Przeciwutleniacze, nazywane również antyoksydantami lub antyutleniaczami, to związki chemiczne, które występując w małych ilościach w substancji opóźniają jej procesy utleniania się. Podstawowym przeciwutleniaczem w organizmie człowieka jest glutation. Jaką pełni rolę i czy warto o niego dbać?
Jak wspomniałam na wstępie glutation jest podstawowym przeciwutleniaczem w organizmie człowieka. Związek ten jest tripeptydem składającym się z reszt aminokwasowych takich związków, jak cysteina, glicyna czy kwas glutaminowy.
Glutation występuje naturalnie we wszystkich organizmach roślinnych i zwierzęcych, poza nimi jest nietrwały.
Głównym zadaniem glutationu jest wzmacnianie komórek oraz chronienie ich przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Glutation bierze również udział w wydalaniu z organizmu toksyn, wiążąc je i wspomagając wydzielanie z moczem. Dzięki niemu organizm jest zdolny do pozbywania się metali ciężkich, takich jak arsen, ołów i rtęć, a także pestycydów, spalin samochodowych oraz związków kancerogennych.
Glutation wzmacnia również system immunologiczny oraz opóźnia procesy starzenia się.
Co więcej, glutation uczestniczy w transporcie aminokwasów, odpowiada za produkcję koenzymów oraz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania i rozmnażania limfocytów.
Glutation jest niezbędny osobom aktywnym fizycznie, gdyż sprzyja procesom regeneracji, skracając jej czas, wpływa również na sprawność i utrzymanie siły mięśniowej.
Warto zaznaczyć, że glutation hamuje aktywność kortyzolu, określanego często hormonem stresu.
Czytaj dalej na: PoTreningu.pl