W badaniu Irene Fleur Kramer i wsp. [1] wzięło udział 15 zdrowych (w wieku 69 ± 1 lat) i 15 mężczyzn z sarkopenią (w wieku 81 ± 1 lat). Podawano im suplement zawierający proteiny białka serwatkowego wzbogacone leucyną, w sumie 21 g protein, 9 g węglowodanów i 3 g tłuszczu. Pobierano próbki krwi, mięśni oraz zastosowano znakowanie izotopami.
Obok syntezy białek mięśniowych mierzono siłę uchwytu, masę mięśniową oraz prędkość marszu (tak oceniano wpływ suplementacji na wyniszczenie związane z wiekiem, sarkopenię). „Sarkopenia (ang. sarcopenia; łac. sarcopaenia)— zmniejszenie masy mięśni szkieletowych ze współwystępującym osłabieniem mięśniowym albo obniżoną sprawnością fizyczną”. [2]
Wyniki:
- wyjściowo synteza białek mięśniowych wynosiła średnio 0.040 ± 0.005 %/h (u mężczyzn z sarkopenią) oraz 0.032 ± 0.003 %/h (u mężczyzn zdrowych),
- po spożyciu suplementu diety tempo syntezy białek wzrosło do 0,055 ± 0,004 %/h h (u mężczyzn z sarkopenią) oraz do 0,053 ± 0,004% / h (u mężczyzn zdrowych),
- nie odnotowano różnic w tempie syntezy białek we wczesnym oraz późnym okresie poposiłkowym,
Wniosek
Mężczyźni cierpiący na związane z wiekiem zmniejszenie masy mięśni szkieletowych ze współwystępującym osłabieniem mięśniowym reagują równie dobrze jak zdrowi na wzbogacone leucyną białko serwatkowe.
Referencje: 1.Irene Fleur Kramer „Both basal and post-prandial muscle protein synthesis rates, following the ingestion of a leucine-enriched whey protein supplement, are not impaired in sarcopenic older males” https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261561416312638 2.Adrian Strzelecki, Robert Ciechanowicz, Zbigniew Zdrojewski „Sarkopenia wieku podeszłego”