Białko postrzegane jest jako newralgiczny składnik pokarmowy w diecie osób chcących rozwijać muskulaturę. W końcu przecież mięśnie składają się z aminokwasów, których źródłem są… produkty białkowe. W związku z tym upowszechniło się takie niepisane przekonanie, które mówi, iż tempo przyrostu masy mięśniowej uzależnione jest od podaży protein, a ewentualny brak postępów wynika ze zbyt niskiego spożycia tego makroskładnika. Czy jednak takie podejście do omawianego zagadnienia jest słuszne?
Białko – kilka słów wstępu
Białko to jeden z kluczowych składników pokarmowych niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Białkami nazywamy wielkocząsteczkowe związki organiczne zawierające azot, które zbudowane są z aminokwasów połączonych ze sobą łańcuchami zwanymi peptydowymi. Aminokwasy budujące białka podzielić można na:
- egzogenne, czyli takich których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć,
- endogenne czyli te, które mogą być syntetyzowane w ustroju przy odpowiedniej dostępności aminokwasów egzogennych.
Biologiczna rola białka i jego źródła
Białko jest surowcem budulcowym dla tkanek (takich jak tkanka mięśniowa i tkanka łączna) i czynników aktywnych biologicznie, takich jak enzymy i niektóre hormony. Jego źródłem pokarmowym są zarówno pokarmy zwierzęce jak i roślinne, przy czym te pierwsze zawierają białko o wyraźnie lepszej strawności i wyższej wartości odżywczej. Szczególnie polecane źródła białka to:
- mięso,
- całe jaja,
- ryby,
- produkty mleczne.
W przypadku bazowania na pokarmach roślinnych, należy dbać o różnicowanie doboru produktów białkowych tak, by w diecie znalazły się m.in.:
Czytaj dalej na: PoTreningu.pl