[LC] Placki selerowe z sosem

Gotowe danie

Użyłam:

Placki
– 400 g selera korzeniowego
– 2 jaja
– 100 g śmietany (2 łyżki)
– ćwiartka cebuli
– 2 ząbki czosnku
– przyprawy

– 30 g oleju do smażenia
Sos
– 250 g piersi z kurczaka
– cebula
– spora marchewka
– papryka
– pomidor

Wykonanie:

Pierś (lub inne mięso) kroimy w kostkę, doprawiamy (u mnie curry, papryka słodka i ostra, czosnek, sól) i obsmażamy (u mnie na teflonie bez oleju). Jak się zrumieni dorzucamy ciachnięte grubo pieczarki i chwilę razem przesmażamy. Przekładamy na chwilę na talerz.

Pierś z pieczarkami

Na patelnię trzemy na grubych oczkach marchew i kroimy cebulę.
Chwilę podgrzewamy i podlewamy lekko wodą, dusimy.

Warzywa

Jak warzywa zmiękną blendujemy (uwaga bo pryska marchewką) – można na całkiem gładki krem lub zostawić trochę wiórków żeby było czuć pod zębem. Ogólnie zamiast wody z warzywami mamy dostać gęsty sos. Do sosu dorzucamy paprykę i pomidora skrojone w kostkę, chwilę smażymy i dorzucamy mięso z pieczarkami. Doprawiamy jak lubimy (chilli, czosnek…).

Seler i cebulę trzemy na małych oczkach. Dodajemy śmietanę, jajka i przyprawy (u mnie na ostro, bo seler jest słodkawy i chciałam to przełamać, więc: sól, pieprz, chilli i czosnek).

Seler i jaja

Można też dodać starty drobno ser żółty lub mąkę (np. zmielone płatki owsiane), wówczas placki powinny być łatwiejsze w przewracaniu – z samego selera są kruche, delikatne i łamliwe.
Mieszamy i od razu smażymy. Łatwiej na tłuszczu (można próbować na teflonie bez, ale placuszki są dość trudne w „obsłudze”).
Kładziemy raczej małe, bo są łamliwe i małe łatwiej przewrócić.

Smażenie

Smażymy z obu stron do zrumienienia. Kładziemy na talerz, na placki farsz. Można tak zostawić lub przykryć kolejną porcją placków.

Z podanych składników wychodzi 12 małych placuszków.

Na zdjęciach widać 3 placki, na nich pół farszu z przepisu i kolejne 3 placki na farszu. Czyli z całości wyszło 2 takie talerze.

Gotowe danie

Gotowe danie

Całość dania (bez liczenia warzyw):

12 placuszków – 587 kcal, 16B, 56T, 6W
farsz (kurczak) – 248 kcal, 54B, 3T, 0W
razem – 835 kcal, 70B, 59T, 6W

Połowa, czyli porcja widoczna na talerzu – 417 kcal, 35B, 30T, 3W

I dla tych, którzy liczą warzywa:

Wartości odżywcze

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

Autor: shrimp2 (sfd)

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *