Uszkodzenia DNA u biegaczy z cukrzycą. Badania naukowe

Intensywny wysiłek fizyczny wyzwala uszkodzenia DNA związane z oddziaływaniem reaktywnych form tlenu i azotu. Czy cukrzyca sprzyja pogłębianiu uszkodzeń tkanek czy też nie ma z tym związku?

Naukowcy pod wodzą Giuseppe Lippiego odpowiedzieli na to pytanie. W badaniu wzięło udział 19 biegaczy o normalnej glikemii oraz 16 cukrzyków (9 z cukrzycą typu 1 oraz 7 z cukrzycą typu 2). Brali udział w biegu na 21.1 km. Pobierano próbki krwi i określano fosforylację histonu H2AX (γ-H2AX) przed i 3 h po biegu. Pojawienie się γ-H2AX jest związane z uszkodzeniem DNA.

Z uszkodzeniem DNA i fosforylacją histonu H2AX wiąże się:

  • promieniowanie X,
  • promieniowanie UVA, UVB, UVC,
  • wysoka temperatura,
  • niskie pH,
  • niedotlenienie,
  • wzrost ciśnienia osmotycznego,
  • wysiłek fizyczny (wolne rodniki),
  • czynniki chemiczne,
  • metale ciężkie itd.

Na podstawie: „γ-H2AX jako marker dwuniciowych pęknięć DNA”

Wyniki:

  • okazało się,  iż uszkodzenia DNA były podobne u diabetyków jak i sportowców o normalnej glikemii,
  • istniał trend, iż w cukrzycy typu 2 pojawiały się zwiększone parametry γ-H2AX w spoczynku w porównaniu do cukrzycy typu 1, ale nie były one istotne statystycznie,
  • wzrost fosforylacji histonu H2AX (γ-H2AX) obserwowano po biegu na 21.1 km u biegaczy o normalnej glikemii oraz z cukrzycą, jednak różnica wzrostu w porównaniu między grupami była nieistotna statystycznie,

Wniosek: występujące uszkodzenie DNA po biegu na 21.1 km w cukrzycy są porównywalne do populacji zdrowych biegaczy, o normalnej glikemii.

Referencje:
Monika Podhorecka „γ-H2AX jako marker dwuniciowych pęknięć DNA” https://phmd.pl/api/files/view/25845.pdf
Giuseppe Lippi1, Cantor Tarperi2, Elisa Danese1, Martina Montagnana1, Luca Festa2, Marco Benati1, Gian Luca Salvagno1, Chiara Bonaguri3, Elisabetta Bacchi4, Silvia Donà4, Dirk Roggenbuck5*, Paolo Moghetti4*, Federico Schena “Middle-distance running and DNA damage in diabetics” http://jlpm.amegroups.com/article/view/4252/5241#B4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *