Dlaczego ziemniaki są lepsze niż zwykło się uważać?

W powszechnej opinii panuje przekonanie, że ziemniaki tuczą. Osoby przechodzące na dietę oraz dbające o swoją linię bardzo często z nich rezygnują. Prawda jest taka, że każde pożywienie jedzone w nadmiarze, może doprowadzić do wzrostu masy ciała czy też wzrostu tkanki tłuszczowej. Tak samo tuczące mogą być ziemniaki jak i ryż, płatki owsiane czy kasza.

W przypadku ziemniaków istotną kwestią jest to, w jaki sposób je przygotowujemy i w jakiej formie je spożywamy. Najlepszą opcją, na jaką możemy się zdecydować to ziemniaki gotowane. Najkorzystniej będzie, gdy ziemniaki ugotujemy w mundurkach na parze. Zachowają wówczas najwięcej składników odżywczych a mają ich całkiem sporo.

Najgorszą opcją są ziemniaki smażone lub pieczone w głębokim oleju. Takie najczęściej spotykamy w barach szybkiej obsługi. Ziemniaki przyrządzone w ten sposób rzeczywiście stają się wrogiem zgrabnej i szczupłej sylwetki. Kryją w sobie dużo tłuszczu a co za tym idzie, ich kaloryczność znacznie wzrasta. Tak przygotowane ziemniaki to bomba kryjąca uwodornione kwasy tłuszczowe, nazywane powszechnie tłuszczami Trans.

Ziemniaki ugotowane na parze i podawane przykładowo z koperkiem, stanowią świetną alternatywę dla ryżu i nie zagrażają naszej sylwetce. Problem stanowią zazwyczaj zasmażki i tłuste sosy, z którymi zwykło się je podawać w polskiej kuchni.

Czytaj dalej na: PoTreningu.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *