Żywność spożywamy zarówno dla zawartych w niej makro jak i mikroelementów. Makroelementy są składnikami żywności dostarczającymi nam energię i budulec. Należą do nich węglowodany, tłuszcz i białko. Spośród nich najważniejszym źródłem energii są węglowodany i tłuszcz. Twoje ciało zazwyczaj nie wykorzystuje białka jako głównego źródła energii, chyba że znajdujesz się w stanie przedłużającego się głodu. Dopóki dostępna jest wystarczająca ilość węglowodanów, białko jest niewielkim źródłem energii.
Mikroskładniki odżywcze są elementami diety, które organizm potrzebuje w mniejszych ilościach. Nie dostarczają energii, ale działają pomocniczo w reakcjach chemicznych i są niezbędne, aby podtrzymywać nasze życie. Mikroelementy to witamina i minerały, znajdujące się między innymi w owocach i warzywach.
Niestety, zdecydowana większość z nas, spożywa żywność bogatą w dużą ilość makroelementów i stosunkowo niską zawartość mikroelementów. Aby uzupełnić niedobory, które powstały w skutek nieodpowiedniego doboru makro i mikroelementów, na rynku pojawia się coraz więcej witamin i składników mineralnych, których celem jest nadrobienie zaniedbań żywieniowych. Pytanie tylko czy witaminy dostarczane w postaci suplementów diety są wartościowym substytutem witamin i minerałów otrzymywanych z pożywienia?
Większość suplementów witaminowo-mineralnych zawiera mikroelementy w postaci syntetycznej. Są one produkowane przemysłowo. Na rynku znajdziemy również naturalne źródła witamin i minerałów. Niektóre z droższych suplementów na rynku są wytwarzane z całych źródeł żywności poprzez proces usuwania wody. Często ludzie nie mają zaufania do rzeczy wytwarzanych laboratoryjnie lub przemysłowo. Człowiek wchłania witaminy i minerały w syntetycznej formie równie łatwo jak naturalnie.
Suplementy diety są szybkim i prostym sposobem na uzyskanie wybranej dawki witamin, ale czy wszystkie składniki znajdujące się w produktach żywnościowych można przetransportować do naszego ustroju w formie kapsułek? Otóż nie. Owoce i warzywa są bogatym źródłem fitoskładników. Wiele pokarmów zawierających fitoskładniki ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Żywność pochodzenia naturalnego, roślinnego zawiera ponad 25 000 składników odżywczych, których nie znajdziesz w suplementach diety. Jeśli chcesz uzyskać wszystkie właściwości witamin i minerałów, najlepszym sposobem jest jedzenie. Jeśli natomiast nie nie możesz spożywać dużej ilości z nich, np. Ze względu na problemy trawienne lub przyswajanie pokarmów, w takich sytuacjach warto sięgać po suplementy diety, aby nie doprowadzić do niedoborów w organizmie.
W pewnych etapach naszego życia lekarze i służba zdrowia, zaleca stosowanie dodatkowej suplementacji. Między innymi w ciąży, konieczne jest stosowanie kwasu foliowego. Możesz być również bardziej narażona na niedobory żelaza i kwasów tłuszczowych omega-3. Dużo większe zapotrzebowanie i zużycie witamin i minerałów dotyczy również. sportowców i osoby aktywne fizycznie. W przypadku seniorów, gdy często występuje upośledzone przyswajanie spożywanych pokarmów, także warto spożywać dodatkowe witaminy i minerały. Niezwykle istotne jest zadbanie o dodatkową podaż mikro i makroelementów w przypadku gdy jesteśmy na diecie i choćby już z tej racji spożywamy znacznie mniejszą ilość pokarmów, będąc na tzw. Deficycie energetycznym.
Podsumowanie
Syntetyczne witaminy i minerały, są wchłaniane przez nasz organizm tak samo łatwo jak witaminy pozyskiwane z żywności. W przypadku wykazania niedoborów danej witaminy, warto zadbać o produkty żywieniowe, które pomogą je uzupełnić oraz dodatkowo wspomóc się suplementacją.
Inez Gorońska – Mistrzyni Polski Bikini Fitness