e spożyciem nabiału wiąże się wiele kontrowersji. Wystarczy wpisać w oknie przeglądarki hasło „mleko”, by pojawiała się niezliczona ilość odnośników do wywiadów, artykułów czy dyskusji, w których ścierają się skrajne opinie dotyczące zdrowotnych następstw spożywania tego pokarmu. W związku z tym warto zadać sobie w końcu pytanie dotyczące tego, kto tak naprawdę ma rację? Czy mleko i jego przetwory to w istocie rzeczy pokarmy idealne, czy też może – jak twierdzą niektórzy – trucizna?
Hurraoptymizm vs. anty-mleczna panika
Kiedy czytam, że mleko (dostępne w sklepach) jest jednym z najdoskonalszych pokarmów jakie stworzyła natura, to ogarnia mnie zdziwienie. Być może faktycznie mleko krowie jest pokarmem doskonałym, ale jego walory w pełni docenić mogą jedynie cielęta. Pokarm ten ma bowiem z natury zapewniać idealne warunki odżywcze do prawidłowego wzrostu cielaków, a nie ludzi. Czy oznacza to jednak, że dla człowieka mleko jest trucizną i nasz organizm nie może w praktyce skorzystać z pewnych zalet mleka i jego przetworów? Otóż nie! Produkty mleczne mogą stanowić cenny element naszej diety, choć powiedzmy sobie szczerze: nie wszystkie i nie w każdym przypadku. Ważne jest żeby dokonywać starannych wyborów.
Nabiał niejedno ma imię
Na wstępie warto zdać sobie sprawę, że produkty mleczne dostępne na naszym rynku różnią się pomiędzy sobą nie tylko walorami smakowymi, zastosowaniem kulinarnym i sposobem otrzymywania, ale przede wszystkim wartością odżywczą i zdrowotną. Zupełnie inne skutki dla organizmu nieść będzie za sobą spożywanie przesłodzonych jogurtów owocowych, inną kefiru, a jeszcze inną krótko dojrzewających serów podpuszczkowych. Tak więc kwestia zdrowotnych czy sylwetkowych aspektów związanych ze spożyciem nabiału powinna być rozpatrywana na jednostkowych przykładach. Istnieje bowiem wiele produktów mlecznych których zdecydowanie warto unikać, są jednak też takie, których włączenie do diety niesie za sobą wiele korzyści… więcej