Źródło zdjęcia
Większość dolegliwości w organiźmie wywołane jest brakiem określonych witamin bądź minerałów. Ten artykuł w sposób przejrzysty przedstawia zależność pomiędzy występującymi objawami a brakiem określonych witamin / minerałów.
Jak wiadomo z witaminami i minerałami (w postaci tbl / kaps) trzeba postępować ostrożnie podobnie jak z każdym lekiem czy suplementem. Ich nadmiar może doprowadzić do określonych powikłań bądź przykrych dolegliwości.
Bóle głowy:
- bóle (Witamina B5, Witamina C, Witamina PP, Chrom, Potas, Kwas Foliowy)
- migreny (Miedź)
- zawroty (Witamina PP)
Dziąsła:
- krwawienie (Witamina C)
- osłabione, wrażliwe dziąsła (Witamina A)
Jama ustna:
- obrzmienie lub pękanie błony śluzowej jamy ustnej (Witamina B2)
- pleśniawki (Witamina B2)
- stany zapalne ust (Witamina B12)
- wysuszenie i przebarwienie błon śluzowych (Witamina H)
- zajady jamy ustnej (Witamina B2)
- zapalenie czerwieni warg, języka lub błon śluzowych (Witamina B2)
- zapalenie błony śluzowej jamy ustnej (języka, kącików warg) (Witamina B6)
Paznokcie:
- kruche, wolno rosnące paznokcie z podłużnym bruzdowaniem (Witamina A)
- łamliwe paznokcie (Cynk, Selen)
Skóra:
- bladość skóry (Witamina C, Selen )
- choroby skórne (Cynk)
- dermatitis (Witamina B6)
- fałdy skórne (Cynk)
- kurze łapka (Cynk)
- łojotok (Witamina B2)
- łuszczące się okolice nosa i ust, czoło i uszy (Witamina B2)
- łuszczycowe zmiany skóry na dłoniach, nogach i ramionach (Witamina H)
- nagłe pojawienie się zmarszczek (Cynk)
- niemiły zapach ciała (Witamina B12)
- rogowacenie i wczesne starzenie się skóry (Witamina E, Cynk, Molibden, Selen)
- rozstępy (Cynk)
- stany zapalne skóry (Witamina D)
- szorstka, sucha skóra (Witamina A, Potas)
- trądzik (Potas)
- wolniejsze gojenie się ran (Witamina C, Witamina E, Cynk, Potas)
- wypryski skórne (Witamina H)
- wystąpienia pelagry tzw. rumień lombradzki – szorstkość i zaczerwienienie skóry (Witamina PP)
- wysypki skórne (Witamina A)
- wysuszenia i przebarwienia skórne (Witamina H, Miedź)
- zespół piekących stóp (Witamina B5)
- zmiany w skórze (Witamina B5)
Słuch:
- pogorszenie słuchu (Witamina D)
Układ kostny:
- dolegliwości stawowe (Selen, Wapń)
- krzywica dziecięca i późna (Witamina D, Wapń)
- osteomelacja (Witamina D, Wapń)
- osteoporoza (Witamina D, Miedź, Wapń)
- powstawanie wad kośćca (Mangan)
- zaburzenia w budowie masy kostnej (Fosfor)
- zwiększona łamliwość kości (Witamina C, Wapń)
Układ krążenia:
- krwotoki z nosa (Witamina K, Wapń)
- nadciśnienie (Miedź)
- niedokrwistość (Witamina E, Kobalt, Miedź)
- niedokrwistość megaloblastyczna (Kwas Foliowy)
- nietolerancja na glukozę (Chrom)
- obniżony poziom protrombiny we krwi (Witamina K)
- obrzęki kończyn górnych i dolnych (Witamina B1, Witamina C)
- podwyższenie poziomu cholesterolu i barwników żółciowych we krwi (Witamina H)
- pogorszenie metabolizmu tłuszczów (Witamina H)
- powstawanie zakrzepów (Miedź)
- przyspieszona akcja serca (Witamina B1)
- uszkodzenia tętnic i serca (Miedź)
- zaburzenia procesu oddychania komórkowego (Witamina PP)
- zaburzenia rytmu serca (Magnez, Potas, Selen, Wapń, Żelazo)
- zaburzenia w gospodarce białek i lipidów (Chrom)
- zaburzenia w metabolizmie cukrów (Witamina PP)
- zmniejszenie produkcji melaniny (Miedź)
- zwiększone ryzyko chorób sercowo naczyniowych (Witamina E)
Układ mięśniowy:
- bóle mięśniowe (Witamina C, Witamina H)
- dolegliwości mięśniowe (Potas, Selen)
- drżenie mięśniowe (Magnez)
- napięcie mięśniowe (Magnez)
- osłabienie mięśni szkieletowych (Witamina E)
- skurcze mięśniowe (Magnez, Wapń)
- spadek sprawności fizycznej (Żelazo)
Układ nerwowy:
- apatia (Witamina B6, Witamina C, Witamina H)
- bezsenność (Witamina B2, Witamina B6, Witamina PP, Magnez, Potas, Wapń)
- depresja (Witamina B1, Witamina B12, Witamina H, Chrom, Cynk, Magnez)
- dezorientacja (Kobalt)
- drętwienie rąk i nóg (Witamina B12)
- drżenie kończyn (Cynk)
- jąkanie się (Witamina B12)
- mrowienie rąk i nóg (Wapń)
- nadpobudliwość (Kobalt, Kwas Foliowy, Potas)
- nadwrażliwość (Witamina B6)
- napady drgawek (Witamina B6)
- nerwowość (Potas)
- niepokój (Chrom)
- niezborność ruchów (Witamina B12)
- omamy (Magnez)
- prawdopodobieństwo padaczkowe (Mangan)
- rozdrażnienie (Witamina E, Chrom, Kwas Foliowy, Magnez)
- spowolnione reakcje na bodźce (Potas)
- stany lękowe (Chrom, Magnez, Wapń)
- trudności w chodzeniu (Witamina B12, Cynk, Wapń)
- trudności w zasypianiu (Kwas Foliowy, Magnez, Potas, Wapń)
- uczucie osłabienia (Witamina B1, Witamina B5, Witamina C, Witamina H, Witamina PP, Fosfor, Kwas Foliowy, Magnez, Potas, Selen)
- uczucie zmęczenia (Witamina A, Witamina B1, Witamina B5, Witamina B12, Chrom, Fosfor)
- uczucie znużenia (Cynk, Potas)
- zaburzenia czucia (Witamina B12)
- zaburzenia koncentracji (Witamina B1, Witamina B2, Witamina E, Potas, Żelazo)
- zaburzenia nerwowe (Fosfor, Miedź)
- zaburzenia oddechowe (Witamina B2, Fosfor)
- zaburzenia pamięci (Witamina B1, Witamina PP, Żelazo)
- zaburzenia zachowania (Kwas Foliowy, Potas, Żelazo)
- zapalenie nerwów (Witamina PP)
- zmienność nastrojów (Kobalt)
- zły nastrój (Żelazo)
Układ odpornościowy:
- podatność na choroby zakaźne (Witamina C, Cynk, Miedź, Selen)
- zmniejszona odporność na przeziębienia (Witamina D, Selen, Żelazo)
- zmniejszona odporność na zakażenia (Witamina A, Cynk, Selen)
- zwiększona podatność na infekcje (Witamina B6, Cynk, Miedź, Żelazo)
Układ pokarmowy:
- biegunki (Witamina B1, Witamina PP, Kwas Foliowy, Miedź, Sód)
- bóle brzucha (Witamina B1, Witamina B5)
- brak apetytu (Witamina A, Witamina C, Cynk, Kwas Foliowy, Potas)
- choroby wątroby i trzustki (Selen)
- dysfunkcja układu trawiennego (Witamina PP, Kwas Foliowy)
- krwotoki z układu pokarmowego (Witamina K)
- niedożywienie (Kwas Foliowy)
- nudności (Witamina B1, Witamina B5, Chrom, Magnez)
- skurcze jelit (Potas)
- spaczone łaknienie, czyli apetyt na produkty nie zaliczane do pokarmów, jak krochmal, lód, tynk i inne (Żelazo)
- spadek wagi (Witamina B1, Witamina PP, Chrom)
- upośledzenie smaku (Cynk)
- utrata łaknieia (Witamina B1)
- wymioty (Witamina B1, Witamina B5, Magnez, Sód)
- zaburzenia żołądkowo jelitowe (Witamina B12)
- zaparcia (Potas)
- zmiany zwyrodnieniowe błony śluzowej żołądka (Witamina B12)
Układ rozrodczy:
- brak popędu płciowego (Cynk)
- dolegliwości miesiączkowe (Witamina B12, Cynk)
- krwotoki z układu moczowego (Witamina K)
- napięcie przedmiesiączkowe (Magnez)
- niedostateczne wykształcenie cech płciowych (Cynk)
- przedwczesna impotencja (Molibden)
- swędzenie w okolicy ujścia pochwy (Witamina B2)
- zmniejszenie płodności (Mangan, Miedź)
Uzębienie:
- próchnica (Fluor, Wapń)
- wypadanie zębów (Witamina C)
Włosy:
- łysienie (Witamina H)
- suche, łamliwe włosy (Witamina A, Cynk)
- wypadanie włosów (Witamina B2, Cynk)
- zaburzenia pigmentacji włosów (Witamina B5, Cynk, Miedź)
Wzrok:
- halucynacje (Kobalt)
- kurza ślepota czyli niewidzenie o zmierzchu (Witamina A, Cynk)
- oczopląs (Witamina B1)
- pogorszenie ostrości wzroku, światłowstręt, łzawienie, łatwe męczenie się oczu i okołorogówkowe wrastanie naczyń (Witamina B2, Witamina E)
- słaby wzrost (Kwas Foliowy)
- suche spojówki oraz zmiany chorobowe na rogówce (Witamina A, Cynk)
- uszkodzenie gałek ocznych i rogówki (Witamina B2)
- zaburzenia widzenia (Witamina A, Witamina E, Kobalt, Selen)
- zapalenie spojówek (Witamina D)
Wzrost:
- karłowatość (Cynk)
- opóźnianie wzrostu (Witamina B2, Cynk, Miedź)
- zaburzenia wzrostu u dzieci (Witamina B12, Wapń)
- zahamowanie wzrostu (Witamina A, Miedź)
Produkty spożywcze bogate w Witaminy i Minerały (Pochodzenia Roślinnego i Zwierzęcego oraz Mineralnego) Witamina A (Akseroftol, Beta-Karoten, Prowitamina A, Retinol):
- Jaja
- Mleko pełne
- Niektóre tłuste ryby
- Produkty mleczne
- Śmietana
- Tran
- Wątroba
Witamina B1 (Anueryna, Czynnik Antyneurotyczny, Czynnik przeciw Beri-Beri, Tianina):
- Drożdże
- Groch
- Fasola
- Mięso wieprzowe
- Nasiona strączkowe
- Orzechy
- Owoce
- Ryby
- Wędliny
Witamina B2 (Hepatoflawina, Laktoflawina, Owoflawina, Ryboflawina, Witamina G):
- Ciemne pieczywo
- Drożdże
- Fasola
- Groch
- Jaja
- Jarzyny
- Mięso
- Mleko
- Podroby
- Produkty mleczne
- Ryby
- Wątroba
Witamina B5 (Bios II, Czynnik przesączalny II, Kwas Pantotenowy):
- Chleb biały
- Drożdże
- Jaja
- Kapusta
- Marchew
- Mięso wieprzowe
- Mięso wołowe
- Mleko
- Chleb pełnoziarnisty
- Płatki owsiane
- Szpinak
- Wątroba cielęca
- Wątroba wieprzowa
- Ziarno pszenicy (nie łuskane)
- Ziemniaki
Witamina B6 (Adermina, Pirodoksal, Pirodoksyna, Pirodoksamina):
- Awokado
- Banan
- Drób
- Kiełki pszenne
- Mąka pełnoziarnista
- Mięso
- Orzechy włoskie
- Ryby
- Szpinak
- Wątróbka
- Wędliny
- Ziarna soi
- Ziemniaki
Witamina B12 (Cyjanokobalamina, Czynnik przeciwanemiczny, Czynnik wątrobowy, Factor Castle’a):
- Mleko
- Nerki (Cielęce, Drobiowe, Wieprzowe, Wołowe)
- Ryby (Szczupak)
- Wątroba (Cielęca, Drobiowa, Wieprzowa, Wołowa)
Witamina C (Kwas Askorbinowy / Dehydroaskorbinowy):
- Cytrusy
- Chrzan
- Jabłko
- Jagody
- Kalafior
- Kapusta (kiszona)
- Nać pietruszki
- Ogórek (kiszony)
- Owoc dzikiej róży
- Pomidor
Witamina D (Witamina D1 – Kalcyferol, Witamina D2 – Egrokalcyferol, Witamina D3 – Cholekalcyferol):
- Jaja (Białko)
- Masło
- Mleko
- Ser
- Śmietana
- Tran (Oleje rybne – Makrela, Łosoś, Sardynka, Śledź, Tuńczyk)
- Wątroba
Witamina E (Tokoferol, Tokotrienol):
- Awokado
- Czosnek
- Kapusta
- Kiełki pszenicy
- Oleje roślinne
- Orzechy
- Sałata
- Szpinak
- Zboże
Witamina H (Biotyna, Koenzym R.):
- Drożdże
- Jaja (Żółtko)
- Kalafior
- Mąka sojowa
- Mięso
- Mleko
- Nadnercza
- Nerki
- Orzechy
- Owoce
- Ryż (niełuskany)
- Trzustka
- Wątroba
Witamina K (Filochinon, Menachinon, Witamina przeciwkrwotnicza):
- Awokado
- Brokuły
- Brzoskwinia
- Jaja (Białko)
- Kalafior
- Kalarepa
- Kapusta
- Pomidor
- Rzepa
- Sałata
- Ser
- Szpinak
- Truskawka
- Wątróbka
- Ziemniaki
Witamina PP (Niacyna, Niacynamid, Nikotynamid, Pelagranina, Witamina B3, Kwas Nikotynowy):
- Mięso
- Orzechy
- Ryby
- Wątroba
- Ziarna zbóż
Chlor (Cl):
- Sól kuchenna
Chrom (Cr):
- Brokuły
- Chleb pełnoziarnisty
- Drożdże piwne
- Groszek zielony
- Jaja
- Kasza
- Kiełki pszenicy
- Kurczak
- Mięso chude
- Mięso indycze
- Nerki wieprzowe
- Olej
- Owoce morza
- Płatki
- Ryby
- Sałata
- Ser
- Sok winogronowy
- Wątroba cielęca
Cynk (Zn):
- Drożdże piwne
- Jaja
- Mięso
- Mleko chude
- Musztarda ziarnista
- Ostrygi
- Pestki dyni
- Ryby
- Warzywa
- Ziarna zbóż
Fluor (F):
- Herbata
- Rośliny kapustne
- Ryby Morskie
Fosfor (P):
- Jaja
- Orzechy
- Nasiona
- Rośliny
- Ryby
- Ziarno (pełne)
Kobalt (Co):
- Cynaderki
- Mięczaki
- Mleko
- Ostrygi
- Piwo (niektóre rodzaje)
- Wątróbka
Kwas Foliowy:
- Banan
- Brokuły
- Drożdże
- Kiełki pszenicy
- Orzechy
- Pomarańcz
- Słonecznik
- Szpinak
- Wątróbka
Magnez (Mg):
- Banan
- Figi
- Kakao
- Migdały
- Morele
- Orzechy
- Rośliny strączkowe
- Produkty zbożowe (grubo mielone)
Mangan (Mn):
- Buraki
- Fasola
- Groszek
- Herbata
- Orzechy
- Produkty zbożowe (pełnoziarniste)
- Szpinak
Miedź (Cu):
- Fasola
- Groch
- Grzyby
- Krewetki
- Nerki
- Orzechy
- Płuca
- Podroby
- Serce
- Śliwki
- Wątroba
- Ziarna pszenicy
- Produkty zbożowe (pełnoziarniste)
Molibden (Mo):
- Jarzyny
- Mięso
- Mleko
- Podroby
- Ryż naturalny
- Ser
- Ziarno pełne
Potas (K):
- Banan
- Cytrusy
- Liść Mięty
- Melon Kantalupa
- Orzechy
- Pomidor
- Rośliny strączkowe
- Słonecznik
- Ziemniaki
Selen (Se):
- Czosnek
- Drożdże
- Groszek zielony
- Grzyby
- Kukurydza
- Mąka (pełny przemiał)
- Pomidor
- Ryby Morskie
- Sól Kopalna i Morska (nie oczyszczona)
Sód (Na):
- Drób
- Pieczywo
- Ryby
- Sól Kuchenna
- Ser Żółty
Wapń (Ca):
- Brokuły
- Buraki
- Fasola
- Jaja
- Jarmuż
- Łosoś
- Mleko
- Orzechy włoskie
- Orzeszki ziemne
- Produkty mleczne
- Rabarbar
- Sardynki
- Ser
- Słonecznik
- Soja
- Szpinak
Żelazo (Fe):
- Brokuły
- Brzoskwinie (suszone)
- Cynadry
- Fasola
- Groch
- Jaja (Żółtko)
- Kaszanka
- Melasa
- Mięso
- Orzechy
- Owsianka
- Płuca
- Salceson (Czarny)
- Szpinak
- Wątroba
Autor: donJAZYResko (sfd)
Aby wejść na forum kliknij TUTAJ
Super artykuł:) donJAZYResko najlepszy art. o witaminach jaki kiedykolwiek czytałem. Dziękuję…
Miło mi i cieszę się, że artykuł z SFD został tutaj opublikowany.
Mam nadzieję, że przyniesie każdemu korzyści. Pzdr..
Dobry art.
BARDZO dużo rażących błędów-żeby je wszystkie przytoczyć musiałbym napisać artykuł o 1/3 długości tego, Ci którzy mają pojęcie o witaminach i minerałach, ich wpływie na organizm człowieka i zawartości poszczególnych składników w prod. wiedzą o co chodzi.
Z poważaniem dr. med. Piotr Pfigiel.
Artykułu tego nie można traktować poważnie!!