Witaminy i minerały – wspomaganie (art by donJAZYResko)

1256

Źródło zdjęcia

Większość dolegliwości w organiźmie wywołane jest brakiem określonych witamin bądź minerałów. Ten artykuł w sposób przejrzysty przedstawia zależność pomiędzy występującymi objawami a brakiem określonych witamin / minerałów.

Jak wiadomo z witaminami i minerałami (w postaci tbl / kaps) trzeba postępować ostrożnie podobnie jak z każdym lekiem czy suplementem. Ich nadmiar może doprowadzić do określonych powikłań bądź przykrych dolegliwości.

Bóle głowy:

  • bóle (Witamina B5, Witamina C, Witamina PP, Chrom, Potas, Kwas Foliowy)
  • migreny (Miedź)
  • zawroty (Witamina PP)

Dziąsła:

  • krwawienie (Witamina C)
  • osłabione, wrażliwe dziąsła (Witamina A)

Jama ustna:

  • obrzmienie lub pękanie błony śluzowej jamy ustnej (Witamina B2)
  • pleśniawki (Witamina B2)
  • stany zapalne ust (Witamina B12)
  • wysuszenie i przebarwienie błon śluzowych (Witamina H)
  • zajady jamy ustnej (Witamina B2)
  • zapalenie czerwieni warg, języka lub błon śluzowych (Witamina B2)
  • zapalenie błony śluzowej jamy ustnej (języka, kącików warg) (Witamina B6)

Paznokcie:

  • kruche, wolno rosnące paznokcie z podłużnym bruzdowaniem (Witamina A)
  • łamliwe paznokcie (Cynk, Selen)

Skóra:

  • bladość skóry (Witamina C, Selen )
  • choroby skórne (Cynk)
  • dermatitis (Witamina B6)
  • fałdy skórne (Cynk)
  • kurze łapka (Cynk)
  • łojotok (Witamina B2)
  • łuszczące się okolice nosa i ust, czoło i uszy (Witamina B2)
  • łuszczycowe zmiany skóry na dłoniach, nogach i ramionach (Witamina H)
  • nagłe pojawienie się zmarszczek (Cynk)
  • niemiły zapach ciała (Witamina B12)
  • rogowacenie i wczesne starzenie się skóry (Witamina E, Cynk, Molibden, Selen)
  • rozstępy (Cynk)
  • stany zapalne skóry (Witamina D)
  • szorstka, sucha skóra (Witamina A, Potas)
  • trądzik (Potas)
  • wolniejsze gojenie się ran (Witamina C, Witamina E, Cynk, Potas)
  • wypryski skórne (Witamina H)
  • wystąpienia pelagry tzw. rumień lombradzki – szorstkość i zaczerwienienie skóry (Witamina PP)
  • wysypki skórne (Witamina A)
  • wysuszenia i przebarwienia skórne (Witamina H, Miedź)
  • zespół piekących stóp (Witamina B5)
  • zmiany w skórze (Witamina B5)

Słuch:

  • pogorszenie słuchu (Witamina D)

Układ kostny:

  • dolegliwości stawowe (Selen, Wapń)
  • krzywica dziecięca i późna (Witamina D, Wapń)
  • osteomelacja (Witamina D, Wapń)
  • osteoporoza (Witamina D, Miedź, Wapń)
  • powstawanie wad kośćca (Mangan)
  • zaburzenia w budowie masy kostnej (Fosfor)
  • zwiększona łamliwość kości (Witamina C, Wapń)

Układ krążenia:

  • krwotoki z nosa (Witamina K, Wapń)
  • nadciśnienie (Miedź)
  • niedokrwistość (Witamina E, Kobalt, Miedź)
  • niedokrwistość megaloblastyczna (Kwas Foliowy)
  • nietolerancja na glukozę (Chrom)
  • obniżony poziom protrombiny we krwi (Witamina K)
  • obrzęki kończyn górnych i dolnych (Witamina B1, Witamina C)
  • podwyższenie poziomu cholesterolu i barwników żółciowych we krwi (Witamina H)
  • pogorszenie metabolizmu tłuszczów (Witamina H)
  • powstawanie zakrzepów (Miedź)
  • przyspieszona akcja serca (Witamina B1)
  • uszkodzenia tętnic i serca (Miedź)
  • zaburzenia procesu oddychania komórkowego (Witamina PP)
  • zaburzenia rytmu serca (Magnez, Potas, Selen, Wapń, Żelazo)
  • zaburzenia w gospodarce białek i lipidów (Chrom)
  • zaburzenia w metabolizmie cukrów (Witamina PP)
  • zmniejszenie produkcji melaniny (Miedź)
  • zwiększone ryzyko chorób sercowo naczyniowych (Witamina E)

Układ mięśniowy:

  • bóle mięśniowe (Witamina C, Witamina H)
  • dolegliwości mięśniowe (Potas, Selen)
  • drżenie mięśniowe (Magnez)
  • napięcie mięśniowe (Magnez)
  • osłabienie mięśni szkieletowych (Witamina E)
  • skurcze mięśniowe (Magnez, Wapń)
  • spadek sprawności fizycznej (Żelazo)

Układ nerwowy:

  • apatia (Witamina B6, Witamina C, Witamina H)
  • bezsenność (Witamina B2, Witamina B6, Witamina PP, Magnez, Potas, Wapń)
  • depresja (Witamina B1, Witamina B12, Witamina H, Chrom, Cynk, Magnez)
  • dezorientacja (Kobalt)
  • drętwienie rąk i nóg (Witamina B12)
  • drżenie kończyn (Cynk)
  • jąkanie się (Witamina B12)
  • mrowienie rąk i nóg (Wapń)
  • nadpobudliwość (Kobalt, Kwas Foliowy, Potas)
  • nadwrażliwość (Witamina B6)
  • napady drgawek (Witamina B6)
  • nerwowość (Potas)
  • niepokój (Chrom)
  • niezborność ruchów (Witamina B12)
  • omamy (Magnez)
  • prawdopodobieństwo padaczkowe (Mangan)
  • rozdrażnienie (Witamina E, Chrom, Kwas Foliowy, Magnez)
  • spowolnione reakcje na bodźce (Potas)
  • stany lękowe (Chrom, Magnez, Wapń)
  • trudności w chodzeniu (Witamina B12, Cynk, Wapń)
  • trudności w zasypianiu (Kwas Foliowy, Magnez, Potas, Wapń)
  • uczucie osłabienia (Witamina B1, Witamina B5, Witamina C, Witamina H, Witamina PP, Fosfor, Kwas Foliowy, Magnez, Potas, Selen)
  • uczucie zmęczenia (Witamina A, Witamina B1, Witamina B5, Witamina B12, Chrom, Fosfor)
  • uczucie znużenia (Cynk, Potas)
  • zaburzenia czucia (Witamina B12)
  • zaburzenia koncentracji (Witamina B1, Witamina B2, Witamina E, Potas, Żelazo)
  • zaburzenia nerwowe (Fosfor, Miedź)
  • zaburzenia oddechowe (Witamina B2, Fosfor)
  • zaburzenia pamięci (Witamina B1, Witamina PP, Żelazo)
  • zaburzenia zachowania (Kwas Foliowy, Potas, Żelazo)
  • zapalenie nerwów (Witamina PP)
  • zmienność nastrojów (Kobalt)
  • zły nastrój (Żelazo)

Układ odpornościowy:

  • podatność na choroby zakaźne (Witamina C, Cynk, Miedź, Selen)
  • zmniejszona odporność na przeziębienia (Witamina D, Selen, Żelazo)
  • zmniejszona odporność na zakażenia (Witamina A, Cynk, Selen)
  • zwiększona podatność na infekcje (Witamina B6, Cynk, Miedź, Żelazo)

Układ pokarmowy:

  • biegunki (Witamina B1, Witamina PP, Kwas Foliowy, Miedź, Sód)
  • bóle brzucha (Witamina B1, Witamina B5)
  • brak apetytu (Witamina A, Witamina C, Cynk, Kwas Foliowy, Potas)
  • choroby wątroby i trzustki (Selen)
  • dysfunkcja układu trawiennego (Witamina PP, Kwas Foliowy)
  • krwotoki z układu pokarmowego (Witamina K)
  • niedożywienie (Kwas Foliowy)
  • nudności (Witamina B1, Witamina B5, Chrom, Magnez)
  • skurcze jelit (Potas)
  • spaczone łaknienie, czyli apetyt na produkty nie zaliczane do pokarmów, jak krochmal, lód, tynk i inne (Żelazo)
  • spadek wagi (Witamina B1, Witamina PP, Chrom)
  • upośledzenie smaku (Cynk)
  • utrata łaknieia (Witamina B1)
  • wymioty (Witamina B1, Witamina B5, Magnez, Sód)
  • zaburzenia żołądkowo jelitowe (Witamina B12)
  • zaparcia (Potas)
  • zmiany zwyrodnieniowe błony śluzowej żołądka (Witamina B12)

Układ rozrodczy:

  • brak popędu płciowego (Cynk)
  • dolegliwości miesiączkowe (Witamina B12, Cynk)
  • krwotoki z układu moczowego (Witamina K)
  • napięcie przedmiesiączkowe (Magnez)
  • niedostateczne wykształcenie cech płciowych (Cynk)
  • przedwczesna impotencja (Molibden)
  • swędzenie w okolicy ujścia pochwy (Witamina B2)
  • zmniejszenie płodności (Mangan, Miedź)

Uzębienie:

  • próchnica (Fluor, Wapń)
  • wypadanie zębów (Witamina C)

Włosy:

  • łysienie (Witamina H)
  • suche, łamliwe włosy (Witamina A, Cynk)
  • wypadanie włosów (Witamina B2, Cynk)
  • zaburzenia pigmentacji włosów (Witamina B5, Cynk, Miedź)

Wzrok:

  • halucynacje (Kobalt)
  • kurza ślepota czyli niewidzenie o zmierzchu (Witamina A, Cynk)
  • oczopląs (Witamina B1)
  • pogorszenie ostrości wzroku, światłowstręt, łzawienie, łatwe męczenie się oczu i okołorogówkowe wrastanie naczyń (Witamina B2, Witamina E)
  • słaby wzrost (Kwas Foliowy)
  • suche spojówki oraz zmiany chorobowe na rogówce (Witamina A, Cynk)
  • uszkodzenie gałek ocznych i rogówki (Witamina B2)
  • zaburzenia widzenia (Witamina A, Witamina E, Kobalt, Selen)
  • zapalenie spojówek (Witamina D)

Wzrost:

  • karłowatość (Cynk)
  • opóźnianie wzrostu (Witamina B2, Cynk, Miedź)
  • zaburzenia wzrostu u dzieci (Witamina B12, Wapń)
  • zahamowanie wzrostu (Witamina A, Miedź)

Produkty spożywcze bogate w Witaminy i Minerały (Pochodzenia Roślinnego i Zwierzęcego oraz Mineralnego) Witamina A (Akseroftol, Beta-Karoten, Prowitamina A, Retinol):

  • Jaja
  • Mleko pełne
  • Niektóre tłuste ryby
  • Produkty mleczne
  • Śmietana
  • Tran
  • Wątroba

Witamina B1 (Anueryna, Czynnik Antyneurotyczny, Czynnik przeciw Beri-Beri, Tianina):

  • Drożdże
  • Groch
  • Fasola
  • Mięso wieprzowe
  • Nasiona strączkowe
  • Orzechy
  • Owoce
  • Ryby
  • Wędliny

Witamina B2 (Hepatoflawina, Laktoflawina, Owoflawina, Ryboflawina, Witamina G):

  • Ciemne pieczywo
  • Drożdże
  • Fasola
  • Groch
  • Jaja
  • Jarzyny
  • Mięso
  • Mleko
  • Podroby
  • Produkty mleczne
  • Ryby
  • Wątroba

Witamina B5 (Bios II, Czynnik przesączalny II, Kwas Pantotenowy):

  • Chleb biały
  • Drożdże
  • Jaja
  • Kapusta
  • Marchew
  • Mięso wieprzowe
  • Mięso wołowe
  • Mleko
  • Chleb pełnoziarnisty
  • Płatki owsiane
  • Szpinak
  • Wątroba cielęca
  • Wątroba wieprzowa
  • Ziarno pszenicy (nie łuskane)
  • Ziemniaki

Witamina B6 (Adermina, Pirodoksal, Pirodoksyna, Pirodoksamina):

  • Awokado
  • Banan
  • Drób
  • Kiełki pszenne
  • Mąka pełnoziarnista
  • Mięso
  • Orzechy włoskie
  • Ryby
  • Szpinak
  • Wątróbka
  • Wędliny
  • Ziarna soi
  • Ziemniaki

Witamina B12 (Cyjanokobalamina, Czynnik przeciwanemiczny, Czynnik wątrobowy, Factor Castle’a):

  • Mleko
  • Nerki (Cielęce, Drobiowe, Wieprzowe, Wołowe)
  • Ryby (Szczupak)
  • Wątroba (Cielęca, Drobiowa, Wieprzowa, Wołowa)

Witamina C (Kwas Askorbinowy / Dehydroaskorbinowy):

  • Cytrusy
  • Chrzan
  • Jabłko
  • Jagody
  • Kalafior
  • Kapusta (kiszona)
  • Nać pietruszki
  • Ogórek (kiszony)
  • Owoc dzikiej róży
  • Pomidor

Witamina D (Witamina D1 – Kalcyferol, Witamina D2 – Egrokalcyferol, Witamina D3 – Cholekalcyferol):

  • Jaja (Białko)
  • Masło
  • Mleko
  • Ser
  • Śmietana
  • Tran (Oleje rybne – Makrela, Łosoś, Sardynka, Śledź, Tuńczyk)
  • Wątroba

Witamina E (Tokoferol, Tokotrienol):

  • Awokado
  • Czosnek
  • Kapusta
  • Kiełki pszenicy
  • Oleje roślinne
  • Orzechy
  • Sałata
  • Szpinak
  • Zboże

Witamina H (Biotyna, Koenzym R.):

  • Drożdże
  • Jaja (Żółtko)
  • Kalafior
  • Mąka sojowa
  • Mięso
  • Mleko
  • Nadnercza
  • Nerki
  • Orzechy
  • Owoce
  • Ryż (niełuskany)
  • Trzustka
  • Wątroba

Witamina K (Filochinon, Menachinon, Witamina przeciwkrwotnicza):

  • Awokado
  • Brokuły
  • Brzoskwinia
  • Jaja (Białko)
  • Kalafior
  • Kalarepa
  • Kapusta
  • Pomidor
  • Rzepa
  • Sałata
  • Ser
  • Szpinak
  • Truskawka
  • Wątróbka
  • Ziemniaki

Witamina PP (Niacyna, Niacynamid, Nikotynamid, Pelagranina, Witamina B3, Kwas Nikotynowy):

  • Mięso
  • Orzechy
  • Ryby
  • Wątroba
  • Ziarna zbóż

Chlor (Cl):

  • Sól kuchenna

Chrom (Cr):

  • Brokuły
  • Chleb pełnoziarnisty
  • Drożdże piwne
  • Groszek zielony
  • Jaja
  • Kasza
  • Kiełki pszenicy
  • Kurczak
  • Mięso chude
  • Mięso indycze
  • Nerki wieprzowe
  • Olej
  • Owoce morza
  • Płatki
  • Ryby
  • Sałata
  • Ser
  • Sok winogronowy
  • Wątroba cielęca

Cynk (Zn):

  • Drożdże piwne
  • Jaja
  • Mięso
  • Mleko chude
  • Musztarda ziarnista
  • Ostrygi
  • Pestki dyni
  • Ryby
  • Warzywa
  • Ziarna zbóż

Fluor (F):

  • Herbata
  • Rośliny kapustne
  • Ryby Morskie

Fosfor (P):

  • Jaja
  • Orzechy
  • Nasiona
  • Rośliny
  • Ryby
  • Ziarno (pełne)

Kobalt (Co):

  • Cynaderki
  • Mięczaki
  • Mleko
  • Ostrygi
  • Piwo (niektóre rodzaje)
  • Wątróbka

Kwas Foliowy:

  • Banan
  • Brokuły
  • Drożdże
  • Kiełki pszenicy
  • Orzechy
  • Pomarańcz
  • Słonecznik
  • Szpinak
  • Wątróbka

Magnez (Mg):

  • Banan
  • Figi
  • Kakao
  • Migdały
  • Morele
  • Orzechy
  • Rośliny strączkowe
  • Produkty zbożowe (grubo mielone)

Mangan (Mn):

  • Buraki
  • Fasola
  • Groszek
  • Herbata
  • Orzechy
  • Produkty zbożowe (pełnoziarniste)
  • Szpinak

Miedź (Cu):

  • Fasola
  • Groch
  • Grzyby
  • Krewetki
  • Nerki
  • Orzechy
  • Płuca
  • Podroby
  • Serce
  • Śliwki
  • Wątroba
  • Ziarna pszenicy
  • Produkty zbożowe (pełnoziarniste)

Molibden (Mo):

  • Jarzyny
  • Mięso
  • Mleko
  • Podroby
  • Ryż naturalny
  • Ser
  • Ziarno pełne

Potas (K):

  • Banan
  • Cytrusy
  • Liść Mięty
  • Melon Kantalupa
  • Orzechy
  • Pomidor
  • Rośliny strączkowe
  • Słonecznik
  • Ziemniaki

Selen (Se):

  • Czosnek
  • Drożdże
  • Groszek zielony
  • Grzyby
  • Kukurydza
  • Mąka (pełny przemiał)
  • Pomidor
  • Ryby Morskie
  • Sól Kopalna i Morska (nie oczyszczona)

Sód (Na):

  • Drób
  • Pieczywo
  • Ryby
  • Sól Kuchenna
  • Ser Żółty

Wapń (Ca):

  • Brokuły
  • Buraki
  • Fasola
  • Jaja
  • Jarmuż
  • Łosoś
  • Mleko
  • Orzechy włoskie
  • Orzeszki ziemne
  • Produkty mleczne
  • Rabarbar
  • Sardynki
  • Ser
  • Słonecznik
  • Soja
  • Szpinak

Żelazo (Fe):

  • Brokuły
  • Brzoskwinie (suszone)
  • Cynadry
  • Fasola
  • Groch
  • Jaja (Żółtko)
  • Kaszanka
  • Melasa
  • Mięso
  • Orzechy
  • Owsianka
  • Płuca
  • Salceson (Czarny)
  • Szpinak
  • Wątroba

Autor: donJAZYResko (sfd)

Aby wejść na forum kliknij TUTAJ

Udostępnij znajomym

4 thoughts on “Witaminy i minerały – wspomaganie (art by donJAZYResko)

  1. Miło mi i cieszę się, że artykuł z SFD został tutaj opublikowany.
    Mam nadzieję, że przyniesie każdemu korzyści. Pzdr..

  2. BARDZO dużo rażących błędów-żeby je wszystkie przytoczyć musiałbym napisać artykuł o 1/3 długości tego, Ci którzy mają pojęcie o witaminach i minerałach, ich wpływie na organizm człowieka i zawartości poszczególnych składników w prod. wiedzą o co chodzi.
    Z poważaniem dr. med. Piotr Pfigiel.
    Artykułu tego nie można traktować poważnie!!

Pozostaw odpowiedź donJAZYResko Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *