Chociaż wydawać by się mogło, że podstawowym celem osób aktywnych fizycznie jest poprawa kondycji i zmniejszenie poziomu tkanki tłuszczowej, to w rzeczywistości wiele osób boryka się z problemem o odmiennej naturze. Otóż istnieją takie jednostki, które pomimo iż dużo jedzą, nie potrafią zwiększyć masy ciała, a każdy zdobyty dodatkowy centymetr czy kilogram okupiony jest wielomiesięczną walką z ze zbyt szybkim metabolizmem. W niniejszym poradniku postaram się przybliżyć kilka prostych zasad komponowania jadłospisu dla jednostek opornych, wiecznie chudych, którym z trudem przychodzi rozbudowa muskulatury.
Istnieje niezliczona ilość poradników dotyczących tego jak należy się odżywiać, by konsekwentnie poprawiać estetykę sylwetki. Niestety większość z nich dotyczy żywieniowych strategii promujących utratę tkanki tłuszczowej. Artykułów traktujących o budowie masy jest zdecydowanie mniej, a co najgorsze zawarte w nich porady często mają charakter mocno zachowawczy, przez co nie sprawdzają się w przypadku jednostek bardziej opornych, obdarzonych ultra szybkim metabolizmem. Efektem tego są diety, jakie często zamieszczają na forach internetowych zdesperowani chudzielcy, oparte na bezsmakowej owsiance na wodzie, suchym ryżu, piersi z kurczaka i odtłuszczonym twarogu zjadanym przed snem. Powiedzmy sobie to jasno i wyraźne: taki sposób odżywiania nie był, nie jest i nigdy nie będzie skuteczny!
Jeśli chcesz konkretnych efektów – musisz wybierać konkretne produkty. Bazowanie na odtłuszczonych serkach, chudym mięsku i białkach jaj to nie najlepszy pomysł. Nie bój się tłuszczu, bo niesie on za sobą jedną bardzo istotną wartość: zajmuje niewiele miejsca, a dostarcza dużo energii (więcej niż węglowodany i białko razem wzięte).
Wystarczy, że zamiast piersi z kurczak sięgniesz po wieprzowinę, wołowinę, podroby, udka z kurczaka, a bonusowo dostarczysz dodatkowe kilkaset kilokalorii. Dodaj do tego sery podpuszczkowe miękkie (jak mozzarella) zamiast chudego twarogu i całe jaja zamiast samych białek i – abrakadabra – kolejna dawka cennych składników odżywczych. Dzięki takim zamianom możesz podnieść istotnie dzienną podaż energii bez konieczności kupowania zestawu nowych, większych talerzy.
Pierś z kurczaka z ryżem i brokułami podawana bez dodatku sosów i przypraw nigdy nie będzie na tyle smaczna, byś ktokolwiek po zjedzeniu jednej porcji miał jeszcze ochotę na dokładkę. Kiedy jednak wchodzisz do baru szybkiej obsługi i zamawiasz hamburgera, porcję frytek i colę (łącznie około 700 – 800kcal), po ich zjedzeniu okazuje się, że wciągnąłbyś jeszcze jedną kanapkę lub przynajmniej deser. Mało tego, zapewne gdybym ulubionego hamburgera podsunął Ci pod nos po wspomnianym wcześniej kurczaku i ryżu z brokułami, zapewne znalazłbyś na niego miejsce w żołądku. Uświadomienie sobie tej ciekawej zależności jest bardzo ważne dla zrozumienia prostej zasady: jeśli coś nam smakuje zjemy tego więcej! Zadbaj więc o to by potrawy, trafiały w Twoje upodobania kulinarne. Nie o to chodzi byś żywił się budce z kebabem, bo w ten sposób daleko nie zajdziesz, ale byś pamiętał o tym, że jedzenie przygotowywane w domu również może być smaczne…
W świecie fitnessowym panuje kult protein. Białko uznawane jest za najważniejszy składnik pokarmowy w diecie sportowca, którego nigdy nie jest za wiele. Oczywiście takie przekonanie nie jest słuszne, z białkiem również można przesadzić i wiele osób to robi. Tak naprawdę rzadko kiedy niedobór białka jest czynnikiem ograniczającym rozwój muskulatury. Niekiedy wręcz jego nadmiar może być problemem, doprowadza bowiem do przyspieszenia metabolizm i przede wszystkim – zmniejszenia łaknienia. Nie od dziś wiadomo bowiem, że wysokie spożycie protein wpływa hamująco na uczucie głodu –co z resztą wykorzystywane jest często przy planowaniu diet wysokobiałkowych. Dzienna podaż protein mieszcząca się w przedziale do 2 do 2,5g na kg masy ciała jest aż nadto wystarczająca dla osób aktywnych fizycznie.
Przy układaniu diety na masę ważna jest również odpowiednia suplementacja. Ranking najlepszych suplementów na masę możesz znaleźć : TUTAJ
Jeśli chcesz w końcu przełamać zastój i zacząć zwiększać swoje rozmiary powinieneś zastosować się do powyższych wskazówek. Pamiętaj, Twoja dieta musi składać się z konkretnych (a nie odtłuszczonych) pokarmów, Twoje posiłki muszą być smaczne – byś chętnie jadał więcej, a podaż białka w Twojej diecie nie może być zbyt wysoka.
Polecamy również zapoznać się z rankingiem najlepszych produktów pomocnych przy budowie masy mięśniowej, który możesz znaleźć: TUTAJ
Copyright © 2015 Kulturystyka.pl - All rights reserved.
![]() |
Popularne tagiAeroby
Aminokwasy
Badania
Białko
białko serwatkowe
bulk
burn4all
CrossFit
dawkowanie hmb
Dieta
doping
gainer
hmb
Kobieta
Konkurs
kreatyna
kreatyna monohydrat
kulturysta
Kurczak
masa
Masa mięśniowa
motywacja
motywator
motywator zabawny
Odchudzanie
odżywianie
Odżywianie w sporcie
Odżywki i Suplementy
Plan treningowy
podciąganie na drążku
przedtreningówka
redukcja
SARM
serwatka
Siła
siłownia
spalacz tłuszczu
sterydy
Suplementy
testosteron
Trening
trening na masę
trening obwodowy
trening siłowy
Żywienie
|
Polub nas na Facebooku |
Masz coś do dodania ? Skomentuj!