Alkohol wywołuje szeroki, negatywny wpływ na organizm. Istnieją również korzyści ze spożywania niewielkich dawek alkoholu, np. pod względem wpływu na ryzyko sercowo-naczyniowe.
Spożywanie alkoholu zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych przede wszystkim poprzez zwiększenie produkcji transportera cholesterolu HDL, prawdopodobnie poprzez zwiększenie plazminogenu, aktywatora plazminogenu tkankowego i poprawę funkcji śródbłonka oraz zmniejszenie agregacji płytek krwi, fibrynogenu i lipoproteiny(a). Niemniej korzyści są o wiele mniejsze, niż ryzyko i skutki uboczne sięgania po różnego rodzaju trunki.
Naukowcy badali związek alkoholu z utratą mięśni:
- okazało się, że potraktowanie linii komórkowych etanolem powoduje autofagię. Fizjologicznie, autofagia to proces zachodzący w komórkach drożdży, zwierząt i roślin. W trakcie autofagii dochodzi do degradacji różnych elementów komórki, takich jak cytoplazma, organelle komórkowe czy różnego rodzaju kompleksy białkowe i inne makromolekuły. O ile w przypadku procesu fizjologicznego jest to zjawisko korzystne, o tyle wywołane alkoholem już niekoniecznie (chyba nikt nie lubi tracić ciężko wypracowanej muskulatury),
- etanol stymuluje autofagię poprzez lipidację LC3,
- naukowcy sprawdzali, czy etanol lub produkty jego rozkładu, np. aldehyd octowy, stymulują autofagię. Aldehyd octowy również nasilał „zjadanie” komórek – czyli produkt rozkładu alkoholu też nie jest pożyteczny dla kulturysty. Ponadto Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zaliczyła aldehyd octowy do pierwszej grupy karcinogennej powodującej nowotwory przełyku i/lub głowy i szyi.
Podsumowanie
Alkohol sprzyja zmniejszeniu rozmiaru i siły włókien mięśniowych poprzez różnorakie procesy, m.in. stymuluje autofagię.
Referencje, badania, literatura:
Robert A Vogel Alcohol, heart disease, and mortality: a review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12439349/
Samjhana Thapaliya Alcohol-induced autophagy contributes to loss in skeletal muscle mass https://www.tandfonline.com/doi/full/10.4161/auto.27918