Do czego posłużyć może mi wiedza zdobyta na szkoleniu
Umiejętne korzystanie z dobrodziejst „przerywanego postu” może być znakomitym sposobem na poprawę kompozycji sylwetki i zarazm – na uwolnienie się z uciązliwego dla wielu osób schematu sześcioposiłkowego menu w ramach któego wiekszość codziennych czynności podporządkowywana jest przygotrowywaniu i spozywaniu posiłków. Ważne jest jednak by modyfikacje diety miały charakter przemyślany i by dopasowane były do poziomu tkanki tłuszczowej, aktywności fizycznej i kondycji organizmu. Podczas szkolenia uczestnicy dowiedzą się nie tylko na jakiej zasadzie działa przerywany post, ale także jak dopasować założenia diety do potrzeb konkretnego przypadku. Wiele uwagi zostanie też poświecone kwestiom rotacji węglowodanowych. Wszystkie te dane mogą okazać się niezwykle cenne zarówno w pracy zawodowej trenerów i dietetyków jak i w ramach walki z defektami własnej sylwetki. Przy okazji będzie możliwosć wyłapania wielu ciekawostek i zadawania pytań. Zajęcia mają charakter mocno interaktywny, tak więc każdy z uczestników będzie miał sposobność by skonsultować swoje wątpliwości.
Kto poprowadzi szkolenie?
Tadeusz Sowiński – Dietetyk sportowy uczestniczący w przygotowaniach sportowców klasy mistrzowskiej, członek kadry dydaktycznej PZKFiTS, szkoleniowiec LFA, WAS, Centrum Szkoleniowe Kondycja, SFD-EDUKACJA, Dietetyka Sportowa, Autor niemal 3000 artykułów publikowanych na PoTreningu.pl i Afterworkout.com
Program szkolenia
1. Wprowadzenie do tematu
– Założenia i cele szkolenia
– Post – koncepcja stara jak świat
– Różne oblicza postu
– Obiegowe postrzeganie postu i jego konsekwencji
2. Fizjologiczne skutki postu
– Co się dzieje w organizmie gdy wprowadzamy przerywany post?
– Zmiany w wydzielaniu wybranych hormonów pod wpływem postu
– Zjawisko hormezy
– mTOR i AMPK
– Autofagocytoza i geny naprawcze
– Katabolizm i anabolizm w odniesieniu do skutków postu
3. Przerywany post (Intermitten fasting) jako sposób na poprawę estetyki sylwetki
– ADMF, Eat STOP Eat, leangains – czyli przegląd popularnych strategii żywieniowych opartych na koncepcji przerywanego postu
– Przerywany post sposobem na redukcję tkanki tłuszczowej – wyniki badań, oraz doświadczenia z własnej praktyki zawodowej
– W jaki sposób okresowy post sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej?
– Okresowy post a budowa tkanki mięśniowej – pomysł nie tak kuriozalny jak mogłoby się wydawać
– Dieta naśladująca post (fasting-mimicking diet) – co to takiego i jakie korzyści za sobą niesie?
4. Przerywany post a aktywność fizyczna
– Trening na czczo: fakty, mity, kontrowersje
– Przerywany post a trening siłowy?
– Przerywany post a inne formy aktywności fizycznej
5. Układanie diety oparte na „IF” w praktyce
– PPM i CPM
– Wyznaczenie optymalnego pułapu energetycznego
– Ustalanie spożycia poszczególnych makroskładników
– Jakościowy dobór produktów żywnościowych
– Jak wyznaczyć zakres czasowy okna konsumpcji?
– Co pić w trakcie postu?
– Obiegowe teorie i kontrowersje
– Posiłki oszukane
– Przykładowe menu,
6. Suplementacja
– EAA, BCAA i leucyna
– Kreatyna
– Spalacze tłuszczu
– Odżywki białkowe i węglowodanowo białkowe
– Brakujące składniki diety – suplementacja kierunkowa
7. Rozwiązywanie problemów
– Dieta nie przynosi efektów: przyczyny i środki zaradcze
– Post nie jest dla mnie, jestem ciągle głodny
– Przerywany post a praca zmianowa
– Przerywany post „na śmieciach”
8. Ograniczenia, przeciwwskazania i kontrowersje
– Kto nie powinien prowadzać strategii żywieniowych opartych na koncepcji przerywanego postu?
– Przerywany post a zaburzenia odżywiania
– Przerwany post a choroby tarczyc
Czy otrzymam certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu ?
Udział w szkoleniu kończy się otrzymaniem przez uczestników certyfikatu z akredytacją PZKFiTS potwierdzającego uczestnictwo. y.
Miejsce i termin szkolenia
08.08.2015
miejsce podane zostanie do końca tygodnia
godzina rozpoczęcia: 11:00
czas trwania: około 5h
cena: 290zł
Więcej informacji na edukacja.sfd.pl.