Amarantus

Amarantus (szarłat spożywczy) należy do grupy najstarszych roślin uprawnych świata. Przed odkryciem Ameryki był obok kukurydzy, ziemniaka i fasoli podstawową rośliną uprawną, uznawaną przez Inków i Azteków za roślinę świętą. Od niedawna w wielu państwach odkryta na nowo, coraz częściej nazywana zbożem XXI wieku. Uprawne formy amarantusa wytwarzają do 50cm kwiatostan dający ok. 50 tys. nasion koloru kremowego, złocistego lub różowego. Nasiona charakteryzują się wysoką zawartością białka (17-21%) bogatego w lizynę i metioninę. wartość biologiczna białka amarantusa wynosi ok. 75%, czym przewyższa wartość biologiczną białka mleka (73%), jęczmienia (62%), pszenicy (56%) i kukurydzy (44%). Olej amarantusa zawiera bardzo dobrze przyswajalne przez organizm niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz tokotrienol i skwalen. Nasiona amarantusa są ponadto bogate w żelazo, wapń i magnez.

Amarantus posiada szczególnie wysokie walory odżywcze i zdrowotne:

– wysoka zawartość białka (najwyższa spośród wszystkich roślin zbożowych), białko zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne,

– nienasycone kwasy tłuszczowe ważne w zmniejszaniu ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób serca,

– tokotrienole i włókno strawne obniżające poziom cholesterolu,

– duża zawartość skwalenu opóźniającego procesy starzenia się organizmu,

– dwukrotnie więcej błonnika niż otręby owsiane,

– nie fermentujące włókno spożywcze obniżające ryzyko występowania chorób nowotworowych,

– duża zawartość cennych żywieniowo składników mineralnych takich jak żelazo, wapń , magnez, fosfor oraz znaczna zawartość wit. z grupy B oraz wit. A,E i C,

– nie zawiera glutenu, może więc być cennym składnikiem diety dzieci chorych na celiakię.

Autor: pitbull61 (sfd)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *