Osoby, które dużo podróżują skarżą się często na to, iż trudno jest im utrzymać założenia diety ze względu na tryb życia jaki prowadzą. Wiadomo bowiem, że życie „na walizkach” nie sprzyja samodzielnemu przygotowywaniu zbilansowanych potraw i komplikuje także kwestię regularności ich spożywania. Wydawać by się mogło, że w podróży nie ma alternatywy dla dań gotowych i przekąsek takich jak batoniki czy ciastka. Tymczasem, jak zaraz postaram się udowodnić, wystarczy nieraz odrobina kreatywności, by zjeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo, niezależnie od tego czy udajemy się na wyjazd do rodziny, w wakacyjną podróż czy też delegację służbową.
Kanapki
Najbardziej oczywistym rozwiązaniem problemu dotyczącego tego, co zjeść będąc w trasie są po prostu kanapki. Wiem, że wiele mówi się o tym, że chleb tuczy, masło powoduje miażdżycę, a szynki nafaszerowane są chemią, nie oznacza to, że należy ulegać masowej histerii i za wszelką cenę unikać kanapek, zwłaszcza że można je przygotować w taki sposób by były zdrowe i wartościowe. Jak tego dokonać? Zamiast białego pieczywa należy użyć takiego, które zostało otrzymane z mąki z grubego przemiału. Zamiast wędliny można użyć gotowanego lub pieczonego mięsa bądź też wędzonego łososia czy sera mozarella, a jako dodatek – świeże warzywa takie jak sałata, ogórek, papryka czy pomidor. Kanapkę jak najbardziej można posmarować masłem. Uzupełnieniem posiłku może być np. sok wielowarzywny czy wybrany owoc.
Kurczak w pojemniku
Chociaż dla wielu osób sytuacja, w której w pociągu czy autobusie mieliby wyciągnąć pojemnik z kurczakiem, ryżem i brokułami wydaje się kuriozalna, to tak naprawdę wiele zależy od indywidualnego nastawienia. Zdecydowana większość uczestników podróży zazwyczaj nie widzi niczego złego by podczas postoju zamówić sobie kebab, hot-doga, hamburgera czy kawałek pizzy i skonsumować go w środku lokomocji, czemu więc zjedzenie przygotowanego wcześniej samemu obiadu miałoby być problemem? Oczywiście nie musi to być wspomniany kurczak z ryżem, dobrym pomysłem będzie także sałatka mięsno warzywna, czy makaron z serem i owocami. Ważne by danie było pełnowartościowe, smaczne i zdatne do spożycia po kilku godzinach podróży.
Mobilny nabiał
W podróży dość dobrze sprawdzać mogą się gotowe do spożycia przetwory mleczne, takie jak jogurt naturalny, kefir, serek ziarnisty (zwany także wiejskim). Wiele osób obawia się nabiału, w przekonaniu, że jego spożywanie nasila odkładanie tkanki tłuszczowej, jednak przekonanie to niekoniecznie musi być prawdziwe. Badania naukowe wskazują, że przetwory mleczne, zwłaszcza te fermentowane mogą korzystnie wpływać na proces spalania tkanki tłuszczowej. Nabiał dostarcza pełnowartościowego białka, pewnych ilości tłuszczu zemulgowanego mlecznego i witamin z grupy B oraz pierwiastków takich jak wapń. Znakomitym uzupełnieniem dla produktów mlecznych mogą być owoce, jak choćby banan czy jabłko oraz wspomniane wcześniej kanapki… więcej