Proteiny posiadają właściwości antyutleniające? Badanie naukowe

Wysiłek fizyczny wiąże się z nasiloną aktywnością wolnych rodników (reaktywnych form tlenu) oraz wpływa na równowagę prooksydacyjno-antyoksydacyjną organizmu.

Product photograph of spoon or measuring scoop of whey protein on black chalkboard background

Czym są wolne rodniki nadtlenkowe?

Fizjologia człowieka Z. Traczyk, A. Trzebski: „Powstają one prawidłowo podczas oksydacji w łańcuchu odde­chowym w mitochondriach. W zdrowym organiz­mie są skutecznie rozkładane przez enzymy antyoksydacyjne, takie jak dysmutaza ponadnadtlenkowa (SOD), katalaza czy peroksydaza. Wspomagają ich usuwanie także witaminy antyoksydacyjne, takie jak kwas askorbinowy (witamina C) i tokoferol (witami­na E). Wolne rodniki nadtlenkowe i hydroksylowe są bardzo niebezpiecznym produktem ubocznym przemian tlenowych.”.

Do tej pory z działaniem antyoksydacyjnym wiązano witaminy A,C,E – nowsze badania sugerują, iż takie działanie mogą mieć także proteiny pochodzące z serwatki (np. koncentrat białka serwatkowego, WPC). Niedawno [1] powiązano białka serwatki (czyli te pochodzące z mleka) z działaniem antyoksydacyjnym.

Zanim krzykniesz: „hurra” naukowcy wcale nie są pewni, czy białko serwatkowe zapewni takie działanie w tkankach docelowych, gdyż musi przejść przez układ pokarmowy. Na razie udało się wykazać działanie protein serwatkowych in vitro, a stąd jeszcze daleka droga do udowodnienia ich działania w ustroju człowieka. In vitro proteiny serwatkowe miały wpływ chociażby na stężenie glutationu. Z pewnością proteiny wspomagają budowę masy mięśniowej, odchudzanie, mogą mieć pewien wpływ na układ odpornościowy, chronią mięśnie w trakcie diety o ujemnym bilansie kalorycznym. Jeśli przy okazji zapewniają ochronę przed wolnymi rodnikami – tym lepiej!

Referencje:
1. Alberto R.Corrochano*†VitalyBuckin†Phil M.Kelly*LindaGiblin* “Invited review: Whey proteins as antioxidants and promoters of cellular antioxidant pathways” https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022030218302789

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *