Probiotyk, który zwiększa wytrzymałość mięśni!

Jak wiemy z poprzednio opublikowanych badań w kiszonej kapuście tajwańskiej odnaleziono bakterie które redukują tkankę tłuszczową, stymulują wzrost tkanki mięśniowej oraz zwiększają siłę i wytrzymałość mięśni.

Mowa Lactobacillus plantarum TWK10. Przeprowadzono już eksperymenty na ludziach.

Eksperyment naukowy 

W badaniu naukowcy podzielili 16 zdrowych mężczyzn w wieku 18-40 lat na 2 grupy. Jedna grupa przyjmowała codziennie przez 6 tygodni placebo, a druga kapsułki z Lactobacillus plantarum TWK10. Mężczyźni z grupy eksperymentalnej przyjmowali kapsułkę po każdym posiłku.

Wyniki

Po upływie 6 tygodni mężczyźni musieli jak najdłużej biegać na bieżni z intensywnością 85% maksymalnego poboru tlenu [VO2max]. Mężczyźni, którzy stosowali Lactobacillus plantarum TWK10, byli w stanie kontynuować pracę 58 procent dłużej niż mężczyźni w grupie placebo.

Komentarz

Wyniki tego badania są nieprawdopodobne. Trzeba poczekać na większą liczbę, dobrze kontrolowanych eksperymentów. Jeśli taki probiotyk dawałby chociaż 5% dłuższy czas biegu przy określonej intensywności to i tak byłby rewelacyjny.

Referencje: https://www.ergo-log.com/twk10-increases-endurance-by-58-percent.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *