgrzybiczy), lizynopryl (lek stosowany w terapii nadciśnienia tętniczego), metotreksat (lek przeciwnowotworowy), ryfampicyna (antybiotyk).
W perspektywie kilku lat stosowania C17 alfa alikilowanych SAA można spodziewać się:

  • wystąpienia uszkodzeń miąższu wątroby,
  • pojawienia się gruczolaków wątroby,
  • żółtaczki,
  • zwiększenia ALATU (Aminotransferaza alaninowa) oraz aspATu/AST (Aminotransferaza asparaginianowa), co świadczy o obciążeniu i/lub uszkodzeniach wątroby,
  • zwiększenia fosfatazy alkalicznej (AP),
  • wystąpienia raka wątroby.

Jednak problem uszkodzeń wątroby dotyczy NADUŻYWANIA wspomnianych środków, nie używania. Jeśli będziesz stosował okresowo niewielkie dawki metanabolu czy anapolonu – raczej wykluczone, byś uszkodził wątrobę. Zalecenie brzmi – nie przekraczaj rozsądnych dawek oralnych SAA (np. 20-40 mg metanabolu dziennie, przez 5-6 tygodni), nie łącz hepatoksycznych środków, nie pij alkoholu, nie używaj narkotyków oraz innych niebezpiecznych dla wątroby substancji.

Wspomniane środki przy wielomiesięcznym ich przedawkowywaniu mogą wywołać nowotwory wątroby, różnorakie uszkodzenia, gruczolaki wątroby oraz plamicę wątrobową (ta ostatnia choroba charakteryzuje się licznymi, małymi oraz torbielowatymi zmianami występującymi w miąższu wątroby, mającymi od jednego milimetra do kilku centymetrów średnicy. Zwykle prowadzi do uszkodzenia ściany w zatoce naczyniowej, krwotoku, a następnie do nekrozy hepatocytów) [3]. Dlaczego? Gdyż wątroba jest głównym miejscem gdzie sterydy są usuwane z organizmu. Dodatkowo nowotwory wątroby zdarzają się częściej u mężczyzn w porównaniu do kobiet (El-Serag, 2004). Być może dlatego, iż mężczyzna ma wysokie stężenie endogennego testosteronu, a niewielkie estrogenów. Ale podobne korelacje obserwuje się tylko u mężczyzn mających już wcześniej choroby wątroby. U zdrowych nie stwierdzono związku między poziomem testosteronu, a chorobami wątroby. W wielu badaniach wykazano choroby wątroby u kulturystów, lecz znów często są to osoby nadużywające oralnych SAA. W wielu badaniach wykazano, iż hormon wzrostu lub wysokie stężenia IGF-1 mogą być powiązane z rakiem jelita, piersi i prostaty. IGF-1 zapobiega apoptozie, wpływa na te same szlaki sygnałowe, co może mieć wpływ dla rozwoju raka [10].

Czy podwyższony ALAT i ASPAT zawsze świadczy o uszkodzeniu wątroby?

W niektórych badaniach nad SAA wykazuje się wzrost AST, ALT oraz kinazy kreatynowej (CK), jednakże brak wzrostu w GGT. A to już budzi poważne wątpliwości – jak odróżniać normalne zjawisko, spowodowane treningiem od patologii wątroby? Wiele z takich badań nad SAA, głoszących hepatoksyczność, może być właśnie w ten sposób przekłamana. W jednym z badań wysłano lekarzom opis przypadku 28-latka, użytkownika SAA, który miał nienormalnie wysokie wskaźniki AST, ALT oraz kinazę kreatynową, jednak normalne GGT (Pertusi i wsp. 2001). 63% specjalistów orzekło o chorobie wątroby, jednakże aż 56% z nich nie zdawało sobie sprawy (lub zignorowało fakt), iż takie wyniki mogą świadczyć po prostu o … uszkodzeniu mięśni. Dodatkowo brakuje badań, które mówiłyby o uszkodzeniu wątroby przez użytkowników iniekcyjnych SAA (17β-estryfikowane SAA). Nie stwierdzano tam cyst ani nowotworów. Wyjątek od reguły to winstrol i metanabol, poza formą podania, niewiele zmienia się wpływ tych preparatów na wątrobę. Iniekcje są niewiele mniej toksyczne w porównaniu do tabletek.

Czy sterydy anaboliczno-androgenne mogą … być stosowane w leczeniu raka?

Wbrew mitom, opowieściom z Internetu oraz zwyczajnym kłamstwom, szereg sterydów anaboliczno-androgennych stosuje się do leczenia wyniszczenia spowodowanego np. chemioterapią. Ba, współcześnie w tym celu rozważa się użycie modulatorów receptora androgenowego (SARM np. ostaryny czy LGD-4033) [4]. W artykule z renomowanego pisma „Lancet” stwierdzono, iż podawanie SARM jest skuteczne do zwalczania wyniszczenia, które dotyka 15-30% pacjentów z rakiem.

W jednym z badań na 131 osobach ze spadkiem wagi wywołanym nowotworem 20 mg oxandrolonu dziennie pozwoliło 81% osób nabrać lub chociaż utrzymać wagę ciała (raport Dr. Von Roenn). W ciągu 4 miesięcy sucha masa ciała zwiększyła się o 7,5% [6]. Użycie anavaru przyczyniło się do niewielkiego wzrostu ALAT/ASPAT, nie zmieniło bilirubiny, spowodowało 36% spadek HDL oraz 13% wzrost LDL.

W jednym z badań nad nandrolonem z 1995 roku [7] nie stwierdzono, by miał on wpływ na rozwój nowotworu (u myszy) – ani pod względem szybkości podziału, zwiększeniu wagi komórek, statusu energetycznego, szybkości syntezy poliamin. Kiedyś nandrolon był stosowany do leczenia zaawansowanego raka piersi u kobiet (obok tamoxifenu) [8]. Stosowano dawki 50 mg co drugi tydzień lub 100 mg co trzeci tydzień [9]. Dla porównania w dopingu używa się 400-1000 mg nandrolonu na tydzień.

Czy wysoki poziom testosteronu wywołuje raka?

Na to pytanie też znalazła się odpowiedź. W badaniu: „Plasma testosterone in the general population, cancer prognosis and cancer risk: a prospective cohort study” zmierzono poziom testosteronu w osoczu 8771 mężczyzn i kobiet w wieku 20-94 lata. Włączono ich do obserwacji w latach 1981-1983 oraz śledzono ich przez (średnio) 22 lata. Z tego 1140 mężczyzn i 809 kobiet dostało raka. Wnioski i wyniki? Jeśli u kogoś wystąpił już nowotwór, to miał on od 30 do 80% zwiększone ryzyko śmierci jeśli miał wysoki poziom testosteronu. Jednakże ryzyko wystąpienia raka NIE BYŁO związane z poziomem testosteronu we krwi.

Z pełną wersją tekstu można zapoznać się tutaj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4433522/

Które badania mówią o uszkodzeniach wątroby po SAA?

Przypadek 1: jeden z pacjentów cytowany w literaturze, rasy kaukaskiej, w wieku 42 lat – ledwie po 100 tabletkach superdrolu dostał żółtaczki, wysypki, stracił 9 kg wagi, jego mocz nabrał ciemnego koloru, wskaźniki wątrobowe mocno przekraczały normę. Poziom bilirubiny wynosił 41,2 mg/dl – a więc 27-krotnie przekroczona została norma (uszkodzenie wątroby). Superdrol uszkadza nerki i wątrobę, niestety ciągle istnieje w obiegu, jest dodawany do szeregu „suplementów” z USA [12].

SSUCv3H4sIAAAAAAAEAH1RQW7DIBC8V+ofLM62CsGiTv9QqWqPUQ8L3kQoxESAU1WR/14wRuVQ9cbM7OzuLPfHh6YhErxW5KW5JxSxNmb2wUHQdoo0bTceRx2s02ASmbhlVYgPEGaPPrXYKAUBT7E2k5u/zDlk3BRhFaMjSuTjal3wT++oHOYF2qrIzzIVkUIt7T+t3tBeDf7lf8Xpt0V+fJaQcMJJfa9RqogODUKOeChpjkpStes7saPHrkemukFK6FAKFABs2MOwTsmtyfkroLvUR7rpEW2FYR61re51swpMMvBqExW/xl4q1xhPnUIxTvf8mQ0DF71gTFAepy8/6O9xvuIBAAA=

Przypadek 2: 26-latek, stosował przez 4 tygodnie Super DMZ Rx 2.0 (Blackstone Labs), 2 kapsułki dziennie. „Prohormon” zawiera 10 mg methylstenbolonu (podobny do superdrolu, budowa: 2,17α-Dimethyl-5α-androsta-1-en-17β-ol-3-one) oraz 10 mg dymethazine (zwykły methasteron/superdrol, w podwójnej cząsteczce; 17β-hydroxy-2α,17β-dimethyl-5α-androstan-3-one-azine). Po 3 tygodniach ściemniał mu mocz, po 4 wystąpiła żółtaczka cholestatyczna, ALAT/ALT (Aminotransferaza alaninowa) wyniósł 269 (sześciokrotne przekroczenie normy), aspAT/AST (Aminotransferaza asparaginianowa) 154 (norma do 45 IU/l), norma dla ALP była przekroczona dwukrotnie (cholestaza) [13].

Przypadek 3: Już 4 tygodnie brania „prohormonu” (3b-hydroxy-5a-androst-1-en-17-one) spowodowało spustoszenia w organizmie:

• poziom HDL (dobra frakcja cholesterolu) spadła aż o 38,7±4,0%!
• zła frakcja cholesterolu wzrosła o 32,8±15,05%
• wskaźnik LDL/HDL – wzrost o 120,0±22,6%!
• kreatynina – wzrost o 19,6±4,3% (znaczne obciążenie nerek),
• AST – wzrost 113,8±61,1% (uszkodzenie wątroby i/lub serca!),
• albuminy w surowicy – spadek o 19,6±4,3% (uszkodzenie wątroby)
• GFR czyli przesączanie kłębuszkowe – spadek o 18,0±3,3% (uszkodzenie nerek),
• Fosfataza zasadowa (ALP) – spadek o 16,4±4,7% (cholestaza, uszkodzenie wątroby) [14].

Przypadek 4: 36 latek stosował „Methyl V-Test” firmy Muscle Fortress
Jest to środek zawierający:
• 17a-methyl-etioallocholan-2-ene-17b-ol (znany jako: phera-plex)
• 19-Norandrosta 4,9 diene 3,17 dione 40mg lub Estra-4,9-diene-3,17-dione (X-TREN. dienolone)
• 2a,17a-dimethyl-etiocholan-3-one-17b-ol lub 2a,17a-dimethyl-5a-androst-3-one-17b-o (znany jako superdrol, methasterone)
Pierwszym objawem była żółtaczka.

Doznał poważnych uszkodzeń wątroby oraz lekkiej dysfunkcji nerek:
• uszkodzenie wątroby: ALAT (aminotransferaza alaninowa) wynosił: 815 IU/l(norma wynosi: 5-45 IU/l); osiemnastokrotne przekroczenie normy!
• uszkodzenie wątroby: aspAT / AST (aminotransferaza asparaginianowa) wynosił: 233 IU/l(NORMA: 8-46 IU/l); wielokrotne przekroczenie normy.

Przypadek 5: kolejny pacjent (21-latek) stosował “Ultra Mass Stack” wyprodukowany przez Advanced Performance Suplements ((dienolone + Phera-Plex). Skutki? Cholestatyczne zapalenie wątroby, powiększenie wątroby, żółtaczka, wymioty przez 6 tygodni oraz świąd.

Przypadek 6: pacjent miał 37 lat, ważył 118 kg przy wzroście 180 cm. Był zawodowym kulturystą. Jego przypadek opisano w roku 2012.

Nie żałował sobie farmakologii, stosował:
• krótkie, średnie i długie estry testosteronu (testosterone propionate, testosterone phenylpropionate, testosterone isocaproate, testosterone decanoate), czyli np. preparat sustanon, polski odpowiednik: omnadren 250; ILE? 250 mg dziennie,
• trenbolone acetate 75 mg dziennie,
• 5alpha-androstanediol 100 mg dziennie,
• Boldenon oraz dipropionat methandriolu – 240 mg dziennie,
• 17α-Methyl-5α-androstano[3,2-c]pyrazole-17β-ol – 100 mg dziennie (jest to nic innego jak WINSTROL/STANAZOLOL, może lekko zmodyfikowany),
• 17β-hydroxy-17α-methyl-2-oxa-5α-androstane-3-one 4 × 10 mg dziennie (jest to nic innego jak OXANDROLONE/ANAVAR),
• Anapolon 3 x 50 mg lub metanabol 3 x 10 mg dziennie, [15]

Skutek kuracji? Fatalny. Z prawego płata wątroby pacjenta wycięto nowotwór o wymiarach 6 x 6 x 5 cm!

Przypadek 7: jeden z najciekawszych dotyczy 29 letniego, zawodowego kulturysty – mierzącego 186 cm i ważącego 120 kg. Dane pojawiły się w nowym badaniu opublikowanym 20 maja 2015 roku [2]. 29 latek wylądował w szpitalu, skarżył się na silny ból w podbrzuszu.

Wstępne badanie laboratoryjne jest szokujące:
• Uszkodzenie wątroby: aminotransferaza alaninowa – ALT 1653 IU/l (norma wynosi: 5-45 IU/L); trzydziestosześciokrotne przekroczenie normy!
• Uszkodzenie wątroby: Aminotransferaza asparaginianowa – AST 1437 IU/l (norma: 8-46 IU/L); trzydziestojednokrotne przekroczenie normy!
• Uszkodzenie wątroby/dróg żółciowych: fosfataza alkaliczna 372 IU/l (norma: < 270 IU/l),
• Uszkodzenie wątroby/dróg żółciowych: GGT – 463 IU/l (norma 18-100 IU/l); 4,6 raza ponad normę!
• Bilirubina całkowita 41 μmol/l (czyli 2,39 mg/dl); norma 0,2-1,1 mg/dl; dwukrotne przekroczenie normy,
• Bilirubina bezpośrednia 38 μmol/l (czyli 2,22 mg/dl); norma do 0,3 mg/ dl; ponad siedmiokrotne przekroczenie normy!
• Stan zapalny w orgaźnimie: CRP 81 mg/l (norma 0,08 do 3,1 mg/l); dwudziestosześciokrotne przekroczenie normy!
• Funkcje nerek prawie normalne: kreatynina 123 μmol/l (norma 53 do 115 µmol/l),

Jakie sterydy brał i w jakich dawkach?
• Długi nandrolone 400 mg / tydzień,
• Testosteron mix (sustanon) – 750 mg / tydzień,
• Metanabol 280-350 mg / tydzień (40-50 mg dziennie),
• Stanazolol/winstrol – 50 mg dziennie,
• Hormon wzrostu (4 IU / dzień).

Wracając do mężczyzny i zmian w jego wątrobie: badanie USG wykazało znaczne powiększenie wątroby. Największa zmiana nowotworowa w lewym płacie wątroby miała 9,2 x 9,2 cm. Największa zamiana w prawym płacie wątroby miała długość 22,2 x 16,2 cm! Leczenie? Była to zmiana złośliwa, więc pacjentowi usunięto wątrobę (ważyła ona 8 kg)! 27 miesięcy po przeszczepie mężczyzna jest zdrowy i … nie bierze już żadnych sterydów.

Wnioski końcowe – sterydy anaboliczno-androgenne mogą być wiązane z nowotworami (i to tylko wątroby) jeśli miesiącami czy latami przedawkowujesz preparaty oralne. Wspomniane w badaniach osoby solidnie przesadzały z dawkowaniem np. anapolonu, metanabolu czy winstrolu. Osoby stosujące środki iniekcyjne (poza winstrolem w wersji iniekcyjnej) raczej nie powinny się martwić nowotworami. Póki co niewiele wskazuje, iż podobne środki są groźne dla zdrowia pod względem rozwoju raka. To nie znaczy, że sterydy anaboliczno-androgenne są nieszkodliwe! W jednym z badań nad fińskimi trójboistami wykazano, iż z 62 sportowców zajmujących czołowe 5 miejsc w różnych kategoriach wagowych w latach 1977-1982 zmarło 12,1% w porównaniu do 3,1% w populacji ogólnej [1].

Administrator serwisu uznaje zjawisko dopingu i stosowania niedozwolonych substancji w sporcie, a także wbrew zaleceniom medycznym, za skrajnie naganne, nieuczciwe i niemoralne. Jakiekolwiek informacje zawarte w artykułach dotyczących dopingu i farmakologii nie mogą być traktowane ani służyć jako instruktaż. Treść artykułów przedstawia jedynie zebrane informacje dotyczące powyższego tematu. Stosowanie dopingu niesie za sobą ryzyko utraty zdrowia oraz w wielu przypadkach nawet utraty życia.

Referencje:
1.“Medical Issues Associated with Anabolic Steroid Use: Are They Exaggerated?” Jay R. Hoffman http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3827559/2.“Polekowe uszkodzenia wątroby” Prof. dr hab. Anna Boroń-Kaczmarska Katedra i Klinika Chorób Zakaźnych i Hepatologii Pomorski Unierwsytet Medyczny w Szczecinie3.„ZAKAŻENIA BARTONELLA SPP. ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIEM CHORÓB OCZU” http://www.pm.microbiology.pl/web/archiwum/vol5112012047.pdf4.“Effects of enobosarm on muscle wasting and physical function in patients with cancer: a double-blind, randomised controlled phase 2 trial” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4898053/5.“The Safety, Pharmacokinetics, and Effects of LGD-4033, a Novel Nonsteroidal Oral, Selective Androgen Receptor Modulator, in Healthy Young Men” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4111291/6.http://journals.lww.com/oncology-times/fulltext/2003/06250/Oral_Anabolic_Steroid_Effective_for_Cancer.7.aspx7.“Effects of nandrolone propionate on experimental tumor growth and cancer cachexia.” Metabolism. 1995 Apr;44(4):445-51. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/77236668. “Nandrolone decanoate added to tamoxifen in the treatment of advanced breast cancer. “Breast Cancer Res Treat. 1985;5(1):75-80. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/39782499. “Hormonal treatment of advanced breast cancer. A randomized trial of tamoxifen versus nandrolone decanoate.” Cancer. 1987 Nov 15;60(10):2376-81. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/366442610.“Doping with growth hormone/IGF-1, anabolic steroids or erythropoietin: is there a cancer risk?” Pharmacol Res. 2007 May;55(5):359-69. Epub 2007 Feb 3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1734979811.“Plasma testosterone in the general population, cancer prognosis and cancer risk: a prospective cohort study” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4433522/12.“Severe Cholestasis and Renal Failure Associated with the Use of the Designer Steroid SuperdrolTM (MethasteronTM): A Case Report and Literature Review, John Nasr Æ Jawad Ahmad”.13.“Cholestatic Jaundice With the Use of Methylstenbolone and Dymethazine, Designer Steroids Found in Super DMZ Rx 2.0 “Nutritional Supplement” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4528888/14.“Prohormone supplement 3β-hydroxy-5α-androst-1-en-17-one enhances resistance training gains but impairs user health. “ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24381122/15.“Development of Hepatocellular Carcinoma Associated with Anabolic Androgenic Steroid Abuse in a Young Bodybuilder: A Case Report “ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3420693/

Tagi: , ,
plany treningowe

Masz coś do dodania ? Skomentuj!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Najnowsze filmy z naszego kanału