Witaminy i minerały – wspomaganie (art by donJAZYResko)

1256

Źródło zdjęcia

Większość dolegliwości w organiźmie wywołane jest brakiem określonych witamin bądź minerałów. Ten artykuł w sposób przejrzysty przedstawia zależność pomiędzy występującymi objawami a brakiem określonych witamin / minerałów.

Jak wiadomo z witaminami i minerałami (w postaci tbl / kaps) trzeba postępować ostrożnie podobnie jak z każdym lekiem czy suplementem. Ich nadmiar może doprowadzić do określonych powikłań bądź przykrych dolegliwości.

Bóle głowy:

  • bóle (Witamina B5, Witamina C, Witamina PP, Chrom, Potas, Kwas Foliowy)
  • migreny (Miedź)
  • zawroty (Witamina PP)

Dziąsła:

  • krwawienie (Witamina C)
  • osłabione, wrażliwe dziąsła (Witamina A)

Jama ustna:

  • obrzmienie lub pękanie błony śluzowej jamy ustnej (Witamina B2)
  • pleśniawki (Witamina B2)
  • stany zapalne ust (Witamina B12)
  • wysuszenie i przebarwienie błon śluzowych (Witamina H)
  • zajady jamy ustnej (Witamina B2)
  • zapalenie czerwieni warg, języka lub błon śluzowych (Witamina B2)
  • zapalenie błony śluzowej jamy ustnej (języka, kącików warg) (Witamina B6)

Paznokcie:

  • kruche, wolno rosnące paznokcie z podłużnym bruzdowaniem (Witamina A)
  • łamliwe paznokcie (Cynk, Selen)

Skóra:

  • bladość skóry (Witamina C, Selen )
  • choroby skórne (Cynk)
  • dermatitis (Witamina B6)
  • fałdy skórne (Cynk)
  • kurze łapka (Cynk)
  • łojotok (Witamina B2)
  • łuszczące się okolice nosa i ust, czoło i uszy (Witamina B2)
  • łuszczycowe zmiany skóry na dłoniach, nogach i ramionach (Witamina H)
  • nagłe pojawienie się zmarszczek (Cynk)
  • niemiły zapach ciała (Witamina B12)
  • rogowacenie i wczesne starzenie się skóry (Witamina E, Cynk, Molibden, Selen)
  • rozstępy (Cynk)
  • stany zapalne skóry (Witamina D)
  • szorstka, sucha skóra (Witamina A, Potas)
  • trądzik (Potas)
  • wolniejsze gojenie się ran (Witamina C, Witamina E, Cynk, Potas)
  • wypryski skórne (Witamina H)
  • wystąpienia pelagry tzw. rumień lombradzki – szorstkość i zaczerwienienie skóry (Witamina PP)
  • wysypki skórne (Witamina A)
  • wysuszenia i przebarwienia skórne (Witamina H, Miedź)
  • zespół piekących stóp (Witamina B5)
  • zmiany w skórze (Witamina B5)

Słuch:

  • pogorszenie słuchu (Witamina D)

Układ kostny:

  • dolegliwości stawowe (Selen, Wapń)
  • krzywica dziecięca i późna (Witamina D, Wapń)
  • osteomelacja (Witamina D, Wapń)
  • osteoporoza (Witamina D, Miedź, Wapń)
  • powstawanie wad kośćca (Mangan)
  • zaburzenia w budowie masy kostnej (Fosfor)
  • zwiększona łamliwość kości (Witamina C, Wapń)

Układ krążenia:

  • krwotoki z nosa (Witamina K, Wapń)
  • nadciśnienie (Miedź)
  • niedokrwistość (Witamina E, Kobalt, Miedź)
  • niedokrwistość megaloblastyczna (Kwas Foliowy)
  • nietolerancja na glukozę (Chrom)
  • obniżony poziom protrombiny we krwi (Witamina K)
  • obrzęki kończyn górnych i dolnych (Witamina B1, Witamina C)
  • podwyższenie poziomu cholesterolu i barwników żółciowych we krwi (Witamina H)
  • pogorszenie metabolizmu tłuszczów (Witamina H)
  • powstawanie zakrzepów (Miedź)
  • przyspieszona akcja serca (Witamina B1)
  • uszkodzenia tętnic i serca (Miedź)
  • zaburzenia procesu oddychania komórkowego (Witamina PP)
  • zaburzenia rytmu serca (Magnez, Potas, Selen, Wapń, Żelazo)
  • zaburzenia w gospodarce białek i lipidów (Chrom)
  • zaburzenia w metabolizmie cukrów (Witamina PP)
  • zmniejszenie produkcji melaniny (Miedź)
  • zwiększone ryzyko chorób sercowo naczyniowych (Witamina E)

Układ mięśniowy:

  • bóle mięśniowe (Witamina C, Witamina H)
  • dolegliwości mięśniowe (Potas, Selen)
  • drżenie mięśniowe (Magnez)
  • napięcie mięśniowe (Magnez)
  • osłabienie mięśni szkieletowych (Witamina E)
  • skurcze mięśniowe (Magnez, Wapń)
  • spadek sprawności fizycznej (Żelazo)

Układ nerwowy:

  • apatia (Witamina B6, Witamina C, Witamina H)
  • bezsenność (Witamina B2, Witamina B6, Witamina PP, Magnez, Potas, Wapń)
  • depresja (Witamina B1, Witamina B12, Witamina H, Chrom, Cynk, Magnez)
  • dezorientacja (Kobalt)
  • drętwienie rąk i nóg (Witamina B12)
  • drżenie kończyn (Cynk)
  • jąkanie się (Witamina B12)
  • mrowienie rąk i nóg (Wapń)
  • nadpobudliwość (Kobalt, Kwas Foliowy, Potas)
  • nadwrażliwość (Witamina B6)
  • napady drgawek (Witamina B6)
  • nerwowość (Potas)
  • niepokój (Chrom)
  • niezborność ruchów (Witamina B12)
  • omamy (Magnez)
  • prawdopodobieństwo padaczkowe (Mangan)
  • rozdrażnienie (Witamina E, Chrom, Kwas Foliowy, Magnez)
  • spowolnione reakcje na bodźce (Potas)
  • stany lękowe (Chrom, Magnez, Wapń)
  • trudności w chodzeniu (Witamina B12, Cynk, Wapń)
  • trudności w zasypianiu (Kwas Foliowy, Magnez, Potas, Wapń)
  • uczucie osłabienia (Witamina B1, Witamina B5, Witamina C, Witamina H, Witamina PP, Fosfor, Kwas Foliowy, Magnez, Potas, Selen)
  • uczucie zmęczenia (Witamina A, Witamina B1, Witamina B5, Witamina B12, Chrom, Fosfor)
  • uczucie znużenia (Cynk, Potas)
  • zaburzenia czucia (Witamina B12)
  • zaburzenia koncentracji (Witamina B1, Witamina B2, Witamina E, Potas, Żelazo)
  • zaburzenia nerwowe (Fosfor, Miedź)
  • zaburzenia oddechowe (Witamina B2, Fosfor)
  • zaburzenia pamięci (Witamina B1, Witamina PP, Żelazo)
  • zaburzenia zachowania (Kwas Foliowy, Potas, Żelazo)
  • zapalenie nerwów (Witamina PP)
  • zmienność nastrojów (Kobalt)
  • zły nastrój (Żelazo)

Układ odpornościowy:

  • podatność na choroby zakaźne (Witamina C, Cynk, Miedź, Selen)
  • zmniejszona odporność na przeziębienia (Witamina D, Selen, Żelazo)
  • zmniejszona odporność na zakażenia (Witamina A, Cynk, Selen)
  • zwiększona podatność na infekcje (Witamina B6, Cynk, Miedź, Żelazo)

Układ pokarmowy:

  • biegunki (Witamina B1, Witamina PP, Kwas Foliowy, Miedź, Sód)
  • bóle brzucha (Witamina B1, Witamina B5)
  • brak apetytu (Witamina A, Witamina C, Cynk, Kwas Foliowy, Potas)
  • choroby wątroby i trzustki (Selen)
  • dysfunkcja układu trawiennego (Witamina PP, Kwas Foliowy)
  • krwotoki z układu pokarmowego (Witamina K)
  • niedożywienie (Kwas Foliowy)
  • nudności (Witamina B1, Witamina B5, Chrom, Magnez)
  • skurcze jelit (Potas)
  • spaczone łaknienie, czyli apetyt na produkty nie zaliczane do pokarmów, jak krochmal, lód, tynk i inne (Żelazo)
  • spadek wagi (Witamina B1, Witamina PP, Chrom)
  • upośledzenie smaku (Cynk)
  • utrata łaknieia (Witamina B1)
  • wymioty (Witamina B1, Witamina B5, Magnez, Sód)
  • zaburzenia żołądkowo jelitowe (Witamina B12)
  • zaparcia (Potas)
  • zmiany zwyrodnieniowe błony śluzowej żołądka (Witamina B12)

Układ rozrodczy:

  • brak popędu płciowego (Cynk)
  • dolegliwości miesiączkowe (Witamina B12, Cynk)
  • krwotoki z układu moczowego (Witamina K)
  • napięcie przedmiesiączkowe (Magnez)
  • niedostateczne wykształcenie cech płciowych (Cynk)
  • przedwczesna impotencja (Molibden)
  • swędzenie w okolicy ujścia pochwy (Witamina B2)
  • zmniejszenie płodności (Mangan, Miedź)

Uzębienie:

  • próchnica (Fluor, Wapń)
  • wypadanie zębów (Witamina C)

Włosy:

  • łysienie (Witamina H)
  • suche, łamliwe włosy (Witamina A, Cynk)
  • wypadanie włosów (Witamina B2, Cynk)
  • zaburzenia pigmentacji włosów (Witamina B5, Cynk, Miedź)

Wzrok:

  • halucynacje (Kobalt)
  • kurza ślepota czyli niewidzenie o zmierzchu (Witamina A, Cynk)
  • oczopląs (Witamina B1)
  • pogorszenie ostrości wzroku, światłowstręt, łzawienie, łatwe męczenie się oczu i okołorogówkowe wrastanie naczyń (Witamina B2, Witamina E)
  • słaby wzrost (Kwas Foliowy)
  • suche spojówki oraz zmiany chorobowe na rogówce (Witamina A, Cynk)
  • uszkodzenie gałek ocznych i rogówki (Witamina B2)
  • zaburzenia widzenia (Witamina A, Witamina E, Kobalt, Selen)
  • zapalenie spojówek (Witamina D)

Wzrost:

  • karłowatość (Cynk)
  • opóźnianie wzrostu (Witamina B2, Cynk, Miedź)
  • zaburzenia wzrostu u dzieci (Witamina B12, Wapń)
  • zahamowanie wzrostu (Witamina A, Miedź)

Produkty spożywcze bogate w Witaminy i Minerały (Pochodzenia Roślinnego i Zwierzęcego oraz Mineralnego) Witamina A (Akseroftol, Beta-Karoten, Prowitamina A, Retinol):

  • Jaja
  • Mleko pełne
  • Niektóre tłuste ryby
  • Produkty mleczne
  • Śmietana
  • Tran
  • Wątroba

Witamina B1 (Anueryna, Czynnik Antyneurotyczny, Czynnik przeciw Beri-Beri, Tianina):

  • Drożdże
  • Groch
  • Fasola
  • Mięso wieprzowe
  • Nasiona strączkowe
  • Orzechy
  • Owoce
  • Ryby
  • Wędliny

Witamina B2 (Hepatoflawina, Laktoflawina, Owoflawina, Ryboflawina, Witamina G):

  • Ciemne pieczywo
  • Drożdże
  • Fasola
  • Groch
  • Jaja
  • Jarzyny
  • Mięso
  • Mleko
  • Podroby
  • Produkty mleczne
  • Ryby
  • Wątroba

Witamina B5 (Bios II, Czynnik przesączalny II, Kwas Pantotenowy):

  • Chleb biały
  • Drożdże
  • Jaja
  • Kapusta
  • Marchew
  • Mięso wieprzowe
  • Mięso wołowe
  • Mleko
  • Chleb pełnoziarnisty
  • Płatki owsiane
  • Szpinak
  • Wątroba cielęca
  • Wątroba wieprzowa
  • Ziarno pszenicy (nie łuskane)
  • Ziemniaki

Witamina B6 (Adermina, Pirodoksal, Pirodoksyna, Pirodoksamina):

  • Awokado
  • Banan
  • Drób
  • Kiełki pszenne
  • Mąka pełnoziarnista
  • Mięso
  • Orzechy włoskie
  • Ryby
  • Szpinak
  • Wątróbka
  • Wędliny
  • Ziarna soi
  • Ziemniaki

Witamina B12 (Cyjanokobalamina, Czynnik przeciwanemiczny, Czynnik wątrobowy, Factor Castle’a):

  • Mleko
  • Nerki (Cielęce, Drobiowe, Wieprzowe, Wołowe)
  • Ryby (Szczupak)
  • Wątroba (Cielęca, Drobiowa, Wieprzowa, Wołowa)

Witamina C (Kwas Askorbinowy / Dehydroaskorbinowy):

  • Cytrusy
  • Chrzan
  • Jabłko
  • Jagody
  • Kalafior
  • Kapusta (kiszona)
  • Nać pietruszki
  • Ogórek (kiszony)
  • Owoc dzikiej róży
  • Pomidor

Witamina D (Witamina D1 – Kalcyferol, Witamina D2 – Egrokalcyferol, Witamina D3 – Cholekalcyferol):

  • Jaja (Białko)
  • Masło
  • Mleko
  • Ser
  • Śmietana
  • Tran (Oleje rybne – Makrela, Łosoś, Sardynka, Śledź, Tuńczyk)
  • Wątroba

Witamina E (Tokoferol, Tokotrienol):

  • Awokado
  • Czosnek
  • Kapusta
  • Kiełki pszenicy
  • Oleje roślinne
  • Orzechy
  • Sałata
  • Szpinak
  • Zboże

Witamina H (Biotyna, Koenzym R.):

  • Drożdże
  • Jaja (Żółtko)
  • Kalafior
  • Mąka sojowa
  • Mięso
  • Mleko
  • Nadnercza
  • Nerki
  • Orzechy
  • Owoce
  • Ryż (niełuskany)
  • Trzustka
  • Wątroba

Witamina K (Filochinon, Menachinon, Witamina przeciwkrwotnicza):

  • Awokado
  • Brokuły
  • Brzoskwinia
  • Jaja (Białko)
  • Kalafior
  • Kalarepa
  • Kapusta
  • Pomidor
  • Rzepa
  • Sałata
  • Ser
  • Szpinak
  • Truskawka
  • Wątróbka
  • Ziemniaki

Witamina PP (Niacyna, Niacynamid, Nikotynamid, Pelagranina, Witamina B3, Kwas Nikotynowy):

  • Mięso
  • Orzechy
  • Ryby
  • Wątroba
  • Ziarna zbóż

Chlor (Cl):

  • Sól kuchenna

Chrom (Cr):

  • Brokuły
  • Chleb pełnoziarnisty
  • Drożdże piwne
  • Groszek zielony
  • Jaja
  • Kasza
  • Kiełki pszenicy
  • Kurczak
  • Mięso chude
  • Mięso indycze
  • Nerki wieprzowe
  • Olej
  • Owoce morza
  • Płatki
  • Ryby
  • Sałata
  • Ser
  • Sok winogronowy
  • Wątroba cielęca

Cynk (Zn):

  • Drożdże piwne
  • Jaja
  • Mięso
  • Mleko chude
  • Musztarda ziarnista
  • Ostrygi
  • Pestki dyni
  • Ryby
  • Warzywa
  • Ziarna zbóż

Fluor (F):

  • Herbata
  • Rośliny kapustne
  • Ryby Morskie

Fosfor (P):

  • Jaja
  • Orzechy
  • Nasiona
  • Rośliny
  • Ryby
  • Ziarno (pełne)

Kobalt (Co):

  • Cynaderki
  • Mięczaki
  • Mleko
  • Ostrygi
  • Piwo (niektóre rodzaje)
  • Wątróbka

Kwas Foliowy:

  • Banan
  • Brokuły
  • Drożdże
  • Kiełki pszenicy
  • Orzechy
  • Pomarańcz
  • Słonecznik
  • Szpinak
  • Wątróbka

Magnez (Mg):

  • Banan
  • Figi
  • Kakao
  • Migdały
  • Morele
  • Orzechy
  • Rośliny strączkowe
  • Produkty zbożowe (grubo mielone)

Mangan (Mn):

  • Buraki
  • Fasola
  • Groszek
  • Herbata
  • Orzechy
  • Produkty zbożowe (pełnoziarniste)
  • Szpinak

Miedź (Cu):

  • Fasola
  • Groch
  • Grzyby
  • Krewetki
  • Nerki
  • Orzechy
  • Płuca
  • Podroby
  • Serce
  • Śliwki
  • Wątroba
  • Ziarna pszenicy
  • Produkty zbożowe (pełnoziarniste)

Molibden (Mo):

  • Jarzyny
  • Mięso
  • Mleko
  • Podroby
  • Ryż naturalny
  • Ser
  • Ziarno pełne

Potas (K):

  • Banan
  • Cytrusy
  • Liść Mięty
  • Melon Kantalupa
  • Orzechy
  • Pomidor
  • Rośliny strączkowe
  • Słonecznik
  • Ziemniaki

Selen (Se):

  • Czosnek
  • Drożdże
  • Groszek zielony
  • Grzyby
  • Kukurydza
  • Mąka (pełny przemiał)
  • Pomidor
  • Ryby Morskie
  • Sól Kopalna i Morska (nie oczyszczona)

Sód (Na):

  • Drób
  • Pieczywo
  • Ryby
  • Sól Kuchenna
  • Ser Żółty

Wapń (Ca):

  • Brokuły
  • Buraki
  • Fasola
  • Jaja
  • Jarmuż
  • Łosoś
  • Mleko
  • Orzechy włoskie
  • Orzeszki ziemne
  • Produkty mleczne
  • Rabarbar
  • Sardynki
  • Ser
  • Słonecznik
  • Soja
  • Szpinak

Żelazo (Fe):

  • Brokuły
  • Brzoskwinie (suszone)
  • Cynadry
  • Fasola
  • Groch
  • Jaja (Żółtko)
  • Kaszanka
  • Melasa
  • Mięso
  • Orzechy
  • Owsianka
  • Płuca
  • Salceson (Czarny)
  • Szpinak
  • Wątroba

Autor: donJAZYResko (sfd)

Aby wejść na forum kliknij TUTAJ

4 thoughts on “Witaminy i minerały – wspomaganie (art by donJAZYResko)

  1. Miło mi i cieszę się, że artykuł z SFD został tutaj opublikowany.
    Mam nadzieję, że przyniesie każdemu korzyści. Pzdr..

  2. BARDZO dużo rażących błędów-żeby je wszystkie przytoczyć musiałbym napisać artykuł o 1/3 długości tego, Ci którzy mają pojęcie o witaminach i minerałach, ich wpływie na organizm człowieka i zawartości poszczególnych składników w prod. wiedzą o co chodzi.
    Z poważaniem dr. med. Piotr Pfigiel.
    Artykułu tego nie można traktować poważnie!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *