Bezglutenowa szarlotka na kruchym cieście
Na ciasto:
1. 125 g mąki ziemniaczanej
2. 70 g mąki gryczanej
3. 55 g mąki ryżowej
4. 1 żółtko
5. 125 g masła
6. Łyżeczka proszku do pieczenia
7. 30 g jogurtu naturalnego
Poza tym: 1 kg jabłek, 2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji kruszonki.
¾ ciasta wyłożyć na blaszkę i zrobić dziurki widelcem, schłodzić w lodówce przez 30 min (tą ¼ także).
Spód ciasta podpiec 15 min w temp 180C.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć i pokroić w cienkie paski.
Wymieszać z cynamonem.
Wyłożyć równo na spód, posypać resztą ciasta. Piec około godzinę w 180C.
Polecam
Jeden kawałek (na8)
256kcal/ 2,5B/30W/14T
Ten i inne przepisy znajdziecie w dziale „Kuchnia SFD”