Chociaż stosowanie sterydów przyczyniać się może do wyraźnego przyspieszenia rozbudowy muskulatury, to naiwnym byłoby wierzyć, że koks jest w stanie zastąpić dobrą dietę. Oczywiście jest wiele osób na osiedlowych siłowniach, które biją towar, żywią się w budce z kebabem i rosną, ale rzadko kiedy ich sylwetki robią estetyczne wrażenie. Oczywiście jeśli Twoją ambicją jest po prostu być dużym, to możesz nie zwracać uwagi na to co jesz i po prostu jeść dużo, ale będziesz po prostu gruby no i szybko pożegnasz się z dobrym zdrowiem. Tak więc umówmy się, że jeśli celem jest budząca nie tylko respekt, ale także podziw sylwetka to podstawę stanowią trening i dieta, a koks jest jedynie przyspieszającym rozwój dodatkiem. W niniejszym artykule omówię kilka z aspektów związanych z planowaniem jadłospisu podczas stosowania sterydów.
Podstawy
Tak naprawdę elementarne zasady układania sportowej diety podczas stosowania towaru są dokładnie takie same ja te dotyczące osób trenujących na sucho. Liczą się przede wszystkim
– ilość (czyli bilans energetyczny)
– jakość (czyli co dokładnie jemy)
Pominięcie jednego z tych aspektów jest równoznacznie z niewykorzystaniem potencjału treningu i zastosowanego wspomagania. O ile żeby przytyć wystarczy po prostu dostarczać więcej energii niż potrzebuje organizm, o tyle jakość zdobytej masy jest uzależniona od jakości spożywanych pokarmów. Analogicznie wygląda sprawa w przypadku redukcji, żeby schudnąć wystarczy mniej jeść, ale żeby pozbyć się tłuszczu i zachować mięśnie należy zwracać uwagę na to co pojawia się na naszym talerzu.
Zapotrzebowanie energetyczne
Nie wystarczy zamienić kanapki z pasztetem na kurczaka z ryżem by efektywnie budować mięśnie. Nie wystarczy także zrezygnować z białego pieczywa i tłustych sosów by spalić tłuszcz. Trzeba poznać energetyczne potrzeby organizmu i wyjść im naprzeciw. Profesjonalną metodą obliczania zapotrzebowania kalorycznego jest skorzystanie z poniższego wzoru:
Po otrzymaniu końcowego wyniku, należy wprowadzić korektę uzależnioną od obranego priorytetu. Jeśli celem jest redukcja tłuszczu, należy zaplanować deficyt kaloryczny, który na początek powinien być nie mniejszy niż 15%. Jeśli celem jest rozbudowa muskulatury konieczna jest nadwyżka kaloryczna, również i ona nie powinna być początkowo większa niż 15%. Oczywiście jest to kwestia umowna, a wszelkie teoretyczne ustalenia ostatecznie weryfikuje praktyka. Ważne jest by nie trzymać się sztywno wyliczeń, tylko być gotowym na wprowadzenie korekt… więcej