Skąd się bierze apetyt na słodkie?

Dlaczego słodki smak pokarmów wydaje się nam wyjątkowo atrakcyjny? Odpowiedź jest prosta – tak nas ukształtowały lata ewolucji. O ile jednak w czasach odległych przyjemność związana ze słodyczą towarzyszyła konsumpcji zasobnych w witaminyi składniki mineralne dziko rosnących owoców, o tyle współcześnie większość pokarmów o smaku słodkim stanowi jedynie źródło energii, nie dostarczając zbyt wielu wartościowych dla naszego zdrowia substancji. Jednak mimo wszystko należy pamiętać, iż ochota na słodkie produkty żywnościowe jest czymś naturalnym i o ile nie występuję zbyt często i nie prowadzi do niekontrolowanego obżarstwa, nie należy się specjalnie zamartwiać.

Istnieją natomiast przypadki, w których należy przedsięwziąć odpowiednie kroki bądź to działając na własną rękę, bądź skonsultować się z doświadczonym specjalistą – lekarzem, dietetykiem czy psychologiem. Konsekwencje nadmiernej i niekontrolowanej podaży słodyczy są bardzo poważne – dotyczą nie tylko zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej, ale mogą być przyczyną wielu chorób o podłożu metabolicznym. Zbyt duża konsumpcja słodyczy- co potwierdzają naukowcy, także znacznie przyspiesza procesy starzenia się organizmu. Warto wiedzieć, że oprócz nabytego w toku ewolucji upodobania do słodkich pokarmów istnieje wiele innych, silnych czynników warunkujących nasz apetyt na słodkie… więcej

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *