O tym, że BCAA działa anabolicznie oraz stanowi źródło szybkiej energii w okresie, gdy jej potrzebujemy, wiadomo już od dawna. Jednak jego działanie ochronne dla masy mięśniowej posiada jeszcze jedną ważną cechę, która polega na hamowaniu aktywności białek odpowiedzialnych za rozkład tkanki mięśniowej, co potwierdza skuteczność suplementacji aminokwasami tego typu.
Badanie przeprowadzono na siedmiu zdrowych osobnikach, którzy na co dzień nie trenują siłowo. Naukowcy kazali wykonać im 4 serie po 10 powtórzeń ćwiczeń na nogi, a następnie 4 serie po 15 powtórzeń. Należy zaznaczyć, że osoby te trenowały tylko jedną z nóg, a druga z kończyn wypoczywała.
Osoby badane miały za zadanie wypić przed, w trakcie i po treningu po 150 ml roztworu BCAA. Następnie po 15 minutach i po 45 minutach od zakończenia treningu również po 150 ml. Łączenie płyn zawierał 85 mg BCAA na 1 kg masy ciała, co średnio dawało około 7 g BCAA.
Wynik
Wykorzystanie BCAA aktywowało enzymy odpowiedzialne za anabolizm, jak i syntezę białek takich, jak mTOR i p70S6k, co wydaje się dość oczywiste. Jednak wykazano też, że jednocześnie zahamowana została aktywność białka katabolicznego MAFbx i MuRF-1.
Oznacza to, że nie dość, że BCAA wykazuje działanie nasilające anabolizm (co samo w sobie będzie wykazywało działanie ochronne dla tkanki mięśniowej), to dodatkowo hamuje aktywność białek odpowiedzialnych za proces rozkładu tkanki mięśniowej.
Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22127230