Żywność jest źródłem rozmaitych związków, w tym i takich które są w stanie hamować aktywność wolnych rodników i innych reaktywnych form tlenu. Natknąłem się na publikację ze zbiorem danych na temat 3100 produktów żywnościowych i zawartością w nich przeciwutleniaczy.
Możliwe że zainteresuje ona niektóre osoby:
TABELA:
[http://www.nutritionj.com/content/supplementary/1475-2891-9-3-s1.pdf]
Przykładowe:
[http://www.nutritionj.com/content/9/1/3/table/T2]
Pełen tekst publikacji:
[http://www.nutritionj.com/content/9/1/3]
Skrót z publikacji:
Pokarmy pochodzenia roślinnego zawierają zmienną ilość substancji należących do tzw. przeciwutleniaczy, które chronić mogą organizm przed skutkami zdrowotnymi związanymi z przewlekłym stresem oksydacyjnym. Przypuszcza się, że przeciwutleniacze zawarte w pokarmie mogą być współodpowiedzialne za korzystny wpływu niektórych pokarmów na nasze zdrowie. Celem autorów było stworzenie kompleksowej bazy danych produktów żywnościowych uwzględniające całkowitą zawartość przeciwutleniaczy w typowych pokarmach i ich substytutach oraz środkach stanowiących uzupełnienie diety oraz w przyprawach.
Badanie przeprowadzone zostało na specjalnie zamówionych próbkach żywności z krajów na całym świecie. Analizowano całkowitą zawartość przeciwutleniaczy przy użyciu zmodyfikowanej wersji testu FRAP. Wyniki i informacje (np. kraj pochodzenia, nazwa produktu i / lub nazwa marki) zostały zamieszczone dla każdej próbki żywności.
Przyprawy, zioła i suplementy są najbardziej obfite w przeciwutleniacze. Jagody, owoce, orzechy, czekolada, warzywa i produkty pochodne stanowią „wspólną kategorię żywności” o wysokiej wartości antyoksydacyjnej.
Istotne: notowano jednak istotne różnice w zawartości przeciwutleniaczy w tym samym produkcie żywnościowych, zależnie od jego pochodzenia.
Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ
Autor: faftaq (sfd)