Ryżowa zapiekanka z twarogiem by Skelque

Składniki na keksówkę (około 20x12cm)
– 2 jajka
– 200g twarogu
– 200g ryżu (przed ugotowaniem, obojętne jaki dacie, ale biały sprawdza się najlepiej)
– słodzik (stewia, ksylitol, taki jaki może być w wyższych temperaturach bezpiecznie używany)

I to jest nasza baza, teraz w zależności jaki „efekt” chcemy uzyskać i co lubimy, możemy dać najróżniejsze dodatki, takie jak orzechy, owoce, rodzynki, dosypać cynamonu… Ja osobiście dałam borówki i wiórki kokosowe.

Wykonanie:
1. Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Odstawiamy ryż do ostudzenia, do miski wkładamy twaróg i wbijamy jajka. Dokładnie mieszamy łyżką. Warto włączyć piekarnik, nagrzewamy go do 180 stopni.
3. Na tym etapie dosypujemy słodzik, ewentualne przyprawy.
4. Wystudzony ryż dokładamy do twarogowej masy.
5. Kładziemy pierwszą warstwę do naczynia w którym będziemy piec zapiekankę. Następne warstwy zależą od naszych dodatków – ja „powciskałam” nieco borówek, po czym położyłam kolejną warstwę masy. Na koniec posypałam całość wiórkami kokosowymi.
6. Do nagrzanego piekarnika wkładamy naszą niezapieczoną jeszcze zapiekankę, ustawiamy góra-dół, i trzymamy około 15 minut (trzeba uważać, bo jak za długo posiedzi to będzie po prostu suche).
7. Zajadamy się ze smakiem.

Ja zrobiłam jeszcze sos z borówek i polałam nim gotową zapiekankę.

Makro:
Baza (bez żadnych dodatków)

55646540716b48b8a45469a10ea672d1

 
Efekt: (borówki+wiórki kokosowe, cynamon)

ee0fa53461074313bfb7f81363cfc0e5

 

Ten i inne przepisy znajdziecie w dziale „Kuchnia SFD”

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *