Sześć zdrowych nowinek o maśle

 

 

TYTUŁ ORYGINAŁU:
Six very healthy things you should know about butter
Sześć bardzo zdrowych informacji, które powinniście wiedzieć o maśle.

Dzięki rządowej głupocie i propagandzie przemysłu spożywczego, masło stało się niesłusznie zaszufladkowane jako złoczyńca. Wciąż wielu lekarzy powie Ci iż jest to źródło wszelkiego zła w sensie otyłości, zaburzeń gospodarki lipidowej a nawet raka. Nie sposób znaleźć czegoś dalszego od prawdy. Masło nie powoduje chorób, a w rzeczywistości chroni nas przed nimi. Przykładowo, badanie przeprowadzone przez M.R.C. (Medical Research Council) pokazało, że mężczyźni jedzący masło maja o polowe mniejsze ryzyko rozwoju chorób serca niż odpowiadająca im grupa jedząca margarynie.

Masło jest naszym sprzymierzeńcem, oto sześć powodów dlaczego tak jest:

1: Jest źródłem kwasu masłowego. Kwas masłowy jest krótkołańcuchowym kwasem tłuszczowym który karmi pożyteczne bakterie jelitowe. Kiedy ktoś przechodzi na dietę mocno niskotłuszczowa , taka jak na zawody sylwetkowe, z powodu braku kwasu masłowego ich bakterie jelitowe doznają zakłócenia równowagi w swoich populacjach (Dysbiosis). W badaniach pokazano także iż kwas masłowy jest środkiem zapobiegawczym w zachorowaniu na raka.
2: Jest źródłem kwasu palmitooleinowego. Ten jednonienasycony kwas tłuszczowy zapewnia prawidłową komunikację komórkowa i ma silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe dzięki czemu broni nas przed infekcjami.
3: Zapobiega wolom tarczycowym. W jaki sposób ludzie żyjący w rejonach górzystych pozyskują jod? Jedząc masło! Bez wystarczającej zawartości jodu w diecie matki, rozwój kognitywny (poznawczy, intelektualny przyp. tłum.) dziecka jest zakłócony.
4: Wysoka zawartość selenu w maśle. Selen jest pierwiastkiem śladowym o silnych właściwościach przeciwutleniajacych. Ma decydujące znaczenie dla optymalnego funkcjonowania tarczycy i metabolizmu. Bez dostatecznej ilości selenu Twój układ odpornościowy jest bezsilny! Zawartość selenu w maśle przekracza wartości w kiełkach pszenicy czy w śledziach.
5: Masło ma decydujący wpływ na zdrowie kory nadnerczy i tarczycy. Dlaczego? Ponieważ forma witaminy A jaką zawiera jest wysoce biodostępna, dzięki czemu organizm z łatwością ja przyswaja.
6: Masło pomaga w zapobieganiu choroby zwyrodnieniowej stawów. Najwyraźniej masło zawiera czynnik przeciwsztywnoscowy również znany pod nazwa czynnik Wulzena. Otóż według Holenderskiego uczonego ów składnik odżywczy jest odpowiedzialny nie tylko za zapobieganie zwapnianiu się stawów, ale również twardnieniu tętnic oraz rozwoju zaćmy. Pasteryzacja pozbawia tego składnika, dlatego powinniście używać surowego masła by wykorzystać w pełni jego zalety.

Całość artykułu:
http://charlespoliquin.com/Blog/tabid/130/EntryId/307/Six-very-healthy-things-you-should-know-about-butter.aspx

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

Tłumaczenie: WODYN

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *