Czy glutamina chroni wątrobę przed alkoholem?

Glutaminę przez lata uważano, za niezbyt dobry wybór, tymczasem pojawia się coraz więcej badań dotyczących jej prozdrowotnych właściwości. Glutamina jest bardzo skutecznym związkiem wpływającym na zdrowie jelit i układu odpornościowego, ponieważ komórki te wykorzystują glutaminę jako preferowane źródło paliwa, a nie glukozę.

Jest to jednocześnie największą zaletą, jak i wadą glutaminy. Została sklasyfikowana jako aminokwas, którego podawanie nie jest niezbędne u zdrowych osób, ale liczne dowody sugerują, że glutamina odgrywa dużą rolę w sytuacjach stresowych, takich jak ciężka choroba, uraz i przetrenowanie. W 2021 r. naukowcy opublikowali bardzo ciekawe studium dotyczące wspomnianego aminokwasu.

Eksperyment naukowy

Szczury otrzymywały dietę z glutaminą (0,84%), z alkoholem (50 g na litr mieszanki) lub z glutaminą i alkoholem. W jej skład wchodziły ponadto węglowodany, tłuszcze, białka itd.

Wyniki po 6 tygodniach:

Grupa otrzymująca alkohol doznała uszkodzeń wątroby, pojawiły się stłuszczenia, stan zapalny, zmieniona czynność wątroby i hiperamonemia (podwyższone stężenie amoniaku).

Glutamina zmniejszała uszkodzenia wątroby wywołane spożywaniem alkoholu oraz ograniczała wywołany etanolem wzrost przepuszczalności jelit, w konsekwencji stężenia endotoksyny.

Glutamina obniżała o 52% ilość aminotransferazy alaninowej oraz o 23% stężenie aminotransferazy asparaginianowej, gdy była podawana razem z alkoholem.

Dodatkowo nawet niewielka ilość glutaminy w diecie miała wpływ na syntezę białek mięśniowych.

Podsumowując

Suplementacja glutaminą może zwiększyć syntezę białek mięśniowych poprzez poprawę zdrowia jelit i łagodzenie uszkodzenia wątroby u szczurów z przewlekłym przyjmowaniem etanolu.

Referencje:

Xiao Q. i in. The Prophylactic Effects of Glutamine on Muscle Protein Synthesis and Degradation in Rats with Ethanol-Induced Liver Damage https://www.mdpi.com/2072-6643/13/8/2788/htm

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *