Placuszki owsiane

Wiele razy się powtarzało, ale każdy robi to „danie” na swój sposób, ja przedstawiam mój.

Skład:
100 g płatków owsianych (ten miękki typ)
2 lub 3 jajka (ja dodałem 2)
1/3 szklanki mleka (z 70 ml) – ale niekoniecznie
Cynamon
Miód 2 łyżki (20 g)
5 g oliwy do usmażenia (łyżeczka)

9393760e27524b308afe4c58bb816ead

Źródło zdjęcia

Płatki osiane zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż wsiąkną trochę wody i zmiękną, po czym odcedzamy.

Dodajemy kolejno jajka, miód (kto ile lubi – ja nie żałuję, 2 kopiate łyżki), mleko i cynamon.

Wszystko dokładnie razem mieszamy, z czego powstaje nam taka masa:

Następnie rozgrzewamy oliwę, pamiętając o tym, żeby rozprowadzić ją po całej patelni:

 

Łyżką wylewamy naszą masę, formując placuszki:

 

Smażymy na złoty kolor, na wolnym ogniu, trochę dałem za duży i jedna strona lekko się przypiekła, ale to nic
Za pomocą łopatki obracamy na drugą stronę.

Gotowe. Placuszki można podawać z różnymi dodatkami, ja lubię z dżemem i jogurtem naturalnym. Również owoce bardzo dobrze się tutaj komponują:

 

BTW przy powyższej gramaturze:
Białko – 27 g (z tego 15 g zwierzęcego)
WW – 82 g
Tłuszcze – 24 g
Wartość kaloryczna – 655 kcal

Tłuszcz z oliwy doliczony do bilansu.

Pozdro

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

Autor: studensky (sfd)

Udostępnij znajomym

2 thoughts on “Placuszki owsiane

Skomentuj cichy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *