Super kebab

 Kebab

 

Witam Pakerów!

 

Mam do zaoferowania kebab, na który wpadłem sam po usmażeniu sobie zbyt grubego placka. Jeśli było to i tak czuje się odkrywcą gdyż nie widziałem, aby ktoś wcześniej wrzucał

 

Składniki:

 

-mąka razowa – 75 gr. (dla tych którzy nie mają, myślę, że alternatywą mogłyby być płatki)
-2 jajka
-przyprawy
-szczypta proszku do pieczenia
-100 gr. piersi z kuraka
-cebula
-musztarda lub keczup (na masie jem czy się komuś podoba czy nie)
– kropelka oliwy z oliwek (3gr)

 

WYKONANIE:

 

– w misce odmierzamy 75 gram mąki razowej, dodajemy 2 jajka, szczyptę proszku do pieczenia i wiele przypraw (ja dałem majeranek, koperek, kozieradka)

 

– siekamy cebulę na kostkę i dodajemy do naszej miski z dosyć gęstą masą

 

– dajemy patelnię na lekki (to ważne bo musimy upiec dosyć gruby placek!) ogień.

 

– na patelnię dodajemy kroplę oliwy z oliwek i ręcznikiem papierowym rozsmarowujemy (chyba że ktoś ma patelnię z której bezproblemowo ściąga naleśniki bez tłuszczu)

 

– na patelnię przekładamy naszą gęstą masę – masa musi być gęsta ponieważ musimy upiec gruby placem! Nie pozwalamy aby masa rozlała się bezmyślnie na całą patelnię, wtedy na pewno nam się nie uda.

 

– grubego naleśnika smażymy delikatnie, obracając co jakiś czas i pilnując aby się nie przypalił.

 

– kiedy placek będzie gotowy, ściągamy go i rozpoławiamy go na wzór „stożka”. Tak jak bułka kebabowa. Nie tniemy całości ponieważ wyleci nam zawartość

 

– środek smarujemy delikatnie musztardą i keczupem do smaku.

 

– do środka dodajemy kurczaka, można dać warzywa (jakąś sałatkę), (ja nie mam tam warzyw ponieważ do mojego kebaba wypiłem marchewkowy sok jednodniowy)

 

Całość smakuje wyśmienicie! Uważam że bardzo ważne są przyprawy jakie dodamy do naszej masy.

 

 

BTW kcal:

 

Kcal: 540 B: 43 (w tym 35 zwierzęcych) T: 16 , W: 51
Wliczyłem 3 gr oliwy, oraz keczup.

 

Można tuningować wedle upodobań. Sekretem jest bułka z mąki razowej.
P.S fotki kijowej jakości, telefonem.

 

Kebab

 

Kebab

 

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

 

Autor: tomaszS (sfd)

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *