Jak przytyć? Kilka porad dla chudzielców

Chociaż wydawać by się mogło, że w dobie globalnej epidemii nadwagi i otyłości pytaniem kluczowym jest „jak schudnąć szybko i skutecznie”, to wbrew pozorom stosunkowo sporo osób boryka się z problemem niedowagi czy też subiektywnie pojętej, niedostatecznej masy ciała. Diet odchudzających są setki, od egzotycznych wynalazków typu „dieta bananowa”, po dobrze zbilansowane modele żywieniowe nawiązujące do tradycyjnych sposobów odżywiania, takich jak dieta śródziemnomorska czy dieta okinawska, a gotowych recept powodujących zwiększenie masy ciała – jest wręcz jak na lekarstwo. Jak więc należy się odżywiać by pozbyć się niedowagi i poprawić tym samym estetykę sylwetki?

Po pierwsze: ilość.

Jeśli Twoim celem jest przyrost masy ciała to –chyba nikogo nie zaskoczy – musisz jeść dużo. Twój organizm ma określone wymagania energetyczne i jeśli ich nie pokryjesz z nawiązką, to niestety nie przytyjesz. Potrzebujesz diety zapewniającej nadwyżkę kaloryczną, przy czym nie koniecznie powinieneś wzorować się na jadłospisach publikowanych w kulturystycznej prasie, opartych na gotowanej piersi z kurczaka, suchym ryżu, brokułach i twarogu z oliwą. Potrzebujesz nie tylko masywnych, ale też atrakcyjnych kulinarnie posiłków, które będziesz jeść ze smakiem. Jeśli posiłki nie będą ci smakować – trudno będzie ci zjeść na tyle dużo by przekroczyć dzienne zapotrzebowanie na energię.

Po drugie: jakość.

Musisz wiedzieć, że aby przytyć nie wystarczy jedynie dużo jeść, trzeba także zwracać uwagę na to, co znajduje się na talerzu. Przykładowo, gdybyś bazował tylko na kiełkach i sałacie, to choćbyś jadał ich kilogramy, z pewnością nie zanotowałbyś zadowalających postępów. Z drugiej strony jeśli chciałbyś swoje codzienne menu oprzeć jedynie na pizzy, ciastkach i frytkach to owszem – przytyłbyś, ale objawiało by się to jedynie wzrostem obwodu pasa i dekompozycją sylwetki, chude ramiona wydawałyby się proporcjonalnie jeszcze chudsze, barki jeszcze węższe a klatka jeszcze bardziej zapadnięta. Tylko odpowiednio dobrane pokarmy zjadane w we właściwych proporcjach i ilościach gwarantują sukcesywny przyrost dobrej jakościowo masy.

Skąd brać energię?

Podstawą Twojej diety (około 45 – 55% dziennej podaży energii) winny być dobre jakościowo węglowodany zawarte w kaszach grubych, ryżu, makaronie z pełnego ziarna, ziemniakach i razowym pieczywie oraz w owocach, zwłaszcza tych bardziej kalorycznych takich jak banany. Następnie około 30% zapotrzebowania na energię powinien pokrywać tłuszcz. Dobrym jego źródłem są: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, masło, orzechy włoskie, nerkowce i migdały, a także ryby morskie, całe jaja, awokado, jak i również mięso. Musisz zadbać by w diecie pojawiły się zarówno źródła tłuszczy jednonienasyconych (oliwa, olej rzepakowy, migdały, awokado), jak wielonienasyconych (ryby, orzechy) oraz nasyconych (pokarmy pochodzenia zwierzęcego).

Skąd wziąć budulec do budowy mięśni?

Czytaj dalej: http://potreningu.pl/artykuly/1143/jak-przytyc-kilka-porad-dla-chudzielcow

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *