Bezglutenowa szarlotka na kruchym cieście by cod123

Bezglutenowa szarlotka na kruchym cieście

Na ciasto:

1. 125 g mąki ziemniaczanej
2. 70 g mąki gryczanej
3. 55 g mąki ryżowej
4. 1 żółtko
5. 125 g masła
6. Łyżeczka proszku do pieczenia
7. 30 g jogurtu naturalnego

Poza tym: 1 kg jabłek, 2 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji kruszonki.
¾ ciasta wyłożyć na blaszkę i zrobić dziurki widelcem, schłodzić w lodówce przez 30 min (tą ¼ także).
Spód ciasta podpiec 15 min w temp 180C.

764fa277dfda41c58b43fc03db7836a1-small
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć i pokroić w cienkie paski.

48ff439d414146a783ef4be8efca68d5-small
Wymieszać z cynamonem.
Wyłożyć równo na spód, posypać resztą ciasta. Piec około godzinę w 180C.

e09ceac1cd934b958d793fd6eacfae3c-small

Polecam

2a182575671043139dc0f95f4e9d1268-small

 

Jeden kawałek (na8)

256kcal/ 2,5B/30W/14T

35065c9ae7b54e8eaa77bafa78e2021e-small

Ten i inne przepisy znajdziecie w dziale „Kuchnia SFD”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *