Szwedzki chleb fitness by Anchy

 

Zaczyn:
-170 g mąki pszennej razowej
-3/4 łyżeczki soli
-170 g jogurtu
-170 g rodzynek – ja nie miałam akurat rodzynek,więc dałam figi i daktyle i wyszło super, tak że można różne owoce

Wszystkie składniki połączyć w misce. Przykryć folią i odstawić w temp. pokojowej na 12-24 h.

Zaczyn II:
-170 g mąki pszennej razowej
-1/4 łyżeczki drożdży instant (użyłam 3 gram świeżych drożdży)
-85 g jogurtu
-50 g oliwy, oleju lub topionego masła (użyłam oleju kokosowego)
-1 jajko

Składniki wymieszać w misce. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 8 godzin (maksimum 3 dni).

Następnie:

Połączyć składniki Zaczynu oraz Zaczynu II i dodać:

-60 g mąki pszennej razowej
-niepełną łyżeczkę soli
-20 g świeżych drożdży
-1,5 łyżki miodu
-1/2 łyżeczki cynamonu

Składniki wymieszać mikserem lub ręcznie – ja wymieszałam hakiem. Powstanie ciasto dosyć gęste, jak plastelina.
Miskę przykryć folią i odstawić na 45-60 minut – ciasto podwoi objętość.

Ciasto rozwałkować na kwadrat o boku 20 cm i grubości 1,5 cm.
Posypać ciasto równomiernie cynamonem. Zwinąć w dosyć ścisły rulon i przełożyć do formy wysmarowanej masłem lub olejem i wyłożonej papierem do pieczenia Wierzch posmarować olejem. Przykryć folią, odstawić do wyrastania na 45-60 min.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić chleb, zmniejszyć temp. do 160 st C i piec 20 minut. Następnie obrócić formę o 180 st i piec kolejne 25-40 minut. Chleb powinien być równomiernie upieczony. Kroić po ostudzeniu.

70cc05b9a4eb472bb87336cecc170b54.jpg

 

533f0b905aec4ef0aa3b31ad0cfdd489.jpg

 

Ten oraz inne przepisy znajdziecie w dziale „Kuchnia SFD”

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *