Masła orzechowego chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Obok owoców, orzechów i innych bakalii jest najczęściej zjadanym dodatkiem do naleśników, czy placków śniadaniowych. Bywa również dodawany do owsianki czy jaglanki, ale gra też główne skrzypce w ciasteczkach owsianych, czy innych wypiekach. Mało kto go nie lubi. Cóż takiego zawiera, że ma taką szeroką rzeszę fanów?
Masło orzechowe produkowane jest najczęściej z orzechów arachidowych, rzadziej natomiast spotkać można masło z migdałów, czy np.: z orzechów nerkowca. Sporo osób z powodu składu gotowego masła próbuje swoich sił, a raczej sił swojego blendera i stara się stworzyć domowe masło orzechowe, które smakuje równie dobrze, jak to kupione w sklepie.
Gotowe masło orzechowe jest produktem, który wytwarza się z orzechów poddawanych prażeniu w temperaturze powyżej 200° Celsjusza. Znaleźć można takie z całkiem ciekawym składem, ale na sklepowych półkach są również takie, które mają mnóstwo zbędnych dodatków, cukru i innych aromatów.
Moda na masło orzechowe przyszła do nas ze Stanów Zjednoczonych, gdzie jada się go na porządku dziennym. Jest częstym i mile widzianym gościem na stołach Amerykanów. Obecnie w Polsce sporo osób szczególnie tych dbających o linię i aktywnych delektuje się smakiem masła orzechowego i chwali sobie jego możliwości zastosowania w kuchni.
Właściwości masła orzechowego:
- zawiera kwasy tłuszczowe nienasycone, między innymi kwas alfa-linolenowy (Omega-3), który wpływa pozytywnie na pracę naszego mózgu, działa przeciwzapalnie, a także wzmacnia nasz układ odpornościowy. Ponadto masło orzechowe zawiera kwas linolowy CLA (Omega-6) i kwas oleinowy (Omega-9),
- jest bogate w białko, zawiera prawie wszystkim aminokwasy egzogenne,
- zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego. Odpowiednia ilość błonnika usprawnia perystaltykę jelit, a także pomaga nam pozbyć się zbędnych produktów przemiany materii,. Warto dodać, że błonnik zwiększa uczucie sytości,
- zawiera spore dawki witaminy E, której odpowiedni poziom jest bardzo korzystny dla naszego ustroju. Wpływa ona na zdolność i poprawę koncentracji oraz zapamiętywania, a ponadto należy do przeciwutleniaczy i usuwa z organizmu wolne rodniki,
- orzechy arachidowe są bogate w potas,
- w ich skórce kryje się bogactwo polifenoli, między innymi resweratrolu, kwercetyny, rutyny, kwasu eagowego oraz kemferolu,
- zawiera również tokoferole oraz flawonoidy, mające zdolność do usuwania wolnych rodników,
- zawierają sporo witaminy B3, czyli niacyny, która wspomaga nasz układ nerwowy.
Zastosowanie masła orzechowego
- przede wszystkim jest idealnym dodatkiem w kuchni do wielu smacznych dań, deserów czy wypieków. Można z powodzeniem posmarować nim naleśniki, dodać do ciasta, czy lodów orzechowych,
- polecane jest osobom, którym doskwierają silne bóle głowy, nerwy czy stres. Z racji sporej dawki niacyny pomaga z tym walczyć, a także łagodzi skutki bezsenności,
- polecane jest także osobom, które walczą z niedoborami potasu. Masło orzechowe zawiera go ponad 700 mg w 100 g. Odpowiednia ilość potasu pozwala nam utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi oraz chroni przed nadciśnieniem tętniczym,
- z racji swoich antymiażdżycowych właściwości zaleca się je osobom, które mają wysokie stężenie cholesterolu,
- badania pokazały, że konsumowanie około 5-7 szt. arachidów dziennie może być profilaktyką przed zawałem serca,
- ich regularna konsumpcja może obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, a także insulinooporności,
- dzięki obecności tryptofanu orzechy te są polecane osobom, które pracują umysłowe, a także aktywnych fizycznie, gdyż tryptofan poprawia zdolność koncentracji.
Jak dawkować masło orzechowe?
Masło może być elementem diety, ale nie jej bazą. Warto dokładnie po obliczeniu zapotrzebowania dostosować jego ilość do naszego całkowitego dziennego zapotrzebowania. Więc nie ma typowej optymalnej ilości, ale warto znaleźć odrobinę miejsca w swoim menu, aby móc wpasować od czasu do czasu niewielką ilość masła do swoich dań. Na pewno ubogaci to ich smak. Oczywiście szukajmy takiego, w którego składzie nie ma zbędnych dodatków, ani polepszaczy smaku.
Z czym można łączyć masło orzechowe?
Masło z powodzeniem można łączyć z innymi masłami orzechowymi, ale także z suplementami. Przykładem może być ciekawe połączenie odżywki białkowej z dodatkiem masła orzechowego. Dzięki temu, dostarczymy bardzo dobrej jakości białko z tłuszczami. Będzie ono również idealnym dodatkiem do słodkich dań. Na pewno wydobędzie ich smak i nada ciekawego aromatu.
Podsumowanie
Masło orzechowe może być ciekawym elementem diety szczególnie dla smakoszy słodko-słonych przekąsek.
Aby uniknąć monotonii, jak najbardziej można urozmaicić swoją dietę masłem orzechowym.