Syrop z agawy reklamowany jest jako „zdrowsza alternatywa dla cukru”. Jego entuzjaści zwracają uwagę na fakt, że jest to produkt pochodzenia naturalnego, który nie tylko przewyższa słodkością popularny „kryształ biały”, ale także charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym i zawiera wiele ważnych składników odżywczych. Sceptycy przekonują natomiast, że skutki zdrowotne związane ze spożywaniem syropu z agawy są takie same jak te wynikające z konsumpcji sacharozy. Jak jest naprawdę?
Syrop z agawy – co to takiego?
Syrop z agawy jest środkiem słodzącym otrzymywanym z dwóch gatunków agawy, najczęściej surowiec do jego produkcji stanowi Agave tequilana, rzadziej Agave salmiana. Charakteryzuje się przyjemnym, słodkim smakiem zbliżonym do lekko rozwodnionego miodu. W procesie przetwarzania sok otrzymany ze wspomnianych powyżej roślin poddawany jest filtracji i działaniu wysokiej temperatury, umożliwiającej rozkład polifruktozanów do fruktozy. Aktualnie można go nabyć zarówno w sklepach ze zdrową żywnością jak i wielu sklepach spożywczych i supermarketach. Syrop z agawy charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym i większą słodkością niż cukier stołowy przez co uznawany jest za zdrowszą dla niego alternatywę. Za zaletę tego produktu uznaje się także obecność błonnika – inuliny. Niekiedy zwraca się także uwagę na obecność wielu innych prozdrowotnych substancji, niestety raczej mało prawdopodobne by były one obecne w finalnym produkcie.