Przez całe lata straszono kreatyną, miała być ona szkodliwa dla nerek, wątroby, rakotwórcza i w ogóle być substancją która jest niezmiernie podejrzana. To nic nowego, podobne podejście stosuje się do wszelakich zamienników cukru stołowego (słodzików), obarcza się je winą za wszystkie znane człowiekowi schorzenia. Do tej pory heterocykliczne aminy aromatyczne wiązano z obróbką cieplną np. mięsa (szczególnie szkodliwe jest grillowanie i smażenie). HCA− heterocykliczne aminy aromatyczne (należą do najpowszechniej występujących substancji karcynogennych oraz mutagennych) oraz WWA (Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne) powstają w wyniku obróbki termicznej mięsa, wykryte one zostały również w liściach herbaty, produktach mlecznych, owocach, warzywach, olejach oraz zbożach. [1] Substancje mutagenne takie jak: PhIP, 8-MeIQx, IFP oraz 4,8-DiMeIQx powstają głównie podczas obróbki termicznej mięsa, choć znajdowano je również w aromatach spożywczych, napojach (piwie, winie) czy dymie papierosowym [Wyss & Kaddurah-Daouk, 2000]Muscular Handsome Bodybuilder With Pills And Dope For Copy Space
W badaniach Renato Tavares dos Santos Pereira i wsp. [2] mężczyźni i kobiety otrzymywali placebo (dekstrozę) lub kreatynę monohydrat (creapure pochodzącą z Alzchem AG), w II wariantach.
Kreatyna:
- WARIANT I: 7 dni ładowanie po 20 g kreatyny dziennie + 23 dni podtrzymanie, 5 g kreatyny dziennie,
- WARIANT II: 7 dni po 7 g kreatyny dziennie + 23 dni podtrzymanie, 2 g kreatyny dziennie,
Pobierano próbki krwi i moczu, aby ustalić czy kreatyna wywiera szkodliwy wpływ na zdrowie.
Wyniki?
Ilość powstających heterocyklicznych amin aromatycznych nie była związana z podawaniem kreatyny. Na 149 próbek moczu tylko w 6 stwierdzono większą zawartość HCA. Najprawdopodobniej podniesione stężenia różnych HCA odnotowano z powodu stosowanej przez badanych diety (6 przypadków w grupie placebo oraz 3 przypadki w grupie suplementacji kreatyną).
Wniosek?
Wbrew obiegowym opiniom kreatyny nie należy wiązać z powstawaniem substancji karcynogennych, heterocyklicznych amin aromatycznych.
Referencje:
- Martyna KANIA „Rola żywienia i stylu życia w prewencji chorób nowotworowych” http://www.uczelniawarszawska.pl/pdf/MZN_1_2017.pdf
- Renato Tavares dos Santos Pereira,1 Felipe Augusto Dörr,2 Ernani Pinto,2 Marina Yazigi Solis,1 Guilherme Giannini Artioli,1 Alan Lins Fernandes,1 Igor Hisashi Murai,1 Wagner Silva Dantas,1 Antônio Carlos Seguro,3 Mirela Aparecida Rodrigues Santinho,3 Hamilton Roschel,1,3 Alain Carpentier,4 Jacques Remi Poortmans,4 and Bruno Gualano1,3 „Can creatine supplementation form carcinogenic heterocyclic amines in humans?” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4575580/