Majonez własnej roboty

Składniki

Witam wszystkich!

Ostatnio zbrzydło mi polewanie żarcia wszelakimi olejami lub spijanie ich z łyżki, więc postanowiłem znaleźć jakiś smaczny substytut. Postanowiłem ukręcić majonez – te sklepowe wcale nie są tanie, a Bóg jeden wie jakich olejów używa się do ich produkcji…

Składniki:

– 1 duże żółtko
– 200 – 250 ml oleju (rzepakowy/z pestek winogron/oliwa z oliwek etc.)
– sok z cytryny
– musztarda
– sól
– słodzik
– woda

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę otoczenia (to bardzo ważne, w innym przypadku na 100% majonez nie wyjdzie)

– w szklanej/ceramicznej/emaliowanej misce umieszczamy surowe żółtko, rozcieramy je mikserem (najlepiej końcówką do przecierania przez sito/kręcenia sosów), i stopniowo, po kropelce dodajemy olej ( naszą masę koniecznie ucieramy w jednym kierunku!!! )
– gdy utrzemy około 2 łyżek majonezu, można dodawać więcej tłuszczu – po łyżce, gdy olej połączy się z masą dodajemy kolejną porcję. Co jakiś czas dodajemy kilka kropel wyciśniętego soku z cytryny.

Gotowy sos

 

Wartości odżywcze na 100g:

B – 2,2
T – 86
W – 0,9

Oczywiście majonez własnej roboty nigdy nie będzie tak gęsty jak sklepowe, gdyż nie ma w nim skrobi i innych zagęstników. Można go przechowywać w lodówce około 2 tygodni.

Do gotowego sosu można dodać posiekany szczypiorek, drobno pokrojone grzybki marynowane oraz ogórka konserwowego(i ewentualnie trochę chrzanu) – i mamy sos tatarski

Dodatki

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

Autor: tlusty_kot (sfd)

Udostępnij znajomym

One thought on “Majonez własnej roboty

  1. moze i zdrowszy ale slodzik jest nie zdrowy ja sie ucze na dietetyka i slodziki sa nie zdrowe nie podwarzam tego co ty piszesz bo masz wiele fajny przepisow ale ten slodziki nie sa zdrowe

Skomentuj piekny Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *