Składniki na 3 porcje:
500 g zrazowej wołowej dolnej
1 duża marchew
1 duża pietruszka (opcjonalnie)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2-3 duże dojrzałe pomidory bez skóry
1 duża czerwona papryka
2 średnie papryki ostre
przyprawy: cząber, majeranek, papryka słodka, sól, pieprz
1-1,5 l wody
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę i obsmażyć partiami (na oleju) z każdej strony na złoty kolor, po czym przełożyć do garnka (w tym momencie już doprawiam mięso solą oraz pieprzem). Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucić posiekaną w piórko cebulę oraz czosnek i zeszklić na małym ogniu z solidną łyżką papryki w proszku oraz porządną szczypta majeranku i cząbru (szklić około 2-3 min). Następnie dorzucić do mięsa i przesmażyć resztę warzyw (na tej samej patelni), pokrojonych w 1-2 cm kawałki i również dołożyć do garnka. Zalać całość wodą lub bulionem, wstępnie doprawić i dusić na małym ogniu do miękkości około 1,5 h (zapewniam że warto poczekać). Pod koniec gotowania można dodać koncentratu pomidorowego. Ja akurat chwilowo nie miałem, a efekt był powalający :). Podałem z łyżką zimnego jogurtu i świeżą pietruszką. Smacznego 🙂
Składniki odżywcze dla 1 porcji:
Białko: 38 g
Węglowodany: 10 g
Tłuszcze: 18 g
Kcal: 366
Ten i inne przepisy znajdziecie w dziale: Kuchnia SFD