[LC] Nutella lepsza od oryginału

Gotowe danie

Witam. Zainspirowany programem „Galileo” gdzie była mowa o tajnej recepturze Nutelli sam spróbowałem odtworzyć jej smak, ale użyć zdrowszych składników. Wyszła bardzo dobra, dla mnie nawet lepsza, bo nie aż tak słodka. Nadaje się na kanapki jak i również jako deser. Naprawdę polecam.

Więc do zrobienia Nutelli będą nam potrzebne:

-100g orzechów laskowych (oczywiście już bez skorupek)
-30g ciemnego kakao
-60g odżywki białkowej waniliowej (ja użyłem Vitafit)
-150ml mleka 3,2%
-20 do 25 tabletek słodzika

Sposób przyrządzenia:

-orzechy mielimy w młynku do kawy (najlepszy sposób)  lub jakoś w inny sposób rozdrabniamy je na bardzo drobno
-kakao razem ze słodzikiem również mielimy w młynku
-dodajemy kakao do orzechów
-mieszamy
-do wymieszanej masy dodajemy odżywkę białkową wymieszaną z mlekiem (60g odżywki w 150ml mleka)
-wszystko dokładnie mieszamy
-możemy odstawić do lodówki lecz nie musimy

SUMA: 1058 kcal
75 g białka
74 g tłuszczy
22 g węglowodanów

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

Autor: easyriderr (sfd)

Udostępnij znajomym

8 thoughts on “[LC] Nutella lepsza od oryginału

  1. Przepis jest świetny tylko mam do niego jedno ale…

    Piszesz – „ale użyć zdrowszych składników” – Słodzik nim nie jest i dodatkowo jest sztuczny.

    W skład słodzika wchodzi Aspartam, substancja, która wywołuje zaburzenia pamięci a nawet nowotwory.

    Szkoda tylko, że w 75% produktów spożywczych zamiast normalnego cukru jest aspartam. Lepiej go unikać, choć prędzej czy później i tak na niego trafimy w jakimś produkcie.

    Ja wywalam aspartam, dodaję prawdziwego cukru i dzięki przepisowi mam najzdrowszą nutellę na świecie 🙂

    Pozdrawiam,
    Mariusz M.

  2. Nie ma nic gorszego nic cukier. Jedynie izomery trans sa odpowidzialne za wiecej problemow zdrowotnych, chociaz moze nawet i nie. Raz, ze aspartam nie jest rakotworczy, nie potwierdzaja tego zadne badania. Byly przeprowadzone na szczurach, ale obalili je. Dwa, to obecnosc na rynku roznych substancji slodzacych, nie tylko aspartam, ktorego sie obawiasz. Z naturalnych, roslinnych masz np stevie.

  3. Moze i lepszy, zalezy dla kogo. To jest akurat przepis na „Nutelle” low carb. Kazdy moze eksperymentowac i zmieniac dowolnie sklad. Moze wyjdzie z tego cos ciekawego.

  4. „aspartam nie jest rakotworczy, nie potwierdzaja tego zadne badania.”

    Czy potrzebujesz potwierdzeń na wszystko w życiu, żeby się przekonać, że nie wszystko jest dobre co mówią inni?

    „Byly przeprowadzone na szczurach, ale obalili je. ”

    Kto je obalił? Naukowcy pracujący dla korporacji? 🙂

    Co do badań, to poczytaj więcej na ten temat, nie do końca wiesz o co chodzi.

    Przepis świetny i każdy ma prawo coś dodać od siebie, to tyle na ten temat 🙂

  5. Co do cukru roślinnego Stevie masz rację – to naturalny i najzdrowszy słodzik.

    Zwracam uwagę na fakt, że nie jest ona dostępna we wszystkich krajach tylko dlatego, że korporacje zajmujące się aspartamem wyparli ten naturalny słodzik z rynku. Dlaczego? To już jest raczej logiczne.

  6. Odzywka bialkowa jest po to zeby produkt ten byl zrodlem bialka, co jest podstawa przy kazdej diecie. W tym przypadku jest on rowniez zrodlem tluszczow poniewaz przeznaczony jest do stosowania w diecie niskoweglowodanowej.

Skomentuj Madzik Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *