Okazuje się, że nie jesteśmy bezradni wobec infekcji SARS-CoV-2. Naukowcy wykorzystali w postaci przynęty dwa geny ACE2 i FURIN, aby zbudować molekularną mapę oddziaływania koronawirusa. Zastosowano aktywatory i represory genów. Następnie zastosowano panele represorów i aktywatorów do identyfikacji substancji przejawiających wpływ na ekspresję genów, tak aby uzyskać listę potencjalnych czynników łagodzących zakażenie koronawirusem.
Okazało się, że:
- witamina D i kwercetyna zostały zidentyfikowane, jako domniemane czynniki łagodzące chorobę spowodowaną przez koronawirusa 2019 (COVID-19),
- naukowcy sądzą, że kwercetyna, luteolina i eriodyktyol mogłyby służyć, jako substancje wzorcowe na drodze do opracowania skutecznych inhibitorów infekcji SARS-CoV-2,
- kwercetyna zmienia ekspresję 98 z 332 (30%) ludzkich genów kodujących docelowe białka SARS-CoV-2, potencjalnie zakłócając funkcje 23 z 27 (85%) białek wirusa SARS-CoV- 2 w komórkach ludzkich,
- witamina D może zakłócać funkcje 19 z 27 (70%) białek SARS-CoV-2 poprzez zmianę ekspresji 84 z 332 (25%) ludzkich genów kodujących docelowe białka SARS-CoV-2.
Estradiol wpływał na ekspresję większości ludzkich genów (203 z 332; 61%) kodujących cele SARS-CoV-2, potencjalnie zakłócając funkcje 26 z 27 białek wirusowych SARS-CoV-2. Hipotetyczna kombinacja składająca się z kwercetyny / witaminy D / estradiolu może wpływać na ekspresję 244 z 332 (73%) ludzkich genów kodujących cele SARS-CoV-2.
Kwercetyna jest jednym z najczęściej spotykanych flawonoli występujących w owocach (głównie cytrusowych), zielonych warzywach liściastych, a także w wielu rodzajach nasion, kaszy gryczanej, orzechach, kwiatach, korze, brokułach, oliwie z oliwek, jabłkach, cebuli, zielonej herbacie, czerwonych winogronach, czerwonym winie, wiśniach, jagodach i żurawinie. Najwyższe stężenie flawonoli stwierdzono w warzywach, takich jak cebula i brokuły, owocach takich jak jabłka, wiśnie i jagody, oraz napojach, takich jak herbata i czerwone wino.
Wniosek: prawdopodobnie witamina D i kwercetyna mogą odegrać dużą rolę w zapobieganiu (i zwalczaniu?) infekcji SARS-CoV-2, jednak wymaga to wielu kolejnych lat eksperymentów i potwierdzenia w ustroju człowieka. Na pewno suplementacja witaminą D nikomu jeszcze nie zaszkodziła, o ile postępuje się racjonalnie. Dostarczanie kwercetyny ogólnie powinno być elementem zdrowej diety każdego człowieka, nie tylko sportowca.
Referencje:
Gennadi V. Glinsky Tripartite Combination of Candidate Pandemic Mitigation Agents: Vitamin D, Quercetin, and Estradiol Manifest Properties of Medicinal Agents for Targeted Mitigation of the COVID-19 Pandemic Defined by Genomics-Guided Tracing of SARS-CoV-2 Targets in Human Cells https://www.mdpi.com/2227-9059/8/5/129
Alexander Victor Anand David „Overviews of Biological Importance of Quercetin: A Bioactive Flavonoid” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5214562/