Imbir lekarski, a glikemia. Badania naukowe

Imbir lekarski wielokrotnie sprawdzał się w wielu różnych schorzeniach. Od wieków przypisuje mu się niezwykłe właściwości. Został doceniony, a nawet jest składnikiem „spalaczy tłuszczu” np. redox extreme.

Imbir lekarski ma wpływ na zmniejszenie nudności, zredukowanie stanu zapalnego, na wpływ na opróżnianie się żołądka, zmniejsza symptomy choroby zwyrodnieniowej stawów, zmniejsza ryzyko raka jelita,  zmniejsza bolesność miesiączek, podwyższa HDL, obniża LDL, zmniejsza bolesność mięśni, ma wpływ na pamięć, ma wpływ na całkowity cholesterol i stężenie trójglicerydów. Zapewne jego nazwa nie jest przypadkowa, biorąc pod uwagę szeroki wachlarz oddziaływania na człowieka.

Okazało się, że imbir ma wpływ na cukrzycę i syndrom metaboliczny. Chińscy naukowcy uwzględnili w meta analizie 10 badań i 490 osób.

Wyniki:

  • imbir wykazał znaczący korzystny wpływ na kontrolę glukozy i zwiększał wrażliwość na insulinę.
  • odnotowano spadek HBA1C (glikowanej hemoglobiny, która odzwierciedla średni poziom cukru we krwi w ciągu 2-3 miesięcy).
  • imbir wyraźnie zmniejszył stężenie glukozy we krwi mierzone na czczo, u cukrzyków,
  • odnotowano też poprawę profilu lipidowego,

Co prawda większość badań z meta analizy pochodzi z Iranu, to jednak warto dać imbirowi lekarskiemu szansę. Teoretycznie większość z tych badań jest dobrej jakości, były to randomizowane badania kliniczne. W eksperymentach stosowano od 1 do 3 g imbiru dziennie.

Referencje:
Zhu J1, Chen H1, Song Z1, Wang X1, Sun Z2. Effects of Ginger (Zingiber officinale Roscoe) on Type 2 Diabetes Mellitus and Components of the Metabolic Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials.
Alizadeh-Navaei R., Roozbeh F., Saravi M., Pouramir M., Jalali F., Moghadamnia A. A. Investigation of the effect of ginger on the lipid levels: A double blind controlled clinical trial. Saudi Medical Journal. 2008;29(9):1280–1284.
Andallu B., Radhika B., Suryakantham V. Effect of aswagandha, ginger and mulberry on hyperglycemia and hyperlipidemia. Plant Foods for Human Nutrition. 2003;58(3):1–7. http://dx.doi.org/10.1023/B:QUAL.0000040352.23559.04.
Arablou T., Aryaeian N., Valizadeh M., Sharifi F., Hosseini A., Djalali M. The effect of ginger consumption on glycemic status, lipid profile and some inflammatory markers in patients with type 2 diabetes mellitus. International Journal of Food Sciences and Nutrition. 2014;65(4):515–520. doi: 10.3109/09637486.2014.880671. http://dx.doi.org/10.3109/09637486.2014.880671.
Mahluji S., Attari V. E., Mobasseri M., Payahoo L., Ostadrahimi A., Golzari S. E. Effects of ginger (Zingiber officinale) on plasma glucose level, HbA1c and insulin sensitivity in type 2 diabetic patients. International Journal of Food Sciences and Nutrition. 2013;64(6):682–686. doi: 10.3109/09637486.2013.775223. http://dx.doi.org/10.3109/09637486.2013.775223.
Mozaffari-Khosravi H., Talaei B., Jalali B.-A., Najarzadeh A., Mozayan M. R. The effect of ginger powder supplementation on insulin resistance and glycemic indices in patients with type 2 diabetes: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Complementary Therapies in Medicine. 2014;22(1):9–16. doi: 10.1016/j.ctim.2013.12.017. http://dx.doi.org/10.1016/j.ctim.2013.12.017.
Shidfar F., Rajab A., Rahideh T., Khandouzi N., Hosseini S., Shidfar S. The effect of ginger (Zingiber officinale) on glycemic markers in patients with type 2 diabetes. Journal of Complementary and Integrative Medicine. 2015;12(2):165–170. doi: 10.1515/jcim-2014-0021. http://dx.doi.org/10.1515/jcim-2014-0021.
Atashak S., Peeri M., Azarbayjani M. A., Stannard S. R., Haghighi M. M. Obesity-related cardiovascular risk factors after long- term resistance training and ginger supplementation. Journal of Sports Science and Medicine . 2011;10(4):685–691.
Attari V. E., Mahluji S., Jafarabadi M. A., Ostadrahimi A. Effects of supplementation with ginger (Zingiber officinale Roscoe) on Serum glucose, lipid profile and oxidative stress in obese women: A randomized, placebo-controlled clinical trial. Journal of Pharmaceutical Sciences. 2015;21(4):184–191. doi: 10.15171/PS.2015.35. http://dx.doi.org/10.15171/PS.2015.35.
Attari V. E., Ostadrahimi A., Asghari Jafarabadi M., Mehralizadeh S., Mahluji S. Changes of serum adipocytokines and body weight following Zingiber officinale supplementation in obese women: a RCT. European Journal of Nutrition. 2016;55(6):2129–2136. doi: 10.1007/s00394-015-1027-6. http://dx.doi.org/10.1007/s00394-015-1027-6.
Karimi N., Roshan V. D., Bayatiyani Z. F. Individually and combined water-based exercise with ginger supplement, on systemic inflammation and metabolic syndrome indices, among the obese women with breast neoplasms. International Journal of Cancer Management. 2015;8(6) doi: 10.17795/ijcp-3856. http://dx.doi.org/10.17795/ijcp-3856.e3856
Imani H., Tabibi H., Najafi I., Atabak S., Hedayati M., Rahmani L. Effects of ginger on serum glucose, advanced glycation end products, and inflammation in peritoneal dialysis patients. Nutrition Journal. 2015;31(5):703–707. doi: 10.1016/j.nut.2014.11.020. http://dx.doi.org/10.1016/j.nut.2014.11.020.
Tabibi H., Imani H., Atabak S., Najafi I., Hedayati M., Rahmani L. Effects of ginger on serum lipids and lipoproteins in peritoneal dialysis patients: A randomized controlled trial. Peritoneal Dialysis International. 2016;36(2):140–145. doi: 10.3747/pdi.2015.00006. http://dx.doi.org/10.3747/pdi.2015.00006. [PMC free article]
Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *