Wołowina

1989_9ab0d88431732957a618d4a469a0d4c3_product

Źródło zdjęcia

Warto przekonać się do wołowiny, a oto 10 powodów dla których warto włączyć ja do swojej diety.

1. Wołowina zawiera kreatynę i jest jednym z jej najbogatszych źródeł.
2. Jest bogatym źródłem witaminy B6. Witamina ta spełnia wiele ważnych funkcji w organiźmie np. bierze udział w przemianie aminokwasow, umożliwia magazynowanie energii, uczestniczy w powstawaniu prostaglandyn.
3. Wołowina zawiera l-karnitynę. Drób oraz ryby zawierają bardzo małe jej ilości. L-karnityna transportuje kwasy tluszczowe do mitochondriow, w ktorych ulegają przemianom dając energie do funkcjonowania komorek organizmu.
4. Wołowina jest znakomitym źródlem potasu oraz białka.
5. Wołowina zawiera CLA, ktory jest silnym antyoksydantem, powoduje obnizenie poziomu złego cholesterolu.
6. Wołowina zawiera także magnez i cynk, kolejne dwa bardzo ważne minerały dla osob aktywnych. Cynk ma wpływ na wszystkie podstawowe procesy życiowe. Uczestniczy między innymi w gojeniu się ran, wpływa na pracę systemu odpornościowego, prawidłowe wydzielanie się insuliny. Magnez odgrywa także bardzo ważną rolę między innymi jest czynnikiem wzrostu, wzmacnia reakcje obronne organizmu, katalizuje wiele procesów życiowych.
7. Wołowina zawieraz żelazo. Wolowina jest czerwonym mięsem pelneym żelaza w jego najbardzeij dostępnej formie.
8. Zawiera alanine, amiokwas który służy jako kluczowy aminokwas glukoneogeniczny.
9. Wolowina zawiera witaminę B12 niezbędną m.in. do produkcji czerwonych krwinek, syntezy kwasow nukleinowych.
10. Jest miesem niskotłuszczowym (polędwica,ligawa).

Dodatkowe materiały, zdjęcia i komentarze forumowiczów do artykułu znajdziesz na forum klikając TUTAJ

Autor: Mateo 1983 (sfd)

Udostępnij znajomym

0 thoughts on “Wołowina

Skomentuj młody Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *