Hej,
Kolejny przepis. Bardzo lubię zapiekanki warzywno-mięsne i dlatego chciałbym podzielić się z Wami moim przepisem. Nie jest to przepis ścisły, ile i czego kto chce to tyle da. To bardzo elastyczny przepis. Ogólnie główne składniki to: cukinia, mięso, cebula, pieczarki, pomidory, ser żółty. Inne opcje podam w dalszych postach – chodzi o zmiany w przepisie na farsz. Teraz danie, jakie spożywam w trakcie diety LC.
Składniki
– cukinia (1, 2, 3 – ile zjecie )
– mięso mielone – około 500 g na średnią cukinię
– 2 cebule na 1 średnią cukinię
– pomidor 2 – 3 sztuki na połowę cukini
– pieczarki – 300 – 400 g na połowę cukini
Cukinie
Przekroić na pół wzdłuż, wydrążyć miąższ, nasolić i odstawić na godzinę. Po godzinie wylać sok – połówki mamy gotowe do nadziewania.
Pieczarki
Dusimy w garnki około 300 g pieczarek przyprawionych pieprzem i solą – będzie to drugi składnik Farszu 1.
Pomidory
Zalewamy wrzątkiem pomidory, ściągamy skórkę (po sparzeniu schodzi bardzo łatwo). Pomidory bez skórki dusimy w garnku do uzyskania sosu – składnik Farsz 2.
Farsz – baza
Na 1 cukinię:
500 g mięsa dusimy, po podduszeniu dorzucamy cebulę posiekaną (teraz można dodać w innych opcjach: starta marchew, gotowany ryż, inne warzywa). Podduszone mięso z cebulą przyprawiamy (sól, pieprz) i dzielimy na pół.
Farsz opcja 1
Do połowy mięsa dodajemy około 300 g uduszonych wcześniej pieczarek – mieszamy i mamy gotowy Farsz 1.
Farsz opcja 2
Do drugiej połowy mięsa dodajemy sosu pomidorowy oraz 2-3 ząbki roztartego czosnku. Mieszamy, przyprawiamy i mammy Farsz 2.
Zapiekanki
Wydrążone, nasolone połówki cukiń nadziewamy farszami, posypujemy serem żółtym (sosem beszamelowym w wersji light) układamy na posmarowanej olejek blasze i zapiekamy w temperaturze 130 stopni około pół godziny – czas zależy od wielkości zapiekanek.
Nie podaję wartości odżywczych bo te zależą od użytych składników oraz ich ilości – jak pisałem jest to elastyczny przepis.
Poniżej kila fotek.
Smacznego!!!
Zdjęcia:
Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ
Autor: domeldoom (sfd)