Paul Dillett – recepta na kuliste barki

Paul Dillett w 1999 roku wygrał prestiżowe zawody Night of Champions, a jeśli chodzi o Mister Olympia, to w 1994 roku zajął 4 miejsce, a w 1996 i 1997 roku 5 miejsce. Miał niesamowity potencjał genetyczny i gdyby nie jego wada, jaka było kiepskie pozowanie na scenie podczas układów dowolnych, z pewnością odnosiłby jeszcze większe sukcesy. Z waga startową oscylującą wokół 125 kg przy wzroście 185 cm należał do najpotężniejszych kulturystów. Za jego najlepszą grupę mięśniową uważa się barki.

Jego układ ćwiczeń na barki był następujący:

  1. Wzniosy bokiem 5 x 15
  2. Wzniosy bokiem na maszynie na tył barków 4 x 15
  3. Wyciskanie barkami 4 x 10
  4. Podciąganie sztangi wzdłuż tułowia szerokim chwytem 4 x 10
  5. Unoszenia barków na maszynie 4 x 10

Osobiste wskazówki Dilletta odnośnie barków:

  1. W każdej serii pierwszych 2 ćwiczeń robię 15 powtórzeń, ale piramidalnie zwiększam obciążenie.
  2. Wyciskanie barkami jest dopiero trzecim moim ćwiczeniem, choć jest to ćwiczenie na masę, bo wszystkie warianty wyciskania barkami są niebezpieczne i 2 pierwsze ćwiczenia pozwalają mi dobrze rozgrzać naramienne, co chroni mnie przed kontuzją.
  3. Nigdy nie wyciskam zza karku, gdyż może to prowadzić do kontuzji.
  4. Lubię zmieniać sprzęt, na którym trenuję, dzięki czemu moje mięśnie nie przyzwyczajają się do powtarzających się bodźców.
  5. Lubię maszyny, bo nie muszę nikogo prosić o podanie mi ciężaru
  6. Nie blokuję ramion, co pozwala mi na utrzymanie stałego napięcia mięśni
  7. Zawsze wykonuje podciąganie sztangi w szerokim uchwycie, im węższy uchwyt, tym bardziej pracują mięśnie czworoboczne, dlatego ja stosuje bardzo szeroki uchwyt, by dobrze dopakować przednie aktony barków.
  8. Nie martwię się tym, że barki górują nad moją sylwetką, po prostu jest to dla mnie motywacja do tego, by ćwiczyć pozostałe mięśnie bardziej intensywnie.

Galeria Dilletta: http://www.sfd.pl/Paul_Dillet-t58536.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *