Kategoria | Odżywianie

Inne oleje

oliwa
Od pewnego czasu nosiłem się z zamiarem napisania art. o innych olejach, które raczej są mało znane lub w ogóle. Pisze o nich, bo od sporego czasu, jestem na low-carbach a lubię czasami po główkować i po experymentować. Mam nadzieję, że wam się spodoba, do olejów, które próbowałem dołożyłem własny komentarz. Pamiętajcie, że oleje niżej przedstawione to takie frykasy-rarytasy, które w naszych sztywnych dietach brakuje. A modowie prosili o jakieś ciekawe artykuły, więc mam nadzieje, że się przyda.

Olej z pestek Dyni
(wyciskany na zimno)

olej z pestek dyni

Stymuluje funkcje gruczołu krokowego prostaty, często stosuje się go w przypadku osób chorych na prostatę, lub też, aby jej zapobiegać. I nie tylko chodzi to o olej. ale o samą dynie, która jest używana w lekach zapobieganiu prostacie. Przydatna jest w cyklach sterydowych w połączeniu np. z saw palmetto.
Olej z pestek dyni m.in. reguluje poziom cholesterolu we krwi dzięki o ile się nie mylę Squalnie. Zawiera również witaminę E(układ krążenia m.in.) witaminę B(wpływ na tkanki pobudliwe) Selen(pomaga w leczeniu dróg moczowych) i Citrulin, który jest aminokwasem pomagającym odbudowywać amoniak. Olej jest kolory ciemnej zieleni – bardzo brudzi shejkera, musiałem włożyć sporo wysiłku, aby go myć. Smak jest dosyć specyficzny według moje odczucia jest podobny do orzeszków ziemnych – bardzo smaczny imoho.
Tłuszcze zawarte w pestkach dyni to w około 80% kwasy nienasycone, z czego około 50% to kwasy wielo-nienasycone. Więc pod względem kwasów tłuszczowych wychodzi bardzo podobnie do Oliwy a nawet ją trochę wyprzedza w ilości wielo-nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Oprócz wyżej wymienionych witamin znajdują się w nim też minerały takie jak wapno, żelazo, magnez, miedz, cynk i inne witaminy jak b1, b2,b6 i chyba witaminę D.

Ogólnie cena tego oleju waha się w granicach 20-25zł za buteleczkę 0,25l. Jest to cena może i wysoka, ale oleje, które tu przedstawię nie należą do tanich. A każda dieta powinna być urozmaicona, sam jem go, co jakiś czas 30gr. Na pewno będzie częściej używany przeze mnie pod czas jakiegoś cyklu.

Olej z Ziaren Konopi
(wyciskany na zimno)

olej konopny

Pewnie trochę się zdziwiliście, i wcale wam się nie dziwie, kiedyś czytałem sporo o konopi, kanabisie itd. Ale nie wiedziałem, że taki olej istnieje. Pierwsza sprawa jest to olej bardzo drogi.
Widziałem różne ceny, ale wahały się one w obrębie 50-80zł za 0,25l. Więc jak sami widzicie jest to nie lada wydatek.
Generalnie sprawa wygląda tak iż jest to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych ich ilości sięga około 80%. Jest również bogatym źródłem kwasów Omega-3 ich ilości dokładnej niestety nie znalazłem, ale jest ona bardzo zbliżona do ilości, jaka występuje w oleju lnianym. Wpływa bardzo korzystnie na obniżanie tego złego cholesterolu, obniżenia ciśnienia krwi, działa przeciw stresowo, obniżaniu poziomu trojglicerydów. Czyli bardzo korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Spożywany na zimno, podobnie jak olej lniany, na których nie powinno się smażyć. Oleje zawierające Omega-3 są bardzo mało odporne na temp. Olej z konopi wpływa również bardzo dobrze na skórę , jako kosmetyk typowo pielęgnacyjny.
Co do smaku, mi osobiście bardzo smakował, wart naprawdę był tych 65zł. Jest to mój 1 olej której nie musze łączyć z białkiem lub innymi pierd.dołami aby go zjeść. Jeśli chodzi o kolor ciemny jak większość olejów bogatych w O-3, dlatego tez przechowywany raczej powinien być w ciemnych miejscach(zauważcie, że butelki od olejów bogatych w O-3 są przede wszystkim ciemne, gdyż O-3 są mało odporne na światło)

Olej z orzecha laskowego
(wyciskany na zimno)

olej z orzechów laskowych

Jest to jeden z olejów, które posiadają ponad 85% nienasyconych kwasów tłuszczowych, jak wiadomo nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają bardzo dobrze, na układ sercowo-naczyniowy, oprócz tego obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienia krwi. Prócz właściwości jadalnych olej taki również przynosi wiele pożytku dla naszej cery. Jego głównymi zaletami jest działanie pielęgnujące, nawilżające naszą skórę. Ma on szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Smak jest prawie identyczny do samego orzecha, dla mnie ten olej idealnie nadawał się do sałatek, zabijał smak cebuli po części.
Jego cena również do niskich nie należy za buteleczkę 0,25l płacimy średnio 40-45zł.

Olej z orzecha ziemnego
(wyciskany na zimno)

olej z orzechów ziemnych

Jest jeden z nielicznych olej, jakie wam przedstawię w tym poście, na którym można smażyć, krótko trwale. Może on być podgrzewany do mniej więcej temperatury 140C. Walory smakowego tego oleju chyba najbardziej mi utkwiły w pamięci. Mięso polanę takim olejem (wcześniej np. pieczone lub smażone na krwiste) smakuje naprawę wyśmienicie. Ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych jest zbliżony do oliwy lub oleju z sezamu(o którym więcej będzie) Zawiera on witaminy D i A. Należy jednak wybierać olej z pewnych firm, czyli często liczy się to z większym wydatkiem. Dlaczego? Gdyż, często jest on podobnie jak arachidowy nie oczyszczony do końca, co powoduje alergie. Pamiętajmy , że orzech ziemny to roślina strączkowa podobna trochę do soji Ostatnio w jakiś badaniach czytałem, że często takie alergie mogą się pojawić z nikąd i jak pisałem są najczęściej powodowane przez źle oczyszczone, powoduję to m.in. podrażnianie śluzówki zaburzenia trawienia. Dlatego pamiętajmy, że wszystko z rozwagą i umiarem(i preferował bym rafinowany gdyż ten podobno nie zawiera alergenów), ja co jakiś czas dodaje a raczej używam go jako dodatku do mięsa, bo naprawdę niebo w gębie. Nadaje się on wyśmienicie do sałatek ogólnie. Cena około 30zł.

Olej z Ziaren Ostu
(wyciskany na zimno)

Osobiście sam tego oleju nie próbowałem, ale z tego, co się dowiedziałem, smakuje bardzo dobrze, dużo znajomych pod tym względem go zachwalało.
Olej ten zawiera podobnie jak olej z orzecha włoskiego zawiera około 85% nienasyconych kwasów tłuszczowych plus 5% to wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe.
Wytwarza się go z ziaren ostu kolorowego, którego to płatki kwiatów były stosowane do farbowania tkanin. Jego cena jest w miarę przystępna płaciłem za niego 25zł za 0,25l , o smaku niczego powiedzieć nie mogę bo jak pisałem wyżej, jeszcze go nie próbowałem.

Olej z Sezamu
(wyciskany na zimno)

olej sezamowy

Olej ten zawiera około 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych, jak pisałem wyżej nadaje się on do krótko trwałego smażenia (podobnie jak oliwa). Olej ten zawiera też wielo-nienasycone kwasy tłuszczowe około 5%, posiada rzadkie przeciwutleniacze takie jak : sezaminę, sezamol , sezamolinę oraz gamma-tokoferol, co sprawia, że olej ten jest znakomity jako naturalny środek do walki do walki z utleniaczami. Wpływa korzystnie na układ sercowo naczyniowy, czyli m.in. reguluje ilość złego cholesterolu, ciśnienie krwi. Jego cena nie jest wysoka jest to około 30zł za 250ml. Polecam go zwłaszcza osobom w starszym wieku. Może być również spożywany na zimno jak i ciepło(nie przekraczać temp 140C)

Olej z Maku
(wyciskany na zimno)

olej z maku

Zawiera on w sobie około 60-65% nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest bardzo dobrym dodatkiem do sałatek ziemniaczanych, serowych. Wyciska się go z ziaren niebieskiego maku.
Mi osobiście nie smakował i raczej nie mam zamiaru go kupować powtórnie. Cena w miare przystępna i zależy od producenta ale jest to średnio 15-20zł.

Olej z Migdałów
(wyciskany na zimno)

olej z migdałów

Jest to olej, którego używa się najczęściej do ciast raczej jako aromat. Olej ten od lat jest używany do produkcji przeróżnych kosmetyków; kremów, maści itd. Zawiera on około 70% nienasyconych kwasów tłuszczowych, nie próbowałem go niestety gdyż go nie dostałem w żadnym super markecie, ani sklepach ze zdrową żywnością. Jest on na pewno dobrym dodatkiem do ciast i sałatek owocowych.

Dodatkowe materiały, zdjęcia i komentarze forumowiczów do artykułu znajdziesz na forum klikając TUTAJ

 Autor: -Sheep- (sfd)

Skomentuj

Spam Protection by WP-SpamFree

TVSFD – Videos

Polub nas na Facebooku

Archiwum wpisów

Dzisiaj polecamy

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację polityki plików cookies.