Estryfikacja – czym jest?
Estryfikacja to reakcja chemiczna w wyniku której powstają estry. Najczęściej zachodzi ona pomiędzy kwasami (głównie karboksylowymi) i alkoholami, niemniej możliwe i często stosowane są inne metody syntezy estrów np. z bezwodników czy chlorków kwasowych.
Reakcja estryfikacji z użyciem kwasu i alkoholu, której produktem ubocznym jest woda, jest zazwyczaj reakcją równowagową. Aby zapewnić jej wysoką wydajność należy z układu reakcji usuwać przynajmniej jeden z produktów i jest nim najczęściej woda.
Czy rzeczywiście estryfikowane suplementy mogą stać się podstawą suplementacji?
Nie ulega wątpliwości, że w przeciągu paru lat estryfikowane formy różnych substancji, jak kreatyna czy inne aminokwasy, stały się coraz częstszym komponentem produktów oferowanych Nam na rynku suplementów. Opinie co do słuszności takich działań są podzielone, aczkolwiek trzeźwe spojrzenie na właściwości i korzyści wynikające z suplementacji estryfikowanymi produktami pozwala wyciągnąć wnioski, że trend ten jest pozytywnym aspektem działalności producentów suplementów.
Wiele osób zadaje sobie pytanie dlaczego właśnie teraz estryfikowane formy suplementów zaczęły dochodzić do głosu, podczas gdy proces estryfikacji znany jest od dłuższego czasu i jego początki sięgają powstaniu i rozwoju chemii organicznej.
Mimo, iż sam proces estryfikacji nie jest karkołomnym przedsięwzięciem w skali mikro, to już w skali przemysłowej stanowi nie lada wysiłek. Wraz z postępem technologicznym nadarzyła się możliwość wykorzystywania procesu estryfikacji na szerszą skalę.
Główną i zarazem najważniejszą przesłanką stosowania estryfikacji jest jej moc przeciwdziałania niszczącej działalności grupy karboksylowej. Stąd estryfikacja stosowana jest między innymi w farmakologii, celem poprawy przyswajania substancji nie wchłanianych z przewodu pokarmowego.
Powyższy fakt ma dość istotne znaczenie przy suplementacji kreatyną, jednym z najpopularniejszych suplementów na rynku wśród adeptów różnych dyscyplin sportowych.
O ile kreatyna w ilości zbliżonej do fizjologicznej jest dobrze wchłaniana z przewodu pokarmowego, o tyle już jej podaż w większej ilości nastręcza pewnych trudności. Białka transportowe odpowiedzialne za wchłanianie jej zostają wysycone, a część kreatyny przechodzi w stan nieaktywnej i bezużytecznej kreatyniny, podczas wiązania się jej grupy karboksylowej z aminową.
Naprzeciw tym problemom wychodzi proces estryfikacji, który niezwykle często spotykamy w tak popularnych produktach jak chociażby stacki kreatynowe.
Podsumowanie
Reasumując można stwierdzić, że estryfikowane formy wielu substancji będą w ciągu najbliższych paru lat podstawą wielu produktów, gdyż ich wpływ na syntezę jest niezaprzeczalny. Dostrzegając ten fakt zarówno producenci jak i konsumenci suplementów odniosą sukces. Ci pierwsi sukces finansowy, natomiast My, konsumenci, sukces w dążeniu do wyznaczonych celów.
Autorzy: King Odin & PittBull (sfd)
Komentarze do tego artykułu możesz zobaczyć na forum klikając -> TUTAJ