Holubce – czyli Gołąbki z wołowiną i kasza gryczaną w sosie pomidorowym

Składniki na 4 porcję:
500 g mielonej wołowiny (u mnie udziec)
200 g kaszy gryczanej
1 średnia cebula
główka białej młodej kapusty
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz, cukier, suszony czosnek, cząber, kminek świeży tymianek, świeże oregano
1 puszka pomidorów
połówka szalotki
10 ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
500 ml bulionu lub wody
Przygotowanie:

Farsz: mięso wołowe połączyć z ugotowaną kaszą, przesmażoną na odrobinie oleju cebulą, jajem oraz doprawić do smaku(sól, pieprz, cząber, kminek, tymianek, suszony czosnek(może być świeży)) i wyrobić na jednolita masę.
Oddzielone liście kapusty, bądź całą główkę sparzyć we wrzątku przez kilka chwil, powinny być elastyczne. Nakładać farsz do liści i ciasno zwijać w kształt „gołąbka”. Następnie ułożyć w naczyniu na liściach kapusty i podlać bulionem lub wodą, przykryć i dusić około 45 minut. Z tej ilości farszu wyszło mi 12 gołąbków.
Sos: do rondelka siekamy pół cebuli szalotki oraz ząbek czosnku i zeszklić na odrobinie oliwy, dorzucić pomidory z puszki, 200 ml wody, szczyptę cukru i świeże oregano . Dusić przez około 30 minut aż sos ładnie się zredukuje.Pod koniec gotowania dodać koncentratu pomidorowego, zmiksować na gładką masę i doprawić do smaku(solą, pieprzem, cukrem). Sos można wykończyć odrobiną zimnego masła. Gotowe, smacznego 🙂

Wartości kaloryczne dla 1 porcji:

Białko: 36 g

Węglowodany: 41 g

Tłuszcze: 9 g

Kcal: 400

„Holubce” to z czeskiego podobno gołąbki, moja opcja z wołowina, nie zbyt tradycyjna ale równie pyszna, zdrowa i lekka wersja tego klasyku :).

 

Ten i inne przepisy znajdziecie w dziele: Kuchnia SFD

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *