W okresie jesienno-zimowym szczególnie łatwo nabawić się infekcji, takiej jak przeziębienie czy grypa, dlatego zwłaszcza w tym okresie ważne jest by przykładać odpowiednią wagę do działań profilaktycznych. Bez wątpienia jednym z istotnych czynników wpływających na odporność immunologiczną jest dieta zapewniająca właściwy poziom odżywienia organizmu. Jeśli chcesz wiedzieć co jeść by ustrzec się infekcji zapraszam do lektury niniejszego artykułu.
Jak powszechnie wiadomo dla utrzymania naszego układu odpornościowego w szczytowej formie ważna jest odpowiednia podaż witaminy C. Związek ten naturalnie występuje w świeżych owocach i warzywach, stąd też powinniśmy zadbać o to by nie zabrakło ich w naszym codziennym menu. Szczególnie polecane są tutaj owoce cytrusowe, stanowiące znakomite źródło flawonoidów takich jak kwercetyna czy rutyna, które współdziałają z witaminą C, wzmacniając jej biologiczną aktywność i trwałość. Warto dbać o to by owoce i warzywa pojawiały się przy każdym posiłku.
Kolejnym składnikiem pokarmowym mającym wpływ na odporność immunologiczną jest cynk. Pierwiastek ten jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju komórek wyspecjalizowanych w eliminacji intruzów takich jak wirusy i bakterie chorobotwórcze, a jego niedobory zwiększają ryzyko rozwinięcia się infekcji górnych dróg oddechowych. Cynk naturalnie występuje w owocach morza, kiełkach, orzechach, jajach, mięsie, rybach oraz w mleku.
Chociaż ciągle niewiele się o tym fakcie mówi, to jednak literatura naukowa wyraźnie wskazuje, iż osoby z deficytem witaminy D łatwiej zapadają na przeziębienie i grypę. Nasz organizm pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten związek głównie dzięki ekspozycji na działanie promieniowania UV, stąd też nic dziwnego, że w okresie jesienno-zimowym niedobory są niezwykle powszechne. Znakomitym źródłem witaminy D są tłuste ryby morskie oraz tran, pewne jej ilości zawarte są także w podrobach takich jak wątroba oraz w tłuszczu mlecznym i jajach… więcej