„Dieta prawdziwego faceta” czyli stek z łaty wołowej

Składniki na 1 porcję:

170 g stek wołowy bavette
100 g ryżu do risotto(arborio lub carnaroli)
50 ml białego wytrawnego wina(opcjonalnie)
połowa marchewki
1/4 cukinii
1/2 cebula szalotka
1 ząbek czosnku
2-3 suszone pomidory
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka oleju rzepakowego
200 ml wody lub bulionu
natka pietruszki
sól, pieprz, oregano, płatki czosnku

Przygotowanie:

Mięso wyciągnąć z lodówki na 30 minut przed smażeniem, przed smażeniem powinno mieć temperaturę pokojową.
Wszystkie warzywa do risotto pokroić w drobną kostkę, Przesmażyć na oliwie(lub oliwie z suszonych pomidorów) ze szczypta oregano przez około 2-3 min, po czym dorzucić ryż i prażyć go przez następne 2-3 minuty. Dolać wina(opcjonalnie) i czekać aż odparuje następnie bulion(lub wodę) i gotować aż ryż będzie lekko al dente a całość będzie mieć konsystencje „budyniu”. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i drobną posiekaną pietruszką, opcjonalnie można dodać kawałek zimnego masła.
Stek posmarować z obu storn olejem i oprószyć solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smażyć na mocno rozgrzanej żeliwnej patelni lub grillu przez około 4 minuty z każdej strony, następnie odstawić mięso(na talerzu lub desce) aby odpoczęło na 5-6 min. Można delikatnie posmarować mięso masłem a soki które z niego wypłyną zlać do risotto(nie marnujcie ich – to istny skarb . Gotowe, smacznego !!

Wartości odżywcze:

Białko: 57 g

Węglowodany: 85 g

Tłuszcze: 34 g

Kcal: 886

 

Ten i inne przepisy znajdziecie w dziale: Kuchnia SFD

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *