Niezależnie od tego, czy lubisz je jeść lub nie, liczne badania udowodniły, że brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw. Wykazano również, że ich jedzenie zapobiega rozwojowi raka. Składniki odżywcze zawarte w brokułach zmniejszają ryzyko wystąpienia guza nawet do 75%. To jednak nie wszystkie zalety tych zielonych warzyw. Poniżej przedstawiam listę siedmiu prozdrowotnych faktów na temat brokułów.
- Brokuły zawierają glukorafanin, dzięki któremu w naszym organizmie może powstać inny związek – sulforafan. Między innymi to właśnie on odpowiedzialny jest za prozdrowotne działanie tych zielonych warzyw. Sulforafan jest antynowotworowym związkiem, który oczyszcza organizm z bakterii Helicobacter Pylori. Jest to bakteria, która może wywołać raka żołądka czy dwunastnicy. Ponadto, brokuł zapobiega rozwojowi raka piersi oraz szyjki macicy. Podobne właściwości prozdrowotne można znaleźć również w innych warzywach – kapuście, sałacie czy kalafiorze.
- Brokuły zawierają w sobie wysoką zawartość rozpuszczalnych włókien, które obniżają poziom złego cholesterolu w organizmie. Poprawiają również apetyt. Brokuły zapobiegają również zaparciom, regulują poziom cukru we krwi. Warto podkreślić, że 100g brokułów zawiera w sobie tyle samo białka roślinnego co 100g ryżu czy kukurydzy, ale o połowę mniej kalorii.
- Brokuł jest szczególnie bogatym źródłem kaempferolu i allilu, które są uważane za najskuteczniejsze substancje przeciwdziałające stanom zapalnym. Wykazano w badaniach, że spożywanie brokułów zmniejsza dolegliwości alergiczne.
- Brokuły zawierają w sobie bardzo dużo witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem.
- To zielone warzywo ma również wysoki poziom wapnia i witaminy K, które są ważne dla zdrowia kości.
- Właściwości przeciwzapalne, którymi cechuje się brokuł, może zapobiec uszkodzeniom ścian naczyń krwionośnych.
- Brokuł zawiera sobie wysokie stężenie magnezu oraz potasu, a co za tym idzie, pomaga w utrzymaniu ciśnienia krwi w granicach normy.